joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Economia craioveană între impas și oportunitate”, dezbătută la Drept

Economia craioveană, între impas și oportunitate” a fost tema unei mese rotunde organizată la Facultatea de Drept din cadrul Universității din Craiova, de Comunitatea locală „România 100 Craiova I”.

Evenimentul a fost organizat cu intenția de a realiza o analiză a economiei craiovene și pentru a propune soluții pentru problemele identificate.

Schimbarea nu poate veni decât din interiorul nostru. Fiecare deținem acea energie creatoare necesară acesteia. Suntem oameni care avem opinii, avem afaceri, oameni care suntem prezenți în spațiul privat sau public într-un fel sau altul. Este cert că situația nu este una bună în orașul nostru dar, cu siguranță, o putem îmbunătăți”, a declarat avocatul Lucian Săuleanu, moderator al comunității locale Ro100 Craiova I.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Andra Croitoru, manager comunități locale la R0100 a afirmat că platforma funcționează pe doi piloni și că foști membri ai guvernului participă la aceasta.

O analiză SWOT a dezvoltării economice a Craiovei a fost prezentată de Dan Cherciu, antreprenor local, iar o analiză a peisajului economic a fost făcută de Horațiu Buzatu, arhitect, în vreme ce Eugen Călinoiu, auditor, a vorbit despre monitorizarea execuției bugetului de venituri și cheltuieli al Craiovei.

Despre regionalizare, ca o posibilă soluție pentru dezvoltarea Craiovei și a întregii regiuni Oltenia a vorbit prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor, de la Facultatea de Drept din Craiova: „Avem o problemă structurală care necesită un răspuns structural. Autonomia locală este o garanție a libertăților noastre, la fel cum este și separația puterilor în stat. Nu trebuie să așteptăm, conform promisiunilor politicienilor, apariția unei noi clase politice salvatoare. Un stat liberal este bazat pe aceste considerente, puterea este limitată din cauza lipsei unei contraponderi locale la puterea centrală. Pentru ca un stat să se dezvolte, este nevoie de autonomie locală. Partea proastă este că deși am avut, de-a lungul anilor, foarte mulți reprezentanți locali care au activat în structurile centrale, odată ajunși în funcție au uitat de comunitatea care i-a propulsat acolo și nu au făcut nimic pentru ea. Structura administrației locale ar trebui lăsată în sarcina acesteia, în funcție de resursele pe care le are la dispoziție, ceea ce nu se întâmplă la ora actuală. Univeresitatea din Craiova nu a fost conectată niciodată cu adevărat cu administrația locală, care a refuzat să facă strategia de dezvoltare a orașului împreună cu Universitatea, așa cum a făcut Clujul și se vede cu ochiul liber dezvoltarea în zonă. Cred că soluția este autonomia reală a autorităților locale”.

Politica