joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Doljean condamnat la 18 ani de pușcărie pentru omor calificat

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au condamnat, miercuri, 21 februarie a.c., un bărbat din satul Negoiești, comuna Melinești, la 18 ani de închisoare cu executare pentru comiterea infracțiunii de omor calificat. În vara anului trecut, bărbatul, în vârstă de 43 de ani, și-a înjunghiat în inimă de un consătean, pentru o presupusă datorie. Crima a avut loc în fața unui bar din comuna Melineşti, iar victima a decedat pe stadionul din localitate, unde era așteptat elicopterul SMURD.

Reamintim că, potrivit anchetatorilor, autorul, Nicolae Vlăduţu, de 43 ani, şi victima sa, Florian Nicuşor Lascu, de 37 ani, ambii din satul Negoieşti, comuna Melineşti, judeţul Dolj, s-au întâlnit duminică, 23 iulie a.c., în jurul orei 16.00, şi s-au certat pentru o presupusă datorie pe care Lascu o avea la Vlăduţu. Conflictul s-a încheiat după ce victima l-a lovit pe autor cu pumnul în ochiul stâng. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au mai spus că seara, în jurul orei 19.30, Nicolae Vlăduţu a mers la un bar din localitate, unde s-a întâlnit din nou cu Florian Nicuşor Lascu, când acesta se pregătea să plece. Între cei doi a izbucnit un nou conflict, care a degenerat, iar la un moment dat, Vlăduţu a scos un cuţit şi l-a înjunghiat o singură dată pe Lascu în zona toracică lateral stânga. Atât Nicolae Vlăduţu, cât şi mai multe persoane care se aflau în zonă au sunat la 112 cerând ajutor specializat. Victima a fost preluată de o ambulanţă SMURD şi dusă pe stadionul din Melineşti, fiind solicitat un elicopter care să îl ducă pe bărbat la cea mai apropiată unitate medicală. Decesul bărbatului de 37 ani a survenit însă rapid, anchetatorii suspectând că lama cuţitului i-a atins inima. “În cauză se fac cercetări pentru comiterea infracțiunii de omor calificat şi urmează să se dispună măsurile legale”, a precizat, la momentul respectiv, procurorul Magdalena Bădescu, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.
Nicolae Vlăduțu a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracțiunii de omor calificat, iar miercuri, 21 februarie a.c., judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunțat sentința. Bărbatul a fost condamnat la 18 ani de pușcărie și a fost menținut după gratii: „condamnă pe inculpatul Vlăduţu Nicolae la pedeapsa de 18 ani închisoare. În baza art. 67 cod penal Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi h cod penal pe o perioadă de 5 ani. Scade din durata pedepsei închisorii perioada reținerii şi arestării preventive de la 24.07.2017 la zi şi menţine starea de arest preventiv a inculpatului. În baza art. 7 din Legea 76/2008 Dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat în vederea introducerii profilului genetic în baza de date a SNDGJ. În baza art 112 lit b c.pen dispune confiscarea unui cuţit cu mâner din lemn şi lama de 12,5 mm folosit la săvârșirea faptei”, se arată în hotărârea instanței.  Mai mult decât atât, instanța a stabilit și sumele pe care inculpatul trebuie să le achite rudelor bărbatului pe care l-a ucis: „Admite în parte acţiunea civilă formulată de Lascu Victoria Doina în nume personal şi ca reprezentant legal al minorilor Lascu Bogdan Nicuşor Adrian , Lascu Eduard Ionuț şi Lascu Oana Costinela. Admite în parte actiunea civilă formulată de numitul Lascu Florian-curatorul minorilor . Obligă inculpatul la plata sumei de 4000 lei cu titlu de daune materiale -cheltuieli de înmormântare – şi la plata sumei de 100 000 lei cu titlu de daune morale către partea civilă Lascu Victoria Doina (proporţia culpei fiind de 50%). Obligă pe acelaşi inculpat la plata sumei de 75 000 lei cu titlu de daune morale către minorii Lascu Bogdan Nicușor, Lascu Oana Costinela şi Lascu Eduard Ionuţ respectiv câte 25.000 lei pentru fiecare minor”. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Politica