vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ALDE Dolj:  PROGRAMELE RABLA ȘI RABLA PLUS ȘI ÎN SPRIJINUL DOLJENILOR

Deputat Ion Cupă, Președinte ALDE Dolj :” Aceste programe vor ajuta la înoirea parcului de mașini și implicit la protecția mediului. Acordăm cea mai mare primă din Europa de 10.000 de euro pentru achiziționarea de mașini electrice”

Programele RABLA și RABLA PLUS sunt inițiate pentru a veni în sprijinul solicitanților producători dar în același timp și în sprijinul  solicitanților consumatori, a celor care vor să-și schimbe mașina uzată.

 Pentru aceste programe au fost alocate în acest an de la Buget credite bugetare în valoare de 150 de milioane de lei, respectiv de 133 milioane lei din credite de angajament. Din acești bani 30 milioane de lei au fost alocați pentru realizarea rețelei de alimentare electrică a mașinilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Valoarea voucherului acordat la casarea unei maşini mai vechi de opt ani va fi tot de 6.500 de lei, ca în 2017. În acelaşi timp, toate tichetele valorice, atât pentru autovehiculele hibrid, cât şi pentru cele care au emisii de carbon de sub 130 de grame, vor fi de 1.000, respectiv 1.500 de lei, iar pentru achiziţia unei maşini electrice 100% bonusul acordat va fi de 10.000 de euro, cea mai mare primă de acest fel din Uniunea Europeană

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) demarează, începand de azi pînă pe 8 martie, sesiunea de înscriere pentru validarea solicitanților producători în cadrul programelor RABLA și RABLA PLUS. 

 Ministerul Mediului, condus de ministrul ALDE Grațiela Gavrilescu a publicat pe site-ul propriu, spre dezbatere publică, Proiectul de Ordin de ministru privind modificarea şi completarea Ghidului de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2017 – 2019.

Documentul, care poate fi consultat până pe data de 9 martie 2018, cuprinde o serie de modificări faţă de varianta anterioară, printre care:

        – introducerea condiţiei de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice (ITP) a autovehiculului uzat, 

         – introducerea  termenul de 60 de zile de la publicarea listei persoanelor juridice de drept privat acceptate pentru înscrierea la producătorii validaţi

        – precum şi lansarea spaţiului privat virtual pentru emiterea certificatelor de atestare fiscală.

 

   Deasemenea, va exista obligaţia înmatriculării autovehiculelor noi achiziţionate prin intermediul programelor „Rabla” şi „Rabla Plus”, pe numele beneficiarilor, în termen legal de la emiterea facturii de achiziţie, pentru persoane juridice care primesc ajutor de minimis.

O veste bună este aceea că se elimină data de 31 decembrie ca limită de valabilitate a notei de înscriere, prin urmare aceste documente urmând să fie valabile 120 de zile de la data emiterii.

 Adică, există un interval de 120 de zile de la data la care un cetățean  merge la dealer să își comande mașina  până  la momentul aducerii ei de către dealer.

 Programele ‘Rabla’ și Rabla Plus vor continua și la anul  pentru că prioritatea la nivel global este de reducere a emisiilor de carbon. Este o cerinţă a Uniunii Europene şi o obligaţie asumată și de către  de România în acest sens.

Maşinile cu zero emisii reprezintă o prioritate pentru orice stat membru. Tendința, cel puțin în marile capitale europene, este ca până în 2020 – 2025, să fie promovate mașini full electrice pe şosele.

România va trebui și ea încet-încet să se alinieze la această tendință.

 

Politica