sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Universitatea din Craiova, acord de parteneriat cu Universitatea de Stat din Tiraspol

Universitatea Craiova a fost gazdă, timp de trei zile, pentru o delegaţie a Universităţii de Stat din Tiraspol. Oaspeţii au avut mai multe întâlniri pe domenii de studiu, cu reprezentanţi ai Universităţii din Craiova, dar şi cu studenţii din Republica Moldova, care deja învaţă la UCV. Cadrele didactice din Republica Moldova au cunoscut infrastructura Universităţii din Craiova (săli de curs, laboratoare), inclusiv Centrul Universitar Drobeta Turnu-Severin, vizita încheindu-se cu semnarea unui acord bilateral între cele două instituţii de învăţământ superior.

Rectorul Universităţii din Craiova, Cezar Spînu, a vorbit joi, în cadrul unei conferinţe de presă, despre scopul acestei vizite, punctând şi efectele pe care le va avea încheierea acordului dintre cele două instituţii.

Colaborări pe mai multe ramuri

Policlinica Buna Vestire Craiova

Această acţiune deschide seria manifestărilor pe care UCV le va avea pe parcursul Anului Centenarului, după cum a anunţat rectorul Cezar Spînu. „Am hotărât să semnăm un amplu protocol de colaborare, un protocol care să nu rămână doar pe hârtie. Noi intenţionăm să facem lucruri frumoase împreună. Timp de trei zile am primit vizita unei delegaţii a Universităţii de Stat din Tiraspol. Au fost întâlniri extrem de fructuoase, întâlniri la nivelul managementului, la nivel universitar dar şi pe domenii. În afară de această colaborare academică, pe parte de învăţământ, vom încerca să colaborăm şi  în ceea ce priveşte schimburile studenţeşti, mobilităţilor studenţeşti şi ale cadrelor didactice şi bineînţeles o colaborare în domeniul cercetării. Practic, va exista un acord separat prin care unii dintre profesorii acestei Universităţi vor deveni cercetători asociaţi onorifici ai Universităţii din Craiova şi vor lucra pe parte de cercetare atât cu companii de la noi cât şi cu cele din Republica Moldova. Eu sunt convins că va fi o colaborare fructuoasă. Fiind şi Anul Centenarului încercăm să strângem legăturile dintre noi, românii de pe cele două maluri ale Prutului. Mă bucur că la această întâlnire s-au realizat multe lucruri şi vor mai urma şi altele la fel de interesante”, a precizat rectorul UCV, Cezar Spînu.

Cercetare ştiinţifică, interes principal

Eduard Coropceanu, rectorul Universităţii de Stat din Tiraspol, s-a declarat extrem de mulţumit de faptul că vizita s-a încheiat cu semnarea acordului de parteneriat.

Vreau să mulţumesc pentru această posibilitate, pentru faptul că la Craiova s-a organizat un program în cadrul căruia am avut posibilitatea să cunoaştem în detaliu structura construcţiei UCV şi să ne formăm o părere clară despre actul educaţional de aici. Noi am avut posibilitatea să ne întâlnim cu factori din cadrul Universităţii Craiova şi astfel, la nivel personal, putem vorbi despre relaţii pe domenii concrete. Aceasta este speranţa noastră că va exista continuitate pentru alte idei, despre care poate nici nu bănuiam iniţial, fiindcă fiecare vine cu propunerile sale, dar aceste propuneri sunt ajustate, la posibilităţile instituţiilor partenere. Obiectivul de bază este încheierea acordului de colaborare, care sperăm să fie doar un acord cadru la care vor fi adăugate o serie de anexe, pe domenii, ce vor puncta anumite activităţi concrete. Ne intereseză, în primul rând, intensificarea colaborării din punct de vedere al preluării unor experienţe din domeniul educaţional a desfăşurării procesului cercetării ştiinţifice. Ne exprimăm aprecierea pentru ce se face la UCV, o Universitate unde învăţământul şi cercetarea se fac la nivel european”, a spus Coropceanu.

Imediat după semnarea acordului de parteneriat, rectorul Cezar Spînu a înmânat profesorilor care au format delegaţia Universităţii din Tiraspol certificatele de mobilitate academică.

Politica