sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Iranianul ajuns manager de spital în Oltenia: „Lipsa finanțării duce la deteriorarea serviciilor medicale”

Hoshang Heedari este un chirurg ortoped originar din Iran care locuieşte în România, în Oltenia, de mai bine de 30 de ani. Acum manager al Spitalului Orăşenesc Segarcea, medicul povesteşte că a rămas în România pentru că i-a plăcut şcoala medicală de aici. Spune, însă, că lipsa finanţării duce la deteriorarea serviciilor medicale.

Hoshang Heedari, chirurg ortoped iranian, în vârstă de 51 de ani, ajuns director al Spitalului Orăşenesc Segarcea din judeţul Dolj, a venit pentru prima oară în România în anii ’80. A rămas impresionat de primirea făcută de olteni.

În 1983, fratele meu a venit la studii la Facultatea de Medicină din Craiova, în urma unor cercetări făcute de familia mea, la ambasadele din Kuweit, pentru a-i alege cel mai prielnic loc, atât din punct de vedere educativ cât și financiar. În cele din urmă, au ales România ca cea mai bună variantă. În 1984, am venit în vizită, mi-a plăcut țara și școala medicală românească. După doi ani, am hotărât că România este o oportunitate și pentru mine și de aceea am ales să fac studiile aici. Mi-a plăcut foarte mult cum am fost primit de către olteni și imediat mi-am făcut prieteni”, povesteşte medicul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Chirurgul spune că Oltenia se aseamănă foarte mult cu zona sa natală şi de aceea n-a mai plecat niciodată.

În anul 1999, după ce am obținut cetățenia română, am dat examen pe postul de ortoped scos la concurs de Spitalul Orășenesc Segarcea. M-a încântat foarte mult ideea deoarece bunicii soției mele sunt din Segarcea. Cu oltenii mă înțeleg foarte bine fiindcă zona din care provin eu este foarte asemănătoare cu Oltenia, din punct de vedere al oamenilor și al sportului, acest lucru făcându-mă să mă simt că acasă”, mai spune Heedari Hoshang.

Tot la acea vreme a descoprit Universitatea Craiova, echipă care i-a intrat la suflet. Medicul şi-a vopsit cabinetul în alb şi albastru şi operează pe imnul Ştiinţei.

De la primul meci al acestei echipe pe care l-am văzut m-am atașat foarte mult de fotbalul craiovean. Vreau să vă spun că am fost medic al echipei satelit a Craiovei unde m-am simțit excelent, având onoarea să cunosc majoritatea fotbaliștilor de la Craiova Maxima. De atunci nu am ratat niciun meci, nici de acasă, nici din deplasare”, explică doctorul.

Managerul Spitalului Orăşenesc Segarcea spune că deşi şcoala medicală românească este de apreciat, lipsa finanţării duce la o deteriorare a actului medical.

Eu am rămas în România pentru că mi-a plăcut școala medicală românească. Din păcate, lipsa finanțării și aparaturii medicale duc la deteriorarea serviciilor medicale. Foarte mulți medici bine pregătiți aleg să își pună în practică cunoștințele și abilitățile pe care le-au dobândit în facultățile de medicină din România, în alte țări, din cauza salariilor mici, a lipsei de aparatură, a stresului și a presiunii asupra lor din partea aparținătorilor. După părerea mea, medicina primară și preventivă trebuie să rezolve un număr considerabil mai mare de cazuri înainte de a ajunge la serviciile de urgență. Din păcate, la ora actuală nu se întâmplă acest lucru. În același timp, Ministerul Sănătății să acorde o mai mare atenție spitalelor mici așa cum se întâmplă în alte țări dezvoltate.

Lipsa aparaturii medicale, subfinanțarea serviciilor medicale, educația medicală slabă a populației din zonă, care supraaglomerează serviciul de urgență pentru orice mică afecțiune, care nu necesită intervenție imediată, reprezintă doar câteva dintre problemele cu care ne confruntăm. În ultimii ani, de când am devenit manager, am încercat ameliorarea acestor probleme cu ajutorul Primăriei și Consiliului Local din Segarcea, cu care am o relație foarte bună. Ne-au ajutat să achiziționăm aparate medicale noi și ne-au alocat bani pentru plata utilităților, atrăgând astfel mai mulți medici specialiști. De asemenea, a crescut adresabilitatea pacienților și s-au îmbunătăţit serviciile medicale. În următorii ani, vreau să înființez mai multe compartimente cu specialități diferite pentru a deservi populația din zonă, care este foarte săracă și nu își permite să meargă la Spitalul Județean de Urgență din Craiova și, astfel, evitând supraaglomerarea acestui serviciu”, arată managerul Spitalului Segarcea.

Politica