miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Braconierii protejați de un polițist de frontieră doljean scapă de controlul judiciar

Magistraţii Tribunalului Dolj au hotărât, la sfârșitul săptămânii trecute, să revoce măsura controlului judiciar față de inculpații din procesul rețelei de braconieri protejate de polițiști de frontieră doljeni. Cei nouă inculpați din dosar sunt acuzați de constituire de grup infracțional organizat, luare de mită și braconaj, iar pe fond, cauza a fost amânată pentru administrarea probelor încuviințate de instanță. Gruparea a fost destructurată în urmă cu aproape un an, mai exact în octombrie 2016, pe parcursul cercetărilor anchetatorii stabilind că trei polițiști de frontieră erau implicați în diverse activități care au dus la sprijinirea braconierilor. Singurul care rămâne sub control judiciar, deși are permisiunea să plece în ianuarie până la Timișoara, este Aurel Iovan, cel care îi proteja direct pe braconieri.

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, la ultimul termen, de vineri, 8 decembrie a.c., să revoce măsura controlului judiciar față de inculpații care erau sub această măsură, singurul menținut fiind polițistul de frontieră Aurel Iovan. Acesta, însă, a obținut permisiunea să plece la începutul lunii ianuarie până la Timișoara: „înlocuieşte temporar, doar în intervalul 03.01.2018, ora 6:00 – 06.01.2018, ora 20:00 obligaţia impusă inculpatului Iovan Aurel, în cadrul măsurii controlului judiciar dispusă de instanță, respectiv obligaţia de a nu părăsi limita teritorială a Judeţului Dolj, cu obligaţia de a nu părăsi ţara. Permite inculpatului să se deplaseze în intervalul 03.01.2018, ora 6:00 – 06.01.2018, ora 20:00 de la domiciliul său din Comuna Rast, în Municipiul Timişoara, Judeţul Timiş şi înapoi. Menţine măsura controlului judiciar dispusă de instanță prin Încheierea din 23.05.2017cu privire la inculpatul Iovan Aurel. Dispune revocarea măsurii preventive a controlului judiciar dispusă faţă de inculpaţii Şarlă Florin, Balaci Nicolae şi Ozunu Alexandru Ovidiu începând cu data rămânerii definitive a prezentei încheieri. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 08 decembrie 2017”. Pe fond, procesul a fost amânat pentru 15 ianuarie a.c., în vederea audierii martorilor care au lipsit vineri.

Reamintim că, ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj au anunţat trimiterea în judecată în acest dosar instrumentat sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, a trei poliţişti din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră (SPF) Calafat, dar şi a altor şase doljeni, acuzaţi de braconaj, dare de mită, fals în înscrisuri sau divulgarea secretelor de serviciu şi constituire de grup infracţional organizat. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au început cercetările în acest dosar în octombrie, anul trecut, când au destructurat gruparea de braconieri coordonată de agent poliţie de frontieră Aurel Iovan din cadrul SPF Calafat – Sectorul Poliţie de Frontieră Bistreţ. Anchetatorii au reţinut că, în perioada iunie – octombrie 2016, inculpaţii Florin Şarlă, Alexandru Ozunu, Cosmin Bărbulescu şi Nicolae Balaci „s-au deplasat în zona Bistreţ, judeţul Dolj, unde, pe timpul nopţii, au braconat prin împuşcare mistreţi şi iepuri, acest lucru întâmplându-se pe timpul executării serviciului de către agentul de poliţie Iovan Aurel, care avea în competenţă zona respectivă. Agentul de poliţie le facilita braconierilor accesul în perimetrul fondului cinegetic, iar după ce aceştia împuşcau animalele sălbatice, le asigura părăsirea în siguranţă a zonei, pentru aceste facilităţi Iovan Aurel primind ulterior foloase necuvenite, respectiv vânat braconat“. În urma cercetărilor s-a stabilit că agentul Iovan a primit de la braconieri vânat în valoare de aproximativ 2.500 de euro. În urma extinderii cercetărilor, procurorii au pus sub acuzare încă doi poliţişti de frontieră de la Bistreţ, dar şi alţi doi inculpaţi. Este vorba de agenţii de poliţie Cătălin Grecu şi Sorin Andrei, dar şi de Florin Tătoiu şi Gigi Bozgan. Primii doi sunt acuzaţi că au divulgat secrete de serviciu, pentru ca braconierii să nu fie prinşi în urma unor eventuale controale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Iovan Aurel, folosindu-se tocmai de prerogativele funcţiei de agent de poliţie, le-a permis celorlalţi inculpaţi sau suspecţi din cauză să comită în mod repetat infracţiuni de braconaj cinegetic sau piscicol, cu complicitatea sa activă şi cu sprijinul agenţilor de poliţie Grecu Cătălin şi Andrei Sorin, prin oferirea de informaţii secrete de serviciu sau nepublice, pentru a nu fi depistaţi de alte organe abilitate ale statului cu atribuţii de constatare a infracţiunilor sau contravenţiilor“, au mai reţinut procurorii în rechizitoriu.

Politica