Membrii Clanului Fluture, implicați în dosarul de corupție al primarului din Ghimbav, arestaţi preventiv

Tribunalul Braşov a decis, luni, arestarea preventivă pentru 30 de zile, pentru cei doi membri ai Clanului Fluture, din Drăgăneşti-Olt, Fluture Goman şi Cristinel Goman. Iniţial, procurorii DNA Braşov nu i-au găsit la domicilii pe cei doi şi au formulat propuneri de arestare preventivă în lipsă pe numele oltenilor. Luni, cei doi bărbaţi s-au prezentat în faţa intanţei care i-a trimis în arestul IPJ Braşov.
Săptămâna trecută, DNA Braşov a făcut mai multe percheziţii, înclusiv la membrii Clanului Fluture din Drăgăneşti-Olt, într-un dosar în care primarul oraşului Ghimbav, Dorel Toma, este acuzat de acte de corupţie.
Joi, procurorii DNA au reţinut cinci persoane, printre care Dorel Toma, primarul oraşului Ghimbav, judeţul Braşov, pentru săvârșirea a șapte infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, toate în formă continuată, Ana Alina Georgean, contabil şef în cadrul primăriei, Lucia Dulcinatu, Sergiu Gunea şi Radu Tănase, toţi trei administratori ai unor societăţi comerciale. Trei dintre aceştia au fost prezentaţi Tribunalului Braşov cu propunere de arestare preventivă, primarul Dorel Toma, Ana Alina Georgean şi Lucia Dulcinatu. Instanţa a decis, vineri, cerecetarea lor în stare de libertate, dar sub control judiciar.
Pentru că nu au fost găsiţi la percheziţii, pentru cei doi bărbaţi din Drăgăneşti-Olt procurorii au solicitat arestarea în lipsă. Ieri, Fluture Goman şi Cristinel Goman s-au prezentat în faţa magistraţilor braşoveni, care au dispus arestarea lor pentru 30 de zile.
„În perioada 2009-2015, inculpatul Toma Dorel, primar al orașului Ghimbav și ordonator principal de credite, împreună cu inculpații Geogean Ana-Alina și Goman Fluture, în calitățile menționate mai sus, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a dispus, cu încălcarea dispozițiilor legale, achiziționarea de produse (stâlpi de iluminat, mobilier stradal etc.), servicii sau lucrări (amenajare școli și terenuri etc.), de la societățile comerciale controlate de inculpații Goman Fluture, Dulcinatu Lucia, Goman Cristinel și Gunea Sergiu. Bunurile și serviciile respective au fost achiziționate la valori supraevaluate, în mod netransparent, neconcurențial, fiind favorizate firmele controlate de inculpații sus menționați. Procedura aplicată a fost cea a achiziției directe, sens în care inculpatul Toma Dorel a divizat contractele de achiziție publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică, fără o estimare prealabilă a valorii contractelor de achiziție publică și fără a include în valoarea contractelor de furnizare a produselor valoarea operațiunilor sau lucrărilor de instalare”, arată procurorii DNA Braşov.
Procurorii DNA mai spun că achizițiile respective au fost plătite cu sprijinul contabilului șef al Primăriei Ghimbav, Ana-Alina Geogean care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu și cu încălcarea prevederilor legale, a semnat ordinele de plată în condițiile în care angajarea cheltuielilor s-a efectuat fără a se exercita controlul financiar preventiv asupra proiectelor de operațiuni și fără a se efectua lichidarea cheltuielilor. De asemenea, ordonanțarea cheltuielilor s-a efectuat formal, în lipsa avizelor emise de compartimentele de specialitate și fără să existe documente justificative care să certifice exactitatea sumelor de plată, recepția bunurilor sau executarea lucrărilor.
„În același context, în perioada 12 septembrie 2008 – 27 mai 2010, inculpata Geogean Ana-Alina a primit, în mod direct sau prin intermediul soțului său Geogean Aurelian, în 5 rânduri suma totală de 81.700 de lei, de la inculpatul Goman Fluture (prin persoane apropiate acestuia). Prin aceste demersuri, inculpații au cauzat un prejudiciu bugetului local al orașului Ghimbav de 18.014.392 lei, sumă care reprezintă totodată, un folos necuvenit pentru inculpatul Goman Fluture. În intervalul 2010 – 2015, pentru a disimula originea ilicită și a intra în posesia sumei totale de 7.794.175 de lei, obținută în modul descris anterior, inculpatul Goman Fluture i-a determinat pe ceilalți inculpați să transfere această sumă, cu titlul de plăți pentru operațiuni fictive, în conturile bancare ale unor societăți comerciale pe care le administra prin persoane interpuse. Ulterior, banii au fost retrași în numerar de administratorii legali sau de fapt ai acestor societăți comerciale, fiind remiși apoi inculpatului Goman Fluture”, mai spun procurorii DNA Braşov.

Populare

Recomandări

David Popovici, victorie la 100 de metri liber, în Cupa României

Dublul campion mondial şi european David Popovici a câştigat...

Rusalii 2023. Legendă, tradiții și obiceiuri

Rusaliile semnifică Pogorârea Sfântului Duh și are loc la...