vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

În Craiova, s-a trecut la supraimpozitarea „pe paragină”

Consiliul Local Craiova va aproba, joi, „sancționarea” unor craioveni prin majorarea impozitelor, după ce imobilele în care aceștia locuiesc, sau terenurile pe care le dețin, au ajuns într-un stadiu avansat de degradare. Momentan, pe lista municipalității craiovene se găsesc 12 astfel de cazuri, impozitul majorându-se cu 500%, conform legii.

 

Primăria Craiova a identificat, până la această dată, cinci clădiri și șapte terenuri care vor fi supraimpozitate. Începând cu 2015, consiliile locale au posibilitatea legală de a lua măsuri pentru majorarea impozitului pe clădiri cu până la 500% pentru clădirile și terenurile neîngrijite, situate în intravilan, identificate conform criteriilor de încadrare în categoria clădirilor neîngrijite stabilite prin hotărâre a consiliului local.

Prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 9/2017 privind aprobarea criteriilor de încadrare în categoria clădirilor și terenurilor neîngrijite situate în intravilanul municipiului Craiova și a normelor de procedură instituite în acest sens, s-au aprobat criteriile de încadrare în categoria clădirilor și terenurilor neîngrijite, situate în intravilanul municipiului Craiova, astfel: „(1) Clădirea neîngrijită este clădirea în stare avansată de degradare, stare de paragină, cu fațade nereparate/necurățate/netencuite/nezugrăvite, geamuri sparte sau alte situații de asemenea natură și care conform fișei de evaluare privind starea fizică de fapt a imobilului clădire se încadrează într-una dintre categoriile: șarpanta lipsește parțial sau integral; învelitoarea lipsește integral; pereții exteriorii lipsesc parțial; finisajul la pereții exteriori lipsește parțial sau integral; tâmplărie exterioară lipsește integral. Terenul încadrat în categoria terenurilor neîgrijite este terenul în paragină, acoperit de buruieni, părăsit/abandonat, insalubru, cu împrejmuiri neîntreținute/nereparate sau alte situații de asemenea natură și conform fișei de evaluare privind starea fizică de fapt a imobilului-teren se încadrează în oricare din punctele: vegetația spontană există, deșeurile există, împrejmuirea lipsește parțial”, se arată în rapotul întocmit de Primăria Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Terenul de la Balta Craioviței, suprataxat

Astfel, proprietarii care au fost deja notificați dar care nu au luat nicio măsură pentru a remedia starea clădirii sau a terenului, se vor trezi acum cu o supraimpozitare de 500% a imobilului sau bucății de pământ în cauză. Potrivit Regulamentului adoptat prin HCL nr. 9/2017, „impozitul majorat al clădirii/terenului neîngrijit se aplică automat şi în anii fiscali următori și va înceta cu anul fiscal aferent aprobării hotărârii de consiliu privind excluderea clădirii/terenului din categoria clădirilor/terenurilor neîngrijite şi încetării majorării impozitului clădirii/terenului, după caz”. Printre terenurile suprataxate se numără și Parcul „Balta Craioviței”, iar referitor la clădiri, toate sunt în zona „A” a urbei.

Politica