Conecteaza-te cu noi

Mehedinți

Severin: Liberalul Cîrjan inițiază o HCL pentru unirea cu Basarabia

Publicat

pe

Viceprimarul Severinului și totodată prim-vicepreşedintele PNL Mehedinţi, Daniel Cîrjan, a anunţat că intenţionează depunerea la Consiliul Local Drobeta Turnu Severin, a unui proiect de hotărâre prin care municipiul Drobeta Turnu Severin să devină iniţiatorul unor demersuri care să conducă la o soluţie în privinţa Basarabiei. Anunțul a fost făcut în contextul în care mai sunt câteva zile până la 27 martie, când se împlinesc 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Liberalii mehedinţeni au anunţat că intenţionează să dezvolte anumite demersuri pentru ca anul Centenarului să schimbe soarta nedreaptă a României, care a pierdut teritorii, în urma celui de-al doilea război mondial: Între românii din România și cei din Basarabia, actualmente Republica Moldova, există o legătura istorică adâncă deoarece din punct de vedere istoric, lingvistic, cultural și religios sunt unul și același neam. În articolul nr. 8 din Actul final de la Helsinki, (în vigoare din 13 august 1975) este statuat principiul egalității între popoare și a dreptului la autodeterminare, articol care stipulează că, toate popoarele au mereu dreptul în deplină libertate să-și hotărască, când și dacă hotărăsc, statutul politic intern și extern, fără ingerințe exterioare și să își urmărească după propria voie dezvoltarea politică, economică și culturală. Parlamentul României a emis Declarația privind Pactul Ribbentrop-Molotov și consecințele acestuia privind țara noastră din 24 iunie 1991 prin care afirmă hotărât poziția sa de a aborda cu deplină responsabilitate această problemă. Noi considerăm că toate forțele politice din țara noastră ar trebui să acționeze în spiritul acestei declarații, în vederea îndeplinirii năzuințelor legitime ale populației din teritoriile românești, anexate cu forța în urma înțelegerilor secrete stabilite prin pactul Ribbentrop-Molotov”, a declarat Daniel Cîrjan, prim vicepreședinte PNL Mehedinți și viceprimar al Severinului.

Proiectul de hotărâre va cuprinde, punctual, paşii care trebuie urmaţi pentru ca Unirea Basarabiei cu România să fie posibilă. Proiectul liberalilor va fi depus în zilele următoare. El va intra în dezbaterea Consiliului Local, iar Severinul ar putea deveni un deschizător de drumuri, în această privinţă. Până acum, zeci de localităţi, şcoli şi chiar o biserică din Basarabia au semnat o declaraţie de unire cu România.

© 2021. Toate drepturile rezervate.