miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Disputa pe tema Colegiului Carol I continuă între senatorul Oprea şi primarul Genoiu. „Cred că este timpul să îndrăznească şi domnul Genoiu să îşi justifice funcţia prin fapte”

Situaţia Colegiului „Carol I” din Craiova este, din nou, adusă în atenţie de senatorul PNL, Mario Ovidiu Oprea. Parlamentarul de Dolj a transmis un comunicat de presă prin care afirmă că „primarul Craiovei nu are nicio soluţie pentru a salva acest colegiu devenit ruină şi că nu va face nimic în viitorul apropiat”. Aceasta, după ce edilul şef al urbei a făcut unele remarci cu privire la solicitarea unor informaţii făcută de senatorul Oprea.

Demersul meu, ca simplu locuitor al Craiovei, prin care am cerut informaţii despre reabilitarea şi consolidarea Colegiului Naţional Carol I a fost catalogat de actualul primar drept unul „aberant”, suţinând că am folosit greşit unele expresii şi fix de asta curiozitatea mea ar fi nefondată. Atunci când anunţi oamenii că dai drumul la lucrări, că faci asta pe banii Primăriei şi le induci ideea că birocraţia complicată este problema, nu incompetenţa ta, este perfect justificat, să ceri, ca cetăţean, o dată reală a demarării lucrărilor. Atunci când ieşi în faţa mulţimii şi promiţi an după an, (pronunţând de fiecare dată anumiţi termeni de timp) că acest colegiu va arăta ca nou, că acesta este un merit al tău, este jignitor să răspunzi acum că „nu poţi să spui o dată exactă sub presiunea cuiva”. Sunt în joc viitorul unei instituţii emblemă, siguranţa a sute de elevi şi profesori, calitatea actului didactic şi cuvântul dat.

Este lamentabil că în acest oraş lucrurile nu funcţionează, pentru că unii, prin instituţii, se prefac că nu înţeleg ceea ce le cere comunitatea sau că întrebări fireşti sunt considerate instrumente de presiune. Ştiam că, într-adevăr, nu pot primi niciun document privind „cheltuielile”, pentru că deşi cunoaştem suma totală alocată proiectului, practic, la acest capitol nu s-au „cheltuit” decât vorbe. Restul au fost mărunţişuri care nu au făcut din clădire una mai puţin periculoasă. Era normal să nu ai cheltuieli, dacă te caracterizează doar un debit verbal şi zero debut. Am vrut doar să se recunoască, să eliminăm o stare generală de confuzie. În acest fragment din răspunsul oficial este foarte clar că primarul Craiovei nu are nicio soluţie pentru a salva acest colegiu devenit ruină şi că nu va face nimic în viitorul apropiat. Colegiul Carol a fost şi rămâne din păcate doar un pretext folosit şi de domnul Genoiu pentru a-şi creşte punctajul de popularitate. Dacă totuşi au fost oameni care „au îndrăznit să creadă” acum un an, cred că este timpul să îndrăznească şi domnul Genoiu să îşi justifice funcţia prin fapte. Îmi reamintesc celebra sa declaraţie legată de inaugurarea stadionului, cum că „nu data contează”, dar este nedrept ca la sfârşitul mandatului să lase moştenire craiovenilor doar o grămadă de proiecte neterminate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De altfel, Cartea Negră a guvernării PSD-ALDE, pe care PNL a pus-o la dispoziţia românilor, arată foarte clar, pe puncte, toate promisiunile neonorate, iar în ceea ce priveşte Educaţia, PSD-ALDE a propus 111 măsuri, dintre care 0 sunt îndeplinite în totalitate. PSD-ALDE, prin oamenii săi, se poate „lăuda” cu 11 măsuri parţial onorate şi cu un sistem de învăţământ agresat, politizat, unde nu s-au alocat fonduri pentru modernizare, pentru achiziţii de materiale didactice, un sistem în care încă ne lovim de inexistenţa unui program naţional de dotare cu echipamente performante. Întregul eşec în Educaţie al conducerii PSD-ALDE poate fi vizualizat în Cartea Neagră, între paginile 66-82”, a transmis senatorul liberal Mario Ovidiu Oprea, printr-un comunicat de presă.

printul-neputintei

Într-un comunicat de presă anterior, senatorul a acuzat administraţia locală a Craiovei de indolenţă. Primarul Mihail Genoiu a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că, prin acest comunicat, senatorul „loveşte efectiv pasivitatea primăriei faţă de acest lucru”.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, edilul a amintit că Mario Ovidiu Oprea a transmis Primăriei o solicitare în baza Legii nr. 544/2001 în care a cerut o situaţie a cheltuielilor cu referire la acest proiect, solicitare considerată de Mihail Genoiu drept aberantă. „Solicită aberant, un non sens, copii după cheltuielile alocate. Haideţi să lămurim un lucru. Cheltuielile sunt o consecinţă a unei investiţii, ele au la bază un document care se numeşte factură. (…) Faţă de solicitarea de a spune data la care încep lucrările este ca şi cum m-aş antepronunţa comisiei de evaluare şi spun domne lucrările încep mâine. Nu poţi să spui o dată exactă sub presiunea cuiva, este aberant”.

Tot atunci Mihail Genoiu a prezentat şi o situaţie a demersurilor făcute pentru reabilitarea Colegiului „Carol I” din 2012 şi până în prezent. Ultima licitaţie pentru reabilitarea clădirii a avut loc în toamna anului trecut, iar acum, conform primarului, este în evaluare.

S-a scos la licitaţie de data aceasta Reabilitare, consolidare corp central Colegiul Naţional Carol I şi Oprea Română, proiect tehnic şi execuţie. S-a unit partea de proiectare care a rămas de la cel care a făcut DALI cu execuţia pentru a se grăbi aceste faze. La licitaţia respectivă s-au prezentat mai mulţi ofertanţi care au cumpărat caietul de sarcini, dar ofertă a depus unul singur. Datorită complexităţii acestui proiect. Cel care a depus oferta a fost declarată conformă însă datorită faptului că garanţia de participare la licitaţie a avut o dată pe ea cu o zi depăşire comisia a fost obligată să anuleze şi această procedură şi în data de 06.09 a fost anulată procedura. A fost reluată pe 21.09.2017. La ora aceasta este în evaluare”, a afirmat primarul Craiovei.

Politica