vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Alina cere scuze publice

Alina Ciucu, tânăra care a fost prezentată eronat de mass-media națională ca fiind victima tragediei de la Dristor I, cere posturilor de televiziune și site-urilor care au publicat articole despre tragicul eveniment folosind imaginea ei să facă rectificări publice. Asta, întrucât familia Alinei primește, în continuare, mesaje de condoleanțe. Tânăra s-a îndreptat către o casă de avocatură în încercarea de a convinge jurnaliștii respectivi să îi „redea viața”.

Condamn această atitudine a jurnaliștilor, care, fără a efectua demersuri rezonabile pentru a verifica corectitudinea informațiilor pe care urmează să le publice, mai ales având în vedere evenimentele la care acestea se referă, au postat poze, preluate fără consimțământul meu de pe profilul meu de facebook, după o simplă căutare pe această rețea de socializare, și le-au atribuit știrilor despre crima de la metrou. Practic, prin aceste articole de presă, eu eram prezentată drept victima crimei, imaginea mea fiind distribuită prin toate canalele de mass-media: televiziune, situri de știri, rețele de socializare”, afirmă Alina Ciucu.

Tânăra mai declară că prin publicarea fotografiilor i-au fost afectate, pe lângă dreptul la imagine și viață privată, integritatea psihică atât a sa, cât și a familiei sale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

I-a fost adusă atingere dreptului la imagine, dreptului la viață privată și intimitate, consacrate și garantate de Constituția României și Convenția Europeană a Drepturilor Omului, iar din acest motiv solicită dreptul la replică. Vorbim despre încălcarea principiilor care ghidează exercitarea profesiei de jurnalist și care guvernează asupra activității jurnalistice: respectul datorat persoanei, veracitatea faptelor, interesul public, loialitatea, etica profesională. De asemenea, pentru că nu s-a luat nicio măsură, de către unele redacții, în sensul rectificării acestei erori, așa cum prevede art. 7 din Codul deontologic unic al jurnalistului adoptat la reuniunea Convenției Organizațiilor de Media din 23 – 24 octombrie 2009, solicită și să-i fie aduse scuze în mod public”, a declarat avocatul Lucian Bernd Săuleanu.

Unii dintre jurnaliștii care au primit notificare din partea Alinei Ciucu au înțeles să-și ceară scuze publice. Alții consideră în continuare că a fost suficient că au eliminat de pe site-uri și de pe rețelele de socializare fotografia ei. Problema este că imaginea Alinei a rulat mult timp pe micile ecrane, iar mulți dintre telespectatori și astăzi trimit mesaje de condoleanțe familiei. Și toate acestea, din goana după „senzațional”.

Politica