joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Șmecherii” cu pășuni. Între cei cu „idei” se numără un primar

Un grup de trei-patru crescători de animale vor să pună mâna pe cele 400 de hectare de păşuni din Piatra-Olt, cu sprijinul primarului Tudor Udrescu, scopul final fiind încasarea subvenţiilor grase venite de la APIA. Cei care vor avea de suferit sunt oamenii din localitate, care n-ar mai avea unde să-şi pască animalele. Proiectul de hotărâre, făcut pe repede înainte, care prevedea concesionarea pajiştilor pe 10 ani, a fost respins de consilierii locali.

Printre cei care au iniţiat şi susţinut acest proiect care, dacă ar fi fost aprobat, ar fi lăsat peste 200 de crescători de animale din Piatra-Olt fără un loc în care să-şi pască animalele, este şeful Biroului Urbanism din cadrul primăriei, Cornel Lazăr-Nenu. Acesta a declarat că aleşii locali n-au înţeles prevederile legii.

Sunt nişte probleme, dar să vedem cum se vor rezolva. S-a mai concesionat anul trecut o suprafaţă la doi fermieri, iar în acest an a fost o neînţelegere în consiliul local, probabil că dumnealor au înţeles greşit prevederile legale. Termenul pentru realizarea amenajamentelor pastorale a trecut pentru că Legea spune că amenajamentul pastoral se aprobă până la 1 martie. Anul trecut nu era obligatorie aprobarea amenajamentul pastoral conform Ordonanţei 34 şi amenajamentul pastoral este lucrarea aceea care se referă la toate datele cu privire la păşuni. Asta este de fapt problema cheie a neînchirierii suprafeţelor de izlaz rămase. Închirierea nu se mai poate face, începând cu anul 2018, decât cu aprobarea amenajamentului şi tocmai acest lucru nu s-a făcut la nivelul localităţii. De aici au intervenit nemulţumirile fermierilor”, a afirmat Lazăr-Nenu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acesta deplânge faptul că viitorii arendaşi au rămas fără sumele frumoase care ar fi urmat să le intre în conturi de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Cea mai mare problemă este că oamenii au pierdut o grămadă de bani prin subvenţiile acordate de APIA, primăria a pierdut nişte sume care ar fi venit din chirii şi din impozitul pe terenul aferent. Sunt nişte neînţelegeri”, a declarat şeful Biroului Urbanism din cadrul Primăriei Piatra-Olt.

Printre consilierii care n-au girat ingineria financiară a primarului Udrescu şi a lui Cornel Lazăr-Nenu se numără chiar soţia acestuia din urmă, consilierul PSD Mitruţa Lazăr-Nenu.

Majoritatea din consiliul local s-a opus proiectului. Soţia mea este consilier PSD şi din păcate a fost influenţată de liderul de grup să se opună. Acasă suntem soţ şi soţie şi nu avem probleme cu chestiunile politice”, a afirmat el.

Aplicarea amenajamentului pastoral drept obligaţie pentru a încasa subvenţia APIA pe pajişte a fost amânată, prin lege, până în 2019, astfel că aleşii locali n-au înţeles graba edilului-şef.

Primarul Udrescu dă vina pe lipsa de comunicare

Chestionat pe tema iniţiativei privind concesionarea a 400 de hectare de păşune din oraş, primarul Tudor Udrescu a refuzat să comenteze, trimiţându-ne la purtătorul de cuvânt al primăriei. Edilul a adăugat că este vorba despre o „lipsă de comunicare”.

Eu nu mai spun nimic legat de acest subiect. Am avut o discuţie, aici, în colectiv, şi numai purtătorul de cuvânt mai face declaraţii de presă. A fost şi o lipsă de comunicare şi de aceea am luat această decizie, ca să fie un punct de vedere unic. Era vorba de aprobarea amenajamentului pastoral, un ghid de exploataţie a păşunilor, care nu s-a aprobat. Repet, principala cauză a fost o lipsă de comunicare”, a declarat Udrescu.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Piatra-Olt, fostul viceprimar Robert Munteanu, a declarat că, cel mai probabil, proiectul privind amenajamentul pastoral va fi aprobat de consiliul local, după adăugarea amendamentelor consilierilor PSD.

Au fost depuse peste 30 de cereri de crescători cu efective diferite de animale. Ei şi-au manifestat nemulţumirea că nu li s-a rezolvat problema, anume cererile şi încredinţarea de teren în păşunea oraşului. Din ce am vorbit cu conducerea primăriei, se va iniţia un nou proiect pentru amenajamentul pastoral, care va fi aprobat cu amendamentele celor care s-au abţinut data trecută. După aceea se va trece la procedura de închiriere”, a declarat Munteanu.

El a confirmat că este ilegală schimbarea destinaţiei pajiştilor.

Potrivit legii, suprafeţelor cu pajişti nu li se poate schimba categoria de folosinţă. Ele trebuie păstrate. Trebuie păstrată în domeniul public suprafaţa pe care unitatea administrativ teritorială o avea la 1 ianuarie 2007, când a intervenit Legea pajiştilor. Legea interzice acest lucru, sub sancţiune penală”, a mai spus purtătorul de cuvânt al primăriei.

Tot Robert Munteanu a răspuns şi la întrebarea cu privire la soarta micilor crescători de animale, care n-ar mai fi putut folosi pajiştile, dacă acestea ar fi fost concesionate „cui trebuia”.

Din câte am înţeles se va lăsa o rezervă pentru cazurile acestea şi pentru creşterile eventuale de efective”, a declarat Robert Munteanu.

Udrescu şi panourile fotovoltaice ale lui Piţi Jr., montate pe izlazul de la Bistriţa Nouă

Administraţia condusă de primarul Tudor Udrescu nu se află la primul caz de acest fel. De-a lungul timpului, s-a reuşit trecerea din extravilan în intravilan a unei suprafeţe de teren din apropierea satului Bistriţa Nouă. Aici a fost construit un parc cu panouri fotovoltaice, proprietate a unei firme deţinute de Alexandru Piţurcă, fiul fostului selecţioner al României, Victor Piţurcă.

Modul în care s-a făcut trecerea terenului din extravilan în intravilan ridică semne de întrebare, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) şi Planul Urbanistic General (PUG) fiind obţinute ulterior, fapt ilegal.

Cornel Lazăr-Nenu spune că „asta este o altă discuţie”.

Asta este o altă discuţie care nu are legătură cu situaţia de faţă. Acolo s-a făcut o altă procedură de închiriere. Nu era izlaz. S-au obţinut toate actele”, a afirmat el.

Politica