vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Indemnizațiile CAO și lefurile din Primăria Craiova bagă zâzanie între consilierii locali

Două dintre punctele de pe ordinea de zi a Ședintei Consiliului Local Craiova, ce a avut loc miercuri, a iscat un adevărat război verbal între consilierii PNL și consilierii PSD. Motivul, lefurile angajaților Primăriei Craiova și indemnizațiile membrilor Consiliului de Administrație al Companiei de Apă Oltenia. Cei șapte membri CAO primesc lunar câte 3.587 de lei, cuantumul indemnizției fiind stabilit de către un expert, consilierii locali având în toată această schemă rol de votanți în vederea aprobării sau neaprobării, după caz. Ce au reușit să facă aceste persoane pentru bunul mers al Companiei de Apă, nimeni nu a adus informații precise. Explicațiile țin însă de partea legislativă, mai exact totul s-a făcut respectând principiul „așa trebuie”.

Consilierii municipali din partea PNL au votat împotriva proiectului privind indemnizațiile acordate membrilor Consiliului de Administrație al Companiei de Apă Oltenia.

Indemnizațiile membrilor Consiliului de Administrație din cadrul Companiei de Apă Oltenia sunt nejustificat de mari. Să iei 3.587 de lei doar pentru că ridici mâna în acele ședințe, mi se pare exagerat. Nu este admisibil așa ceva, motiv pentru care consilierii PNL vor vota împotriva acestor indemizații nesimțite. Care sunt indicatorii de performanță a acestor șapte persoane?!”, a spus Doru Câplea, consilier municipal PNL.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cât câștigă un inginer, un economist?”

Liberalii vor să fie făcute publice și salariile economiștilor și inginerilor CAO, considerând că aceștia sunt cei care ar merita măriri de lefuri.

Nu se poate ca această Companie să cheltuie aceste sume cu șapte oameni care se întâlnesc și doar ridică mâna pentru vot. S-au apucat să dea cu lopata, cumva, și noi nu știm? Întocmesc proiecte? M-au rugat economiști, ingineri de acolo să întreb ce fac acești șapte angajați pentru a primi sumele respective. V-aș ruga să primim în scris care este salariul oamenilor care chiar muncesc acolo. Cât câștigă un inginer, un economist? Sunt convinsă că vor fi surprize. Noi nu contestăm munca acestor oameni, ci vorbim strict de indemnizații”, a precizat Adriana Ungureanu, consilier liberal. 

Noi nici măcar nu mai știm ce fac în cadrul acestor ședințe”

La ora actuală, există și nemulțumiri legate de faptul că nu se mai cunosc date despre ceea ce se discută în cadrul acestor ședințe, despre deciziile care se iau.

Măriri peste măriri, asta ni se tot solicită de către CAO. Dacă fostul manager făcea publice procese-verbale ale discuțiilor pe care le au în aceste ședințe de Consiliu de Administrație, actuala conducere nu mai face acest lucru. Ei ne tot solicită anumite lucruri, dar noi nici măcar nu mai știm ce fac în cadrul acestor ședințe, ce decizii iau. Din acest motiv solicit să fim și noi informați, în scris, despre cum stau lucrurile acolo și de acum înainte să ne pună la dispoziție procesele-verbale”, a fost solicitarea liberalului Marian Vasile.

Nu este netul, ci brutul lunar”

Unul dintre șefii din Primăria Craiova a crezut că îi va liniști pe consilierii municipali dacă le va spune că suma de 3.587 de lei este indemnizația brută, nu netă. Cam la acest lucru s-a rezumat explicația.

Nu este o majorare a tuturor indemnizațiilor. Doi dintre membri nu aveau indemizațiile aduse la zi și de aceea a trebuit să facem acest lucru. Plus că acea indemizație nu este netul, ci brutul lunar. Totul a fost făcut respectând cerințele legii”, a menționat Alin Glăvan, șef Servicii Publice din cadrul Primăriei Craiova. 

Totul se stabilește de către un expert”

Primarul Mihail Genoiu a venit și el cu explicații. Mai mult, acesta a vorbit despre performanțele CAO din ultima vreme.

Noi nu am făcut nimic altceva decât să aliniem indemnizațiile. Cuantumul a fost stabilit în ședințele anterioare. Totul se stabilește de către un expert, nu noi propunem aceste indemnizații. Deranjant este că se critică felul în care Compania de Apă Oltenia își desfășoară activitatea. Realitatea de acolo contrazice acest lucru. Am stat de vorbă cu reprezentanții Băncii Europene de Dezvoltare și mi-au spus că cel mai bun proiect al lor, în ultima vreme, a fost cel al Companiei de Apă Oltenia. Această unitate a ajuns să obțină rezultate foarte bune, deși a fost cândva pe pierdere. Au fost făcute și investiții”, a explicat Genoiu.

Avem spor de doctorat, 50% din salariul minim”

Nici lefurile angajaților Primăriei Craiova nu au scăpat ochiului critic al liberalilor. Aceștia au comentat și despre sporurile care se adaugă la salariile de bază, aducând jigniri celor care primesc, de exemplu, „spor de doctorat”.

Nu este rău că au crescut salariile, dar decalajele între cât câștigă un angajat și un șef de serviciu sunt mari. Șeful are peste 10.000 de lei, iar salariatul, cel care muncește efectiv, are undeva în jur de 3.000 de lei. Mai sunt acele sporuri care se adaugă la salariul de bază. Avem spor de doctorat, 50% din salariul minim. Știm cu toții cum se obține un titlu de doctorat, cu un copy paste, iar pentru asta mai ești și recompensat”, a spus consilierul Marinel Florescu.

Nu știu de ce jigniți persoanele care au făcut un doctorat”

Consilierul PSD, Ionuț Dumitrache, a intervenit, transmițându-i lui Florescu faptul că nu este tocmai în regulă să jignească persoanele care au doctoratul făcut, indiferent de domeniu.

Nu știu de ce jigniți persoanele care au făcut un doctorat. Eu unul îl am, știu cât am muncit și sunt mândru de acest lucru. Este aberant să vă exprimați o astfel de opinie, nu veniți să ne spuneți cum se iau aceste titluri”, a fost răspunsul lui Dumitrache.

Nu se acordă niciun spor la noi în primărie”

Genoiu a intervenit și în acest schimb de replici, explicând faptul că angajații Primăriei Craiova nu primesc sporuri. Cât despre lefuri, legislația în vigoare a impus acest salt.

Referitor la acele sporuri, vă asigur că la ora actuală nu se acordă niciun spor la noi în primărie. M-aș bucura să avem cât mai multe persoane cu doctorat și să avem și posibilitatea să recompensăm aceste persoane prin acordarea unor sporuri, dar nu există așa ceva în aparatul administrativ. Salariile au crescut pentru că am fost obligați de noua lege. Nu am făcut modificări că așa ne-am dorit noi”, a conchis edilul Mihail Genoiu.

Politica