Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Spectacol de Muzică și Poezie la Filarmonica „Oltenia”

Publicat

pe

„Recitindu-l pe Eminescu ne reîntoarcem, ca într-un dulce somn, la noi acasă.” (Mircea Eliade)

Filarmonica „Oltenia” Craiova prezintă luni, 15 ianuarie 2018, începând cu ora 19:00, de Ziua Culturii Naționale, Spectacol de muzică și poezie.
Participă: CORALA ACADEMICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”, Dirijor – PAVEL ȘOPOV, la pian – CORINA STĂNESCU.
În program:
* COMPOZIȚII PE VERSURI EMINESCIENE (168 de ani de la nașterea poetului)
Eugen Petre Sandu: „La Steaua”
Paul Constantinescu: Patru madrigale pe versuri de Mihai Eminescu:
„Freamăt de codru”
„La mijloc de codru des”
„Peste vârfuri”
Gheorghe Scheletti, aranj. Enrico Mezzetti: „Ce te legeni, codrule?”
Solistă: Olga Şain (soprană)
Vasile Popovici: „Sara pe deal”
Vasile Spătărelu: „Și dacă…”
Gheorghe Bazavan: „Lacul”
Vasile Spătărelu: „Floare albastră”
Solişti: Olga Şain (soprană), Florin Neagoie (bas)
* PIANUL CU POEME
DANIELA NANE – actriță
IOANA MARIA LUPAȘCU – la pian
În program:
Paola Campanini: Nocturna / Mihai Eminescu: Floare albastră
Ioan Dobrinescu: Masquerade
George Coșbuc: Ispita
Johann Sebastian Bach/Alexander Siloti: Preludiu în Si minor
Mihai Eminescu: Dacă iubești fără să speri
Astor Piazzolla: Libertango / Magda Isanos: Pentru tine
Ioan Dobrinescu: Solitude / Victor Eftimiu: Balada mărgăritarului
Deniz Inan: Fotografii / Magda Isanos: Vis vegetal
Nichita Stănescu: Poem
Guy Bacos/Ioana Maria Lupașcu: Variațiuni rapsodice pe tema
„Lie ciocârlie”
Felicia Marinca: Eroare
Raffaele Montanaro: Nocturna / Radu Gyr: Întrebare
Giulio Caccini: Ave Maria / Costache Ioanid: Ștergarul
Ana Blandiana: Minune

PIANUL CU POEME
Spectacolul „Pianul cu Poeme” cuprinde poezii de Mihai Eminescu, Magda Isanos, Victor Eftimiu, Ernest Maftei, George Coșbuc, Costache Ioanid, unind astfel sărbătorirea zilei lui Eminescu cu Ziua Culturii Naționale; în plan muzical include prelucrări folclorice pe teme populare românești precum „Lie Ciocârlie” sau „Mocirița”, cât și autori culți precum Constantin Silvestri sau improvizații personale ale pianistei. Este un spectacol recital de muzică și poezie de dragoste, pus în scenă și reprezentat de zeci de ori în țară și în străinătate, pe scene importante ale teatrelor și filarmonicilor, inclusiv la Ateneul Român. Publicul a reacționat spectaculos peste tot, răsplătind protagonistele cu lacrimi de emoție și de bucurie în ochi la final, la aplauze, pentru că recitalul este clădit inteligent și interpretat cu emoție și virtuozitate, astfel încât să declanșeze catharsisul. Recitalul ridică energia piesă după piesă, construind din momente impetuoase și impresionante prin sensibilitate sau forță. Experiența acestui spectacol în afara țării a fost remarcabilă. Testimoniale ale românilor din Italia, dar și ale celor din publicul italian, pentru care textul în română putea părea o dificultate, vorbesc cu încântare despre o seară artistică cu totul specială. „Pianul cu Poeme” este un recital de calitate, care corespunde înaltelor standarde ale centrelor culturale de pretutindeni și pe care oamenii sunt încântați să-l primească în dar în orice colț al lumii.
Daniela Nane este actriţă la Teatrul Bulandra din București din 1995, de când a absolvit Academia de Teatru și Film din Bucureşti, la clasa profesorilor Mircea Albulescu, Adrian Titieni, Cătălin Naum. În cei douăzeci de ani de activitate a lucrat cu nume importante ale scenei românești, iar în filme internaționale a jucat alături de Gerard Depardieu, Harvey Keitel, Sir Ben Kingsley, Anthony Delon, Jeremy Irons, Sabrina Ferrilli, Dominique Sanda. Mare iubitoare a poeziei, a fost invitată de-a lungul timpului în numeroase spectacole, atât în București, la Ateneul Român, cât și în turnee în România și în străinătate.
Din anul 2007, Ioana Maria Lupașcu este solistă concertistă a Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiești. Interesată de repertoriile inedite, compozitori precum Guy Bacos, Ioan Dobrinescu, Sabin Pautza, Deniz Inan, Raffaele Montanaro i-au compus sau dedicat lucrări a căror premieră absolută a și susținut-o. Invitată în Festivaluri precum Pazailis Music Festival Lituania, Marile Serate Muzicale ale Bucureștiului, Balul Operei Cluj, Festivalul Mozart al Operei Brașov, în 2008 deschide stagiunea camerală de la Conservatorio Giuseppe Verdi Milano iar în 2012 concertează în sala Națiunilor Unite de la Geneva.
„Viața intensă pe care știe a o reda este secretul artei superior construite a pianistei”, scria Vasile Pruteanu după unul dintre concertele sale.
Filarmonica Oltenia

© 2022. Toate drepturile rezervate.