joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Concert de virtuozitate sub bagheta maestrului Walter Attanasi

Vineri, 16 februarie 2018, de la ora 19:00, Orchestra Simfonică a Filarmonicii “Oltenia” Craiova prezintă un concert de virtuozitate, Paganini/Saint-Saëns, sub conducerea muzicală a dirijorului Walter Attanasi, cu participarea solistului Dino de Palma. Cei doi muzicieni italieni aduc pe scenă un program de legendă care spune că Paganini, aflat în temniţă, a rupt trei corzi ale viorii în semn de protest, fiind nevoit să cânte pe una singură. Aşa s-ar fi născut lucrarea Variaţiuni pe o singură coardă pe o temă de Rossini, care impune interpretului să utilizeze o singură coardă pe tot parcursul desfăşurării ei.

O altă piesă, nelipsită din repertoriul marilor violonişti, va fi interpretată de către solistul Dino de Palma pe vioara sa, Mantegazza din 1795: Introducere şi Rondo capriccioso, op. 28 de Camille Saint-Saëns. Compoziţia a fost dedicată marelui violonist spaniol Pablo Sarasate, îmbinând strălucit expresivitatea cu virtuozitatea debordantă. Programul serii este prefaţat de piesa orchestrală Muzică pentru Radio (1931) de Filip Lazăr, o lucrare de mare pregnanță ritmică, elementele melodice de proveniență folclorică fiind incluse în versiuni stilizate cu rafinament. Seara se va încheia cu Simfonia în Do major (1855), o lucrare de tinereţe a lui Bizet, compusă la 17 ani şi cântată pentru prima dată la 80 de ani de la scrierea ei.

Născut la Trieste, Walter Attanasi, considerat unul dintre cei mai interesanţi şefi de orchestră ai generaţiei sale, a fost invitat să dirijeze un vast repertoriu simfonic şi de operă pentru diverse şi prestigioase colective artistice, cum sunt Il Teatro alla Scala di Milano, l’Arena di Verona, l’Opera di Roma. Versatilitatea sa artistică i-a oferit posibilitatea de a colabora şi cu mari jazzmani şi cu importante instituţii, precum Umbria Jazz, Global Forum din Roma, Diane Reeves, Quincy Jones, Stefano Di Battista, Roberto Gatto, Danilo Rea, Flavio Boltro. Vasta sa discografie cuprinde: „Stabat Mater” de G. Rossini, toate simfoniile de Beethoven, înregistrări cu lucrări de Leoš Janaček şi A. Dvořák. Actualmente, este director al festivalurilor Italian Arte Fest, Umbria Music Fest International, director muzical al Operei Române din Craiova şi, de la 1 ianuarie 2018, dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Oltenia” Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dino de Palma beneficiază de o dublă specializare muzicală (vioară la Conservatorul din Frosinone, violă la Conservatorul din Bari), având și o diplomă în Literatură și Arte la Universitatea din Roma. Ca solist și interpret de muzică de cameră, a cântat în celebre săli de concert cum sunt Carnegie Hall și Lincoln Center din New York. În cei peste 20 de ani de activitate, a concertat alături de mari artiști: Jerry Lewis, Liza Minnelli, Andrea Bocelli, Placido Domingo. A colaborat cu mari muzicieni precum Ennio Morricone, Luis Bacalov, Nicola Piovani pentru realizarea de coloane sonore pentru filme regizate de Oliver Stone, Warren Beatty, Paolo și Vittorio Taviani, Adrian Lyne, Pupi Avati. În prezent, este profesor de vioară la Conservatorul „Umberto Giordano” din Foggia și profesor-asociat la Universitatea Sungshin din Seul (Coreea de Sud), unde susține master-class-uri în vioară și muzică de cameră. Dino De Palma cântă pe o vioară Mantegazza din 1795

Politica