Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Angajații Tribunalului Dolj și șefului Serviciului Taxe de la Primăria Podari căruia i-au furnizat informații, fac pușcărie

Publicat

pe

Cei doi angajaţi ai Tribunalului Dolj, împreună cu şeful Serviciului Taxe şi Impozite în cadrul Primăriei comunei Podari, acuzați de infracțiuni de corupție, fac pușcărie. Curtea de Apel Craiova a admis, ieri apelul procurorilor DNA Craiova împotriva sentinței prin care Tribunalul Dolj i-a condamnat pe cei trei la pedepse cu suspendare, dar și pe ale inculpaților, le-a redus acestora pedepsele, însă a dispus executarea lor. Astfel, Costinel Băbălău, la data faptei şef Serviciu Taxe şi Impozite în cadrul Primăriei comunei Podari, va face 1 an de închisoare, în timp ce angajații Tribunalului au primit 1 an și 10 luni, respectiv 1 an și 6 luni de închisoare. Procurorii DNA Craiova i-au trimis în judecată pe cei trei, la începutul lunii noiembrie 2016, pentru că cei doi angajaţi ai instanţei i-au oferit bărbatului din Podari informaţii la care acesta nu ar fi trebuit să aibă acces, informații dintr-un dosar în care el, primarul comunei Podari și alte persoane din cadrul Primăriei Podari erau cercetate, ulterior fiind și trimise în judecată.

Reamintim că, pe 1 noiembrie 2016 s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Costinel Băbălău, la data faptei şef Serviciu Taxe şi Impozite în cadrul Primăriei comunei Podari, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de instigare la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii; Radian Mitru, la data faptei referent în cadrul Tribunalului Dolj, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi favorizarea făptuitorului, şi Mihaela Ionescu, la data faptei informatician în cadrul Tribunalului Dolj, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii DNA au reţinut că: „La data de 29 ianuarie 2015, în contextul desfăşurării cercetărilor de către procurorii anticorupţie în dosarul nr. 168/P/2013 (prin care la data de 16 decembrie 2015 au fost trimise în judecată mai multe persoane din conducerea primăriei Podari), inculpatul Băbălău Costinel i-a solicitat inculpatului Mitru Radian, angajat în calitate de referent în cadrul Tribunalului Dolj, date ce nu erau destinate publicităţii în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, lucru pe care acesta din urmă l-a şi făcut. Deoarece inculpatul Mitru Radian nu avea acces la interfaţa nepublică a programului ECRIS, acesta a apelat la inculpata Ionescu Mihaela, informatician la instanţa menţionată, care i-a pus la dispoziţie informaţiile respective, nedestinate publicităţii. Prin acest demers, inculpatul Băbălău Costinel a urmărit să-şi asigure o apărare mai eficientă, prin obstrucţionarea şi îngreunarea anchetei ce se desfăşura în cauza respectivă în care se efectuau cercetări ce îl vizau atât pe el, cât şi pe alţi funcţionari din cadrul Primăriei comunei Podari, judeţul Dolj”.

Pe 21 septembrie 2017, Tribunalul Dolj a pronunțat sentința, după ce inculpații au recunoscut comiterea faptelor și au cerut să beneficieze de reducerea limitelor de pedeapsă. Astfel, Costinel Băbălău a primit 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare, Radian Mitru – 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendare, iar Mihaela Ionescu 3 ani de închisoare cu suspendare și câte 90 de zile de muncă în folosul comunității.

Atât inculpații, cât și procurorii DNA Craiova au făcut apel, iar ieri, Curtea de Apel Craiova a pronunțat sentința definitivă. Instanța a admis apelurile inculpaților, le-a redus pedepsele, însă au admis și apelul DNA, și a dispus ca inculpații să execute noile pedepse: Costinel Băbălău 1 an de închisoare, Mitru Radian – 1 an și 10 luni închisoare și Ionescu Mihaela – 1 an și 6 luni închisoare: „admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova, inculpaţii Băbălau Costinel, Mitru Radian şi Ionescu Mihaela împotriva sentinţei penale nr. 540 din data de 21.09.2017 a Tribunalului Dolj. Condamnă pe inculpatul Băbălău Costinel la pedeapsa principală de 1 (un) an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. (…) Condamnă pe inculpatul Mitru Radian la pedeapsa principală de 1 an şi 10 luni închisoare. (…) Condamnă pe inculpata Ionescu Mihaela la pedeapsa principală de 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare. Înlătură dispoziţiile de suspendare sub supraveghere a executării pedepselor principale din sentinţa apelată şi dispune executarea pedepselor în regim de detenţie. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi data de 06.03.2018”, se arată în încheierea de ședință a instanței.