vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Olt-Campania de Prevenire a Cancerului

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Olt, în colaborare cu partenerii din sistemul de sănătate publică  și cu toate persoanele interesate care doresc să colaboreze, celebrează în luna Februarie 2018 – „Luna Națională de Prevenire a Cancerului”.

 Scopul campaniei este de a reduce numărul de decese care pot fi prevenite în fiecare an, prin creșterea gradului de conștientizare în rândul publicului larg și prin impulsionarea autorităților de a lua măsuri suplimentare împotriva cancerului.

Sub sloganul ”Noi Putem. Eu Pot.”, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, 4 februarie 2018, explorează acțiuni pe care putem să le întreprindem pentru a salva vieți, pentru a atinge echitate în îngrijirea cancerului și pentru a face o prioritate din lupta împotriva cancerului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Așa cum cancerul afectează pe toată lumea în moduri diferite, fiecare avem puterea de a lua măsuri pentru a reduce impactul bolii asupra persoanelor, familiilor și comunităților.

De Ziua Internațională împotriva cancerului la copii, 15 februarie 2018, se solicită decidenților din sistemele medicale, părinților, familiilor și comunităților să pretindă guvernelor să colaboreze cu organizațiile neguvernamentale și comunitățile locale, pentru a asigura tratament și îngrijiri adecvate pentru copiii cu cancer.

Cancerul este a doua cauză de mortalitate pe plan mondial, și a fost responsabil de 8,8 milioane decese în 2015. La nivel global, aproape 1 din 6 decese este cauzat de cancer.

Cele mai frecvente cauze de deces prin cancer sunt: pulmonar (1,69 milioane decese), hepatic (788000 decese), colorectal (774000 decese), gastric (754000 decese), mamar (571000 decese).

În jur de 1/3 decese prin cancer sunt cauzate de 5 tipuri majore de riscuri: index de masă corporală ridicat, aport scăzut de fructe și legume, absența activității fizice, consum de tutun și consum de alcool.

România se situează în Europa , după cum urmează:

  • la bărbaţi: locul 3 la incidenţa cancerelor cavităţii bucale, faringian şi laringian; locul 6 la incidenţa cancerului hepatic; locul 8 la incidenţa cancerului pulmonar; locul 10 la incidenţa cancerului pancreatic.
  • la femei: locul 1 la incidenţa cancerului de col uterin; locul 6 la incidenţa cancerului hepatic; locul 8 la incidenţa cancerului pulmonar.

In judetul Olt in ceea ce priveste incidenta (cazuri noi )cancerului in anul 2017 numarul total de cazuri este de 1.398 dintre care 542 in mediul urban si 847in mediul rural, iar prevalenta (numarul total de cazuri prezente) este de 12.953 dintre care 5.750 cazuri in mediul urban si 7.203 in mediul rural.

In ceea ce priveste mortalitatea prin cancere ,pe primul loc se situeaza cancerul bronho pulmonar cu un numar de 194 cazuri ,urmat de cancerul de stomac 65 cazuri , la mica diferenta cancerul mamar 63 de cazuri, iar pe ultimele locuri se situeaza cancerul de col uterin cu un numar de 44 cazuri si cancerul de prostata 39 cazuri.

În România, campania de informare , educare , comunicare „Luna Naționala de Prevenire a Cancerului – Februarie 2018 ” este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.
La nivel judeţean , coordonarea este asigurată de Compartimentul Evaluare si Promovare a Sanatatii al Directiei de Sanatate Publica Judeteana OLT.

Codul European Impotriva Cancerului

Nu fumati.Nu utilizati nicio forma de tutun.

Eliminati fumatul acasa. Sprijiniti politicile in favoarea interzicerii fumatului la locul de munca.

Luati masuri pentru a avea o greutate corporala sanatoasa.

Fiti activi fizic in viata de zi cu zi. Limitati perioadele de timp petrecute stand asezat.

Adoptati o dieta sanatoasa:

-consumati din abundenta cereale integrale ,leguminoase, legume si fructe;

-limitati alimentele bogate in calorii(alimente cu continut de grasimi sau zahar) si evitati bauturile indulcite;

-evitati carnea prelucrata; limitati carnea rosie si alimentele cu un continut ridicat de sare.

In cazul in care consumati alcool de orice fel,limitati-va consumul.

Evitati expunerea exagerata la soare, in special in cazul copiilor.Utilizati produse de protectie solara.Nu utilizati aparate de bronzat.

La locul de munca,respectati instructiunile privind sanatatea si securitatea in munca pentru a va proteja de substante cancerigene.

Pentru femei:

-alaptarea reduce riscul de cancer al mamei. Daca puteti,alaptati-va copilul.

-terapia hormonala de substitutie(THS)creste riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer.Limitati utilizarea THS.

Asigurati participarea copiilor dumneavoastra la programele de vaccinare in special pentru:

-hepatita B(pentru nou nascuti)

-virusul papiloma uman(HPV)pentru fete.

Participati la programele de screening organizate pentru cancer:

-colorectal (la femei si barbati)

-mamar (la femei)

-de col uterin (la femei).

Împreună pentru un viitor mai bun!

Să facem mai mult! Să ne pese mai mult!

Politica