O familie din Râmnicu Vâlcea care a vrut să pregătească porcul de Crăciun a rămas fără acoperiș deasupra capului în prag de sărbători, după ce un incendiu izbucnit de la carnea pusă la afumat le-a cuprins locuința.
Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vâlcea, incendiul a izbucnit duminică, pompierii militari fiind solicitați să intervină în jurul orei 11.55.
„Până la stingerea incendiului, au ars: acoperișul casei de locuit construit din lemn pe o suprafață de aproximativ 10 mp și aproximativ 100 kg carne și grăsime de porc.
După aproximativ o jumătate de oră de la sosirea pompierilor la locul intervenției, incendiul a fost stins, înainte ca flăcările să se propage la întregul imobil și la alte bunuri situate în apropiere.
Cercetările preliminare efectuate la fața locului arată că incendiul s-ar fi declanșat după ce proprietarul locuinței a pus carnea la afumat în imediata apropiere a coșului pentru evacuarea fumului, grăsimea rezultată prin topire aprinzându-se”, au transmis reprezentanții ISU Vâlcea.
Pompierii au și câteva recomandări pentru a evita astfel de situații:
– Locul unde se efectuează „pârlirea” porcinelor să nu fie amenajat în apropierea depozitelor de furaje sau a altor materiale combustibile;
– Afumarea produselor din carne să se facă în spații special amenajate (pereți rezistenți la foc, coș aferent… în nici un caz cu elemente de construcție din lemn);
Persoanele care folosesc buteliile de GPL vor urmări ca:
– furtunul utilizat să fie omologat pentru utilizarea în instalații de gaze; să fie prins, la capete, prin intermediul colierelor; să nu prezinte crăpături sau îndoituri bruște și să fie de o lungime încadrată între 1și 1,1 m;
– pentru verificarea etanșeității ansamblului se va folosi emulsie de săpun cu apă.