joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Clinica de Cardiologie Intervențională, inaugurată. Va fi deschisă, probabil, în două săptămâni

Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, din incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență din Craiova, a fost inaugurată, joi, de președintele Consiliului Județean Dolj. La eveniment au luat parte reprezentanți ai administrației publice și locale, dar și parlamentari și profesori universitari. Investiția s-a ridicat la 7.500.000 de euro, fiind suportată din bugetul Consiliului Județean Dolj, iar dotările s-au făcut cu fonduri europene. Clinica nu se deschide însă acum, fiind încă așteptat avizul de funcționare de la Autoritatea de Sănătate Publică, aviz ce ar putea fi dat în următoarele două săptămâni.
„Suntem într-un moment fericit, care ne dă motive să fim mândri: astăzi a avut loc inaugurarea Clinicii de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, una dintre cele mai importante investiții ale Consiliului Județean Dolj. Întreaga echipă s-a mobilizat și, în prezent, ne putem referi la această inițiativă ca la un proiect de succes al Consiliului Județean Dolj și al tuturor colegilor din instituție, care s-au implicat exemplar. Datorită lor, am ajuns acum în momentul în care predăm noul obiectiv Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova. Am pornit de la o situație care se cerea schimbată: pacienții cu afecțiuni grave ale inimii – chiar dacă avem medici calificați pentru a interveni în mod rapid – ajungeau să fie trimiși la București, Timișoara sau Târgu Mureș pentru a fi tratați. Atunci când am ales să derulăm această investiție, s-a mai întâmplat un lucru pozitiv: Guvernul a decis să repartizeze la Craiova un elicopter SMURD, Consiliului Județean Dolj revenindu-i sarcina de a investi în amenajarea unei infrastructuri adecvate pentru acest punct de operare aeromedicală. Desigur că acest elicopter a fost și este în continuare util, pentru că ajută la salvarea de vieți omenești. Apariția acestei clinici reprezintă însă și o reparație pentru Oltenia, pentru pacienții de aici, deoarece nu va mai trebui să fie transferați în București sau în alte centre universitare din țară, pentru intervențiile de care au nevoie.
Noua structură pe care am construit-o la spital a fost deja dotată cu o parte din echipamentele necesare și continuăm să procurăm aparatură medicală, în prezent fiind în derulare procedurile de achiziție pentru utilarea uneia dintre cele două săli de operații ale Clinicii de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară. Fondurile au fost obținute de Consiliul Județean Dolj, în cadrul unui proiect depus prin Programul Interreg V-A România – Bulgaria, în parteneriat cu municipalitatea Kozlodui, un proiect prin care ne-am asumat că vom prelua și cazuri ale unor pacienți cu afecțiuni grave de dincolo de Dunăre”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
Șeful Clinicii de Cardiologie, doctorul Octavian Istrătoaie a declarat că echipa de medici este deja formată: „Noi lucrăm de mult pe coronare. Doctorul Paul Trașcă face acest lucru de un an și jumătate. Daniel Niță se alătură de luna următoare. Ceilalți colegi deja lucrează de ani de zile în acest domeniu. Numai că în acest moment vrem să excelăm și să nu mai trimitem pacienții din Craiova la București. În ianuarie intenționăm se deschidem prima sală hibridă de chirurgie cardiovasculară și acolo va veni o întreagă echipă”.
Clinica dispune de două săli de operații, saloane pentru pacienți, cabinete medicale, zonă de terapie intensivă şi are asigurată conexiunea cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova și Unitatea de Primiri Urgențe printr-o pasarelă cu lungimea de peste 70 de metri. Aici vor fi făcute intervenții chirurgicale pe pe cord şi vasele mari, nu doar pentru bolnavii cu afecţiuni coronariene din Oltenia, ci şi pentru cei din nord-vestul Bulgariei.
Prin realizarea acestei clinici, spun reprezentanții spitalului și ai administrației doljene, costurile cu pacientul vor scădea iar timpul de intervenție asupra pacientului va fi scurtat cu patru ore.

Politica