Conecteaza-te cu noi

Actualitate

S-au aprins focurile de Joimari

Publicat

pe

În Joia Mare, la primele ore ale dimineții, în satul Sfircea din Braloștița, focurile se aprind pentru ca sufletul celor trecuți în neființă să reajungă acasă. Aceasta este tradiția și încă se mai păstrează. Cât mai devreme posibil, femeile aprind  focuri uriaşe în curți,  musai lângă poartă, pun scăunele în jurul lor și se gândesc la cei morți. Unele îi mai și cheamă, având convingerea că aceștia „se întorc” să-și petreacă Paștele în familie.

Primele focuri se aprind în jurul orei 5.00. Cine a pregătit colaci și colivă nu aprinde focul până nu tămâie pomana frumos așezată în coșuri. Imediat ce se termină obiceiul din curte, femeiele se îndreaptă spre cimitir. Aici, în dreptul fiecărei cruci se face din nou focul, cu boji sau coceni, și se aprinde o lumânare pentru sufletul celui îngropat. Liniștea nopții este spartă de ecoul bocetelor și a poveștii fiecărei bătrâne care o viață întreagă și-a plâns frații, părinții, soții sau poate copii. „E greu maică. Asta ne-a mai rămas. Să venim aici la ei să dăm cu  tămâie, punem o lumânare și le mai spunem ce avem pe suflet. Unele avem bărbatul mort, altele frați, surori și cel mai greu e de cei care au copiii în pământ. Sunt multe cazuri, multe suflete amărâte. Acum, de Joimari, îi readucem acasă cu focurile astea. Le luminăm calea. Ar fi bine să fie dus mai departe acest obicei dar văd că tineretul îl cam lasă. Noi cele mai în vârstă ne ținem de el până închidem ochii”, a povestit o bătrână din satul Sfircea.

Se dă de pomană

Din cimitirul satului, femeile merg la biserică. Coșurile le sunt pline de colaci, colivă și fructe. Se împart bucate de post și se fac rugăciuni pentru sufletul celor morți. „Fiecare aduce la biserică ce poate. Îi pomenim pe cei morți. De când mă știu fac acest lucru. Am pregătit colacul mare pentru biserică, un platou cu colivă, rahat, halva și mere. Este post și asta putem împărți. După slujbă dăm de pomană și celor din familie și vecinilor”, a mai spus doljeanca.

Despre Joia Mare

În Joia Mare se prăznuieşte spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul, Cina cea de Taină, rugăciunea din grădina Ghetsimani şi vinderea Domnului de către Iuda. În această seară, creştinii merg la Denia celor 12 Evanghelii.
În tradiţie, Joia Mare se mai numeşte Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagră, Joimariţa. Joia Mare este considerată binefăcătoare pentru morţi. Acum se face ultima pomenire din Postul Mare. Joia Mare este cunoscută mai ales, în cultura populară actuală, ca ziua în care se înroşesc ouăle; pentru că se spune că ouăle înroşite sau încondeiate în această zi nu se strică tot anul.

© 2022. Toate drepturile rezervate.