marți, septembrie 10, 2024

Ultima ora

Sport

162 ani de la dezrobirea ţiganilor, marcaţi la „Aman”

În fiecare an, la 20 februarie, în România, se marchează Dezrobirea Romilor, un proces lent care a durat 20 de ani.

În Craiova, Partida Romilor Pro Europa marchează 162 ani de la promulgarea de către domnitorul Barbu Dimitrie Ştirbei a „Legiuirii pentru emanciparea tuturor ţiganilor din Principatul Ţării Româneşti” printr-o serie de manifestări, principalul eveniment fiind o serie de evocări ce a avut loc joi, la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”.

Pentru comunitatea romă este o zi foarte importantă. Este un eveniment de care trebuie să ne aducem aminte şi mă bucur că avem foarte mulţi tineri în această sală, pentru că, până la urmă, ei trebuie să cunoască această istorie, o istorie care nu este foarte bine cunoscută de către publicul larg. Avem în plan un mare proiect la nivel local şi judeţean, pentru că avem mai multe materiale despre ceea ce înseamnă dezrobirea romilor sau robia romilor, dar şi perioada deportării romilor în Transnistria, de a prezenta proiectele noastre în şcolile în care sunt foarte mulţi romi”, a declarat Romeo Tiberiade, preşedintele Partidei Romilor Pro Europa.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Se doreşte chiar înfiinţarea unui muzeu al romilor la Craiova.

O să înaintăm o solicitare către Primăria Craiova pentru alocarea unui spaţiu pentru Muzeul Romilor din Dolj, pentru că acolo ne putem identifica şi arăta cultura romă publicului larg şi, în mod special, copiilor noştri, cărora ar trebui să le prezentăm mai mult despre istoria noastră”, a mai precizat Romeo Tiberiade.

Robia romilor este greu de imaginat într-o ţară creştină, însă astăzi România este model în Europa în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor, a declarat Alin Stoica, deputat din partea Asociaţiei Liga Albanezilor din România.

Robia romilor este o problemă destul de spinoasă a societăţii româneşti, pentru că poporul român a fost şi este un popor ortodox, un popor creştin. Este foarte greu să ne imaginăm astăzi cum un popor creştin a putut să semene atâta durere, să facă atât de mult rău unei categorii sociale cum erau romii. Bineînţeles, astăzi situaţia stă altfel. În România minorităţile au drepturi egale cu populaţia majoritară. România este chiar model în spaţiul european pentru drepturile acordate minorităţilor”, a afirmat deputatul Bogdan-Alin Stoica.

Acesta a mai precizat că trebuie pus în continuare accentul pe educaţie, o problemă a întregii societăţi, inclusiv în ceea ce priveşte educaţia privind integrarea minorităţilor.

Romeo Tiberiade a declarat că în judeţul Dolj se încearcă atragerea copiilor romi în şcoli şi că, de la un an la altul, se observă o creştere a numărului elevilor din rândul etniei, dar şi că aceştia se arată tot mai interesaţi de evenimentele culturale.

La eveniment au vorbit despre semnificaţia dezrobirii romilor şi despre problema integrării şi alţi reprezentanţi ai etniei, ori ai autorităţilor judeţene.

Politica