joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Stradă și muzeu la Dobrița, în memoria Regelui Mihai I

O stradă din satul Dobrița-Gorj, acolo unde Regele Mihai I a locuit o scurtă perioadă de timp, va purta numele acestuia. Primarul comunei Runcu, Adrian Câmpeanu, a făcut acest anunț, autoritățile luând în calcul și construirea unui muzeu în memoria Regelui Mihai I.

Potrivit edilului din Runcu, Regele Mihai a poposit pe meleagurile Gorjului timp de două săptămâni, în 1944. Cei care l-au cunoscut au și acum obiecte ce i-au aparținut Regelui Mihai I, inclusiv patul. De aici a luat naștere ideea amenajării unui muzeu cu bunurile personale ale Regelui, din acea vreme.

Am luat decizia ca strada unde dumnealui avea locuința și unde a stat aproximativ două săptămâni, în august 1944, să-i poarte numele. Actuala stradă se cheamă Ulița Pupăzoilor și începând cu data de 29 decembrie 2017 va purta numele Regelui Mihai. Am luat legătura cu persoanele vârstnice din Runcu, persoane care au avut tangență și l-au cunoscut pe Regele Mihai I atunci când a poposit în satul Dobrița. O parte dintre dumnealor a spus că există anumite obiecte care au aparținut Regelui Mihai I, inclusiv patul în care s-a odihnit și luăm în considerare ca în anul 2018 să amenajăm un muzeu în miniatură cu aceste articole”, a explicat Adrian Câmpeanu.

Casa în care a locuit Regele este acum pensiune

Policlinica Buna Vestire Craiova

Printre martorii prezenței Regelui în satul Dobrița s-a aflat şi Nicolae Săvulescu, fostul secretar al Primăriei Runcu, timp de aproximativ 30 de ani. Casa în care a locuit fostul suveran a aparținut colonelului Petrică Petrescu. Un moștenitor de-al său a preluat-o, a renovat-o și acum este pensiune.

Politica