vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Scântei și nervi întinși la maxim în ultima ședință a Consiliului Municipal Craiova

Ultima ședință ordinară din acest an a Consiliului Municipal Craiova, deși s-a dorit a fi una mai calmă comparativ cu cele de până acum, s-a lăsat cu o serie de replici tăioase între consilierii locali craioveni. Întâlnirea a debutat cu acțiuni specifice sărbătorilor de iarnă, programul de colinde fiind imediat urmat de intervenții la anumite puncte de pe ordinea de zi, de nervi de-o parte și de cealaltă și de încercarea de a veni cu explicații acolo unde acestea au fost solicitate. Ca de fiecare dată, liberalii au găsit de cuviință să ceară socoteală în ședința publică, semn că în ședințele de comisii fie nu au vreme să discute despre mâhnirile lor, fie între timp se nasc noi nemulțumiri.

 

Marea problemă a consilierilor municipali liberali a rămas, până în ultima lună din acest an, bugetul pe 2017. Din această cauză, aceștia au votat împotriva proiectelor care privesc rectificările bugetare. Pentru 2018, aceștia trag nădejde că ținta va fi dezvoltarea urbei și nu sunt de acord cu anumite taxe instituite.
„Vom vota și de această dată împotriva rectificării bugetare. Așa cum am mai spus, considerăm că bugetul nu a fost unul echilibrat și sperăm ca în 2018 acesta să fie mai bine gândit. Să fie un buget digerabil, axat pe dezvoltare, pentru a-l susține și noi, cei cu vedere de dreapta. Legat de taxe și impozite, și aici am ceva de întrebat. Am văzut că se dublează taxa pe clădirile nerezidențiale. Se lovește din nou mediul de afaceri. Mai nou am văzut și o taxă pentru turiști, semn că suntem undeva la nivelul Parisului dacă ne permitem așa ceva. Din nou, oamenii de afaceri din acest domeniu vor avea de suferit”, a precizat Flavius Sirop, consilier PNL.

Liberalul Florescu face clasamente
Liberalul Marinel Florescu este de părere că aceste taxe sunt cele mai mari din istoria Craiovei.
„Observ acum că avem cele mai mari taxe și impozite din istoria Craiovei. Nu este doar o frază, ci o vor simți mai ales agenții economici și antreprenorii din Craiova. O altă neregulă o văd într-o anexă unde se specifică foarte clar că pe stadion nu vor putea juca echipe mai mici. De ce s-a limitat acest lucru?”, a spus Florescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Marian Vasile, „cât mai scurt”
Cu o mai scurtă intervenție, după cum el a ținut să precizez de câteva ori, liberalul Marian Vasile a făcut un rezumat al discuțiilor colegiale și a definit, uzitând un singur cuvânt, proiectul privind taxele și impozitele pentru 2018.
„Dezastru, acesta este cuvântul care descrie cel mai bine proiectul referitor la taxe și impozite. În primul rând nu văd rolul acelor taxe de urgență, apoi așa cum și colegii mei au spus-o avem o anexă care ar trebui să fie retrasă întrucât limitează accesul echipelor din liga a II-a, a III-a sau a IV-a pe acest stadion. De ce s-a ajuns aici? Când vom avea stadion acasă, care să nu îi privească pe cetățeni, atunci să luăm astfel de hotărâri”, a menționat Vasile.

Explicații
În replică, atât primarul Craiovei, Mihail Genoiu, cât și viceprimarul Stelian Bărăgan au venit cu explicații pentru colegi.
„Bugetul pentru anul 2018 este responsabil gândit. Sigur că investițiile sunt printre priorități. Vor exista dezbateri, vom veni cu idei pentru investiții. După cum știți, orașele care au avut excedent bugetar vor avea de suferit întrucât se va pierde jumătate din acest excedent. Noi ne bazăm pe încasări de taxe și impozite și vă spun că dacă propunerea pentru anul în curs a fost să încasăm 140.000.000 de lei, iată că s-a ajuns la suma de 157.000.000 de lei, ceea ce este îmbucurător. Legat de taxe și impozite, mi se pare firesc să avem acele modificări. Ați spus de taxa pentru turiști! Da, o susțin pentru că sunt multe orașe care deja o practică. La clădirile nerezidențiale am crescut ce-i drept pentru că acolo se făceau jonglerii. Am mai discutat și nu reiau. Pentru persoanele fizice nivelul taxelor și impozitelor rămâne la fel, nu am mărit cota. Rămânem la 0,08%. Ne bazăm pe o colectare foarte bună și în 2018. Am redus taxe în cazul persoanelor juridice. Taxa de urgență este nu este o taxă obligatorie. Cine are probleme urgente de rezolvat o va plăti, fără să mai fie nevoit să își caute pile”, a explicat Genoiu.

Liberalul Vasile, elucidat
Stelian Bărăgan l-a lămurit direct pe consilierul Marian Vasile. Se pare că proiectul privind taxele de urgență au fost discutate cu multă vreme în urmă, la aceste planuri luând parte și liberalul Marian Vasile. Acesta pare să nu-și mai amintească momentul cu pricina și mai mult s-a declarat împotriva acestor „biruri aberante”.
„Domnule Marian Vasile, ați ridicat problema taxelor de urgență. Vă reamintesc că acest proiect a luat naștere după foarte multe discuții și dezbateri, între noi, cei din Consiliul Municipal Craiova, între noi și anumiți cetățeni. Chiar dumnealor au venit cu astfel de propuneri. Chiar din discuțiile cu dumneavoastră am concluzionat faptul că aceste taxe ar fi utile. Se pare că ați uitat. Nu doar că ați uitat discuția, ci observ că acum le considerați inoportune. Noi am făcut ceea ce ne-au cerut cetățenii, inclusiv dumneavostră, domnule Marian Vasile”, a conchis Bărăgan.

Politica