miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Regulament UE privind Protecția Datelor cu Caracter Personal, în dezbatere la Craiova

Universitatea din Craiova a găzduit, luni, Conferința Regională SV-Oltenia „Noile reguli UE privind Protecția Datelor cu Caracter Personal. Aplicarea noului Regulament UE privind Protecția Datelor cu Caracter Personal: cerințe și proceduri de certificare, riscuri, vulnerabilități și soluții”. Evenimentul a fost organizat ca urmare a colaborării dintre Universitatea Craiova, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), Asociația de Acreditare din România (RENAR) și Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR). Parteneri ai evenimentului au fost Consiliul Județean Dolj, Primăria Craiova, Camera de Comerț și Industrie Dolj, Agenția IMM-uri (AIMMAIPE).

Cei prezenți, luni, în Sala Aula Regele Mihai I al României din cadrul Universității din Craiova au aflat despre principalele măsuri care trebuie implementate în vederea respectării Regulamentului (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice față de prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestora.

Universitatea din Craiova este direct interesată de implementarea măsurilor”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Regulamentul General privind Protecția Datelor” (RGPD) va intra în vigoare pe 25 mai 2018, fiind considerată cea mai importantă modificare legislativă din ultimii 20 de ani privind protecția datelor cu caracter personal. Scopul acestei conferințe este acela de a informa instituțiile și firmele din Regiunea Oltenia asupra importanței Noului Regulament al UE și de a trage un semnal de alarmă asupra riscurilor la care suntem expuși în cazul în care nu vom aplica prevederile acestui Regulament. În calitatea sa de cel mai mare angajator din regiunea Oltenia, dispunând de un personal didactic auxiliar și administrativ de peste 1800 de persoane și aproximativ 20.000 de studenți, Universitatea din Craiova este direct interesată de implementarea măsurilor privind protecția datelor cu caracter personal. După mulți ani de dezabateri politice pe acestă temă, Regulamentul va deveni lege și va avea o obligativitate directă începând cu data de 25 mai. Acest Regulament stabilește atât drepturile persoanelor fizice cât și obligațiile instituțiilor publice și firmelor cu privire la prelucrarea acestor date, stabilind totodată competențele autorităților de supraveghere și protecție a acestor date”, a precizat Cezar Spânu, rectorul Universității din Craiova.

Persoana care răspunde pentru datele cu caracter personal să fie ea certificată”

Alexandru Cumpănașu, președintele Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR) a punctat avanatajele acestui Regulament al Uniunii Europene. Foarte important este ca persoana care lucrează cu astfel de date să fie certificată în acest sens. În prezent, autorizată este o anumită instituție sau firmă și automat răspunderea este a entității respective, nu a persoanei care folosește datele personale în anumite scopuri. „Această inițiativă pe care a avut-o Universitatea din Craiova și la care noi suntem parteneri este doar un început în a ajuta nu doar companiile, ci și cetățenii să înțeleagă faptul că prin adoptarea acestui Regulament drepurile lor sunt mai bine protejate. Vă dau câteva exemple care mă dor și care ar trebui să înceteze, de la folosirea bazelor de date de către diverși operatori care mă contactează și care nu cred că au dreptul să aibă datele mele, până la comercializarea acestor date, după cum se observă astăzi prin canalul Facebook din Marea Britanie. Foarte important este că acest Regulament spune foarte clar că nu instituția din care provine, ci persoana care nu respectă datele cu caracter personal va răspunde. O să insist asupra acestui fapt: ca persoana care răspunde pentru datele cu caracter personal să fie ea certificată, nu instituția, cum este astăzi. În felul acesta vorbim despre profesionalism și răspundere, altfel ne învârtim în jurul cozii”, a explicat Cumpănașu.

Vom beneficia de o protecție sporită”

Prezent la eveniment, din partea Consiliului Județean Dolj, vicepreședintele Cosmin Vasile consideră că prin aplicarea acestui Regulament al UE, cetățenii vor fi mai protejați referitor la datele cu caracter personal. „Ceea ce este foarte important este  vom beneficia de o protecție sporită a datelor cu caracter personal. Aplicarea lui, noile proceduri, acreditarea, bineînțeles că vor genera o serie de întrebări și nelămuriri, care sunt convins că în urma acestei conferințe își vor găsi răspunsul. Orice act normativ provenit de la Uniunea Europeană aduce și beneficii dar până îl aplicăm generează și neclarități. Vă urez succes și amintesc faptul că sunt în sală și angajați ai Consilului Județean Gorj care cu acest lucru se ocupă și sunt convins că vom aplica și noi, așa cum se cuvine, noul Regulament al Uniunii Europene”, a menționat Cosmin Vasile.

Mai multe explicații de la reprezentantul RENAR

Anca Opre, președintele Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) nu a reușit să mai ajungă la conferință, din cauza unor motive obiective, dar a transmis un mesaj cu privire la importanța acestui Regulament și a modului în care el va fi aplicat în România. De asemenea, președintele Asociației de Acreditare din România (RENAR), Fănel Iacobescu, a prezentat un material mai amplu cu privire la aplicarea acestor noi reguli europene, punctând faptul că este pentru prima dată în România când se reușește ca la aceeași masă să stea cei trei actori importanți în domeniul protecției datelor cu caracter personal: ANSPDCP, RENAR și CNMR

Politica