joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ger şi ninsori abundente, weekend prelungit pentru elevi

Ger şi ninsori abundente în judeţele Olteniei. Luni, am putea avea parte chiar de strat de zăpadă consistent. Meterologii au emis un cod portocaliu de ninsori abundente, temporar viscolite, strat consistent de zăpadă care vizează județele Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman şi este valabil toată ziua, până la ora 23.
„Pe parcursul zilei de luni, 26 februarie, în județele Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman va ninge abundent și se va depune strat de zăpadă local de peste 30…40 cm, iar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45…55 km/h, temporar viscolind ninsoarea”, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
Pe de altă parte, până pe 1 martie, la ora 10, vom avea parte de temperaturi foarte scăzute atât noaptea, cât şi ziua, şi pentru aceasta fiind emisă o atenţionare cod portocaliu.
„În Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar și pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă.
Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 și -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzația de frig”, se arată în avertizarea Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
Şcolile şi grădiniţele, închise luni şi marţi
Din acest motiv, s-a luat decizia ca la nivelul judeţului Dolj, timp de două zile, în învăţământul preuniversitar să nu se mai ţină cursurile, respectiv luni şi marţi.
„În urma dezbaterilor din cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Dolj din data de 25.02.2018, se adoptă hotărârea de suspendare a cursurile şcolare pentru unităţile de învăţământ preuniversitar în intervalul 26.02.2018 – 27.02.2018”, se arată într-un comunicat de presă transmis de ISU Dolj.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a anunţat că „unitățile de învățământ sunt obligate să asigure reluarea cursurilor în condiții optime din punct de vedere termic în toate spațiile de învățământ, accesul în unitățile școlare prin degajarea zăpezii din perimetrul unităților precum și aleile adiacente, îndepărtarea țurțurilor și funcționarea specifică a microbuzelor școlare”.
Pe de altă parte, se activează Grupa Operativă constituită la sediul I.S.U. „Oltenia” al Judeţului Dolj, reprezentanţii Inspectoratului anunţând şi că s-au luat o serie de măsuri pentru a preîntâmpina evenimentele nedorite ce ar putea surveni în urma gerului ori ninsorilor abundente.
„Valorile de temperatură minime extreme pot pune în pericol persoanele în vârstă, persoane cu handicap, persoanele ce suferă de maladii cronice sau tulburări mentale, persoanele care iau medicamente cu regularitate, precum și persoanele izolate, de asemenea persoanele care lucrează în aer liber pot fi pus puse în pericol”, avertizează ISU Dolj.
La sediile tuturor primăriilor din judeţ a fost instituită permanenţa, iar autorităţile locale trebuie să pregătească spaţiile de evacuare şi cazare temporară. Medicii de familie trebuie să monitorizeze pacienţii vulnerabili precum persoanele cu afecţiuni medicale grave, în special cele dependente de insulină, ori persoane care necesită dializă, dar şi femeile însărcinate.
Totodată, conform măsurilor stabilite de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, autorităţile locale trebuie să aibă pregătite utilajele de intervenţie şi materialele antiderapante și să asigure deszăpezirea drumurilor aflate în administrare şi să fie gata să acorde sprijin şoferilor care ar putea rămâne înzăpeziţi.

Politica