vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Angajații Tribunalului Dolj și șeful Serviciului Taxe de la Primăria Podari căruia i-au furnizat informații vor să scape de condamnare

Cei doi angajaţi ai Tribunalului Dolj și şeful Serviciului Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei comunei Podari, condamnați pentru infracțiuni de corupție, au făcut apel împotriva sentinței prin care Tribunalul Dolj i-a condamnat la pedepse cuprinse între 2 ani și 4 luni și 3 ani de închisoare cu suspendare. Apel au declarat și procurorii DNA Craiova, care i-au trimis în judecată pe cei trei, la începutul lunii noiembrie 2016, pentru că cei doi angajaţi ai instanţei i-au oferit bărbatului din Podari informaţii la care acesta nu ar fi trebuit să aibă acces, informații dintr-un dosar în care el, primarul comunei Podari și alte persoane din cadrul Primăriei erau cercetate, ulterior fiind și trimise în judecată. Curtea de Apel Craiova începe judecarea apelurilor în ianuarie.

Reamintim că, pe 1 noiembrie 2016 s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Costinel Băbălău, la data faptei şef Serviciu Taxe şi Impozite în cadrul Primăriei comunei Podari, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de instigare la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii; Radian Mitru, la data faptei referent în cadrul Tribunalului Dolj, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi favorizarea făptuitorului, şi Mihaela Ionescu, la data faptei informatician în cadrul Tribunalului Dolj, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii DNA au reţinut că: „La data de 29 ianuarie 2015, în contextul desfăşurării cercetărilor de către procurorii anticorupţie în dosarul nr. 168/P/2013 (prin care la data de 16 decembrie 2015 au fost trimise în judecată mai multe persoane din conducerea primăriei Podari), inculpatul Băbălău Costinel i-a solicitat inculpatului Mitru Radian, angajat în calitate de referent în cadrul Tribunalului Dolj, date ce nu erau destinate publicităţii în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, lucru pe care acesta din urmă l-a şi făcut. Deoarece inculpatul Mitru Radian nu avea acces la interfaţa nepublică a programului ECRIS, acesta a apelat la inculpata Ionescu Mihaela, informatician la instanţa menţionată, care i-a pus la dispoziţie informaţiile respective, nedestinate publicităţii. Prin acest demers, inculpatul Băbălău Costinel a urmărit să-şi asigure o apărare mai eficientă, prin obstrucţionarea şi îngreunarea anchetei ce se desfăşura în cauza respectivă în care se efectuau cercetări ce îl vizau atât pe el, cât şi pe alţi funcţionari din cadrul Primăriei comunei Podari, judeţul Dolj”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe 21 septembrie a.c., Tribunalul Dolj a pronunțat sentința, după ce inculpații au recunoscut comiterea faptelor și au cerut să beneficieze de reducerea limitelor de pedeapsă. Astfel, Costinel Băbălău a primit 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare, Radian Mitru – 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendare, iar Mihaela Ionescu 3 ani de închisoare cu suspendare, în toate cazurile termenul de încercare fiind de 4 ani. În plus, inculpații trebuie să presteze și câte 90 de zile de muncă în folosul comunității: „Condamnă pe inculpatul Băbălău Costinel la pedeapsa de 2 ani și 6 luni închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul va executa muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 zile la Primăria com Podari Jud Dolj. (…) condamnă pe inculpatul Mitru Radian la pedeapsa de 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Obligă inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii – la Primăria comunei Podari inculpatul locuind fără forme legale în comuna Podari, pe o durată de 90 de zile. (…) Condamnă pe inculpata Ionescu Mihaela la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și 90 de zile de muncă în folosul Primăriei Craiova. Obligă pe inculpatul Băbălău Costinel la 7500 lei cheltuieli judiciare statului, iar pe inculpații Mitru Radian și Ionescu Mihaela la câte 8000 lei fiecare cheltuieli judiciare statului”.

Nemulțumiți de sentință, atât inculpații, cât și procurorii DNA Craiova au declarat apel, care s-a înregistrat la Curtea de Apel Craiova, primul termen fiind stabilit pentru 31 ianuarie.

 

Politica