vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Craiovenii au ieşit la protest împotriva obiectivelor nucleare de la Kozlodui

Câteva sute de craioveni protestează, la această oră, în Piaţa „Mihai Viteazul” din Craiova, împotriva construirii unui nou reactor nuclear la Kozlodui, comemorând totodată şi victimele tragediei de la Cernobîl. Astfel, înainte ca cei aflaţi la miting să fie informaţi despre efectele pe care reactorul le va avea,a fost ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor accidentului de la Cernobîl. Mâine se împlinesc 32 de ani de la tragicul eveniment.

Mitingul este organizat de Acțiunea pentru Renașterea Craiovei , Asociația C.R.O.N.O, Asociația Civică pentru Viață și Pro Democrația Club Craiova, cele patru ONG-uri locale fiind membre ale Platformei Civice anti-Kozlodui. Acţiunea face parte, conform organizatorilor, dintr-o campanie mai amplă de informare a craiovenilor cu privire la riscurile generate centrala nucleară și de megadepozitul de deșeuri radioactive.

„Anul trecut s-a început construirea unui megadepozit de 350.000 de tone în care practic vor fi depuse toate deşeurile radioactive din toată Europa. Va fi, să spun aşa, într-o formulă metaforică, groapa de gunoi a Europei. Noi trebuie să ne opunem. Este de datoria noastră pentru că aceste obiective nucleare ne afectează sănătatea noastră, a copiilor noştri, şi a generaţiilor viitoare. Este motivul pentru care trebuie să ne implicăm în aceste acţiuni civice. Spuneam de aceste reactoare care s-au făcut fără acordul nostru. Noi, comunitatea craioveană şi doljeană, suntem cei afectaţi. Noi suntem cei care trebuie să fim ajutaţi inclusiv de statul român care trebuie să ia poziţie faţă de aceste obiectove, trebuie să fie mai transparent şi să ne comunice informaţii exacte despre toate aceste obiective. Trebuie însă să ne implicăm noi, societatea. Să o facem când încă mai avem timp”, este mesajul reprezentantului „Acţiunii pentru Renaşterea Craiovei”, Lucian Săuleanu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În această campanie s-au implicat şi elevi şi studenţi, toţi dorind să se renunţe la ideea punerii în funcţiune a acestui depozit de mari dimensiuni şi a centralei nucleare. Mesajele scrise pe pancarte sunt foarte clare, fiecare participant la miting trăgând un semnal de alarmă. Un semnal de care speră ei toţi factorii decidenţi vor ţine cont.

Politica