sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Muzeul Romanaţiului, reabilitat cu fonduri europene

Muzeul Romanațiului, din Caracal, va fi reabilitat cu fonduri europene. În acest sens, autoritățile locale au semnat un contract de finanțare în valoare de șase milioane lei.

Este vorba despre proiectul „Restaurarea, consolidarea, echiparea şi dotarea Muzeului Romanaţiului, în vederea valorificării durabile a patrimoniului cultural local”.

Odată ce va fi desemnat un câștigător al lucrărilor, acesta va avea un termen de 24 de luni pentru a duce la îndeplinire contractul.
„În cel mai scurt timp va începe procedura de licitaţie, cu înaintarea documentaţiei pe SEAP, a caietului de sarcini, după care licitaţia şi demararea lucrărilor de reabilitare. Constructorul va avea termen de execuţie 24 de luni. Clădirea este monument istoric, de aceea şi valoarea proiectului este una însemnată, 5.926.625 de lei”, a declarat Octavian Stănescu, viceprimarul municipiului Caracal.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De două săptămâni, autorităţile au început mutarea pieselor din muzeu într-o altă locaţie, din strada Carpaţi.

„O parte din piese vor fi conservate, dar cele mai multe vor fi expuse pentru a putea fi vizitate. Nu le vom putea expune pe toate pentru că această clădire în care sunt mutate este mai mică”, a mai spus viceprimarul din Caracal.
Înfiinţat în anul 1949, muzeul a avut cu scopul de a salva valorile istorice descoperite în zonă. Inițial a avut trei colecții, care ulterior s-au îmbogățit cu obiecte valoroase din cercetările arheologice (Slăveni, Romula, Fărcășele) sau din donații și achiziții.
Piese care ne amintesc de civilizații care au trăit cu multă vreme în urmă în Oltenia sunt reunite în Muzeul Romanațiului. Ideea înfiinţării acestuia a apărut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când vestigiile romane de la Romula au intrat în atenţia unor arheologi.

Politica