joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Controale intense înainte de Paște. Primii miei din Piața Chiriac, sacrificați marți

În această săptămână de dinaintea sărbătorilor pascale, conducerea Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a dispus intensificarea controalelor în târguri, pieţe şi unităţi de tăiere a animalelor, precum şi în cele de procesare, depozitare sau comercializare a cărnii. Potrivit acestei dispoziții, toţi medicii veterinari din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj şi cei din cadrul circumscripţiilor sanitar-veterinare au în atenţie vânzarea mieilor şi a produselor de sezon, comercianţii prinşi pe picior greşit riscând să fie amendaţi.

Potrivit autorităţilor de control, pe lângă produsele din carne, o atenţie deosebită se acordă şi comercializării de ouă, de produse de patiserie şi de panificaţie sau dulciuri, pentru a se asigura că pe mesele doljenilor nu vor ajunge mâncăruri care le-ar putea pune sănătatea în pericol. Pentru eficientizarea acestor acţiuni, medicii veterinari doljeni vor solicita, ori de câte ori consideră necesar, sprijinul altor autorităţi competente. Astfel, la unele verificări vor fi implicaţi şi poliţişti, comisari de la Protecţia Consumatorilor Dolj, inspectori de sănătate publică şi reprezentanţi ai altor structuri de control.

Inspectorii asigură permanența

Doljenii care au dubii în privința anumitor produse pe care le cumpără se pot adresa circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi al circumscripţiilor sanitare veterinare zonale, până în data de 7 aprilie fiind asigurată permanenţa. Acest lucru înseamnă că se va lucrează inclusiv sâmbătă, după un program afişat, numele persoanei responsabile şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare fiind și ele scrise la loc vizibil.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Verificați ștampila!

La achiziţionarea cărnii de miel, doljenii sunt sfătuiți să verifice dacă există ştampilă. Carcasele trebuie să poarte o marcă de sănătate şi un număr de cod. Totodată, acestora li se recomandă să-şi facă toate cumpărăturile numai din spaţii autorizate, amintind aici de magazine, pieţe agro-alimentare şi supermarketuri, foarte importantă fiind evitarea domeniului public sau a produselor vândute direct din portbagaje. Proprietarii de miei sau iezi au voie să-și sacrifice animalele în curte, pentru consumul propriu, neavând drept de comercializare.

În primele ore, 100 de miei sacrificați

De precizat că în municipiul Craiova singurul loc amenajat pentru sacrificarea mieilor, după normele sanitar-veterinare, este Piaţa Chiriac. Aici, vânzarea efectivă de miei a început marți, când la orele prânzului au fost sacrificate aproximativ 100 de animale.

Personal am ajuns în piața de miei, marți. Totul se derulează normal, până ieri nefiind probleme. Activitatea de sacrificare a mieilor a demarat marți. Luni, nu s-a vândut nimic. Marți, până la ora 12:00, s-au vândut circa o sută de animale. În piață ajunseseră 10-15 mașini ale comercianților. Sperăm să nu avem probleme. Colegii mei sunt în control și vor face verificări întreaga săptămână”, a precizat Costică Retea, purtător de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj.

Politica