joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Tătuțu” de la IPJ Olt și soția sa, condamnați

Magistraţii Tribunalului Dolj au soluționat, miercuri, procesul în care comisarul şef Laurenţiu Ilie Lazăr, zis ”Tătuţu”, de la IPJ Olt, soţia sa, colegul său, tot ofiţer la IPJ Olt, Bogdan Ciprian Gheorghiceanu, şi alţi 18 inculpaţi, sunt judecaţi pentru infracţiuni de crimă organizată. 11 dintre inculpați și-au aflat miercuri sentințele, doar cinci dintre ei fiind condamnați, la pedepse cu suspendare, în timp ce restul au fost achitați de toate infracțiunile reținute în sarcina lor. Restul inculpaților sunt judecați într-un dosar separat.

Reamintim că, pe 14 iunie 2013, 21 de persoane erau trimise în judecată de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, într-un dosar amplu, vizând comiterea unor infracţiuni de crimă organizată. Este vorba despre Laurenţiu Ilie Lazăr, comisar şef la Serviciul de Investigare a Fraudelor de la IPJ Olt, soţia sa, Valeria Lazăr, Mihai Răzvan Buzatu şi fratele său Bogdan Alexandru Buzatu, băieţii fostului preşedinte al SIF Oltenia, ofiţerul Bogdan Ciprian Gheorghiceanu, coleg cu Lazăr, Costinel Silviu Ghiţă, Iliuţă Adrian Boagiu, Radu Moruşi, Leonard Ionuţ Poteraş, Liviu Dumitru Voiculescu, Ion Encescu, Florin Bâlteanu, director executiv adjunct, respectiv director la Administraţia Finanţelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii (AFPCM) Olt, Gheorghiţa Prunişoară, Gheorghe Bădiţă, Anastasia Lioveanu, consilier la DGFP Olt, Marin Mihăilă, Silviu Ion Bălşoi, Iulian Marius Toma, Florin Anton, George Ţârcomnicu şi Stadian Stănescu.

Cu toţii sunt acuzaţi şi judecaţi pentru constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, şantaj, complicitate la infracţiunea de delapidare, complicitate la organizarea şi desfăşurarea de activităţi ilicite în domeniul jocurilor de noroc, tentativă la infracţiunea de înşelăciune, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, conflict de interese, evaziune fiscală, delapidare şi bancrută frauduloasă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit rechizitoriului procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, în anul 2008, comisarul şef Lazăr, împreună cu soţia sa, Valeria, administrator la SC ROEDIL SRL Slatina, şi inspectorul principal de poliţie Bogdan Gheorghiceanu, care îi este coleg de serviciu la IPJ Olt, au constituit un grup infracţional în scop de şantaj, evaziune fiscală şi spălare de bani. Cei doi ofiţeri de poliţie au efectuat acte de cercetare penală în mai multe cauze, în interesul unor oameni de afaceri, care desfăşurau relaţii comerciale între firmele lor şi SC ROEDIL SRL Slatina, administrată în acte de Valeria Lazăr. Anchetatorii precizau că, în fapt, firma era administrată chiar de Laurenţiu Lazăr, care se ocupa personal de negocierea contractelor de pază, plata salariaţilor şi orice alte activităţi care implicau întocmirea de documente în relaţia cu alte persoane fizice sau juridice, existând indicii temeinice de săvârşire a infracţiunii de conflict de interese. Mai mult decât atât, Lazăr a negociat cu reprezentanţii mai multor societăţi comerciale întocmirea de contracte de pază fictive pentru SC ROEDIL SRL Slatina, în conturile societăţii intrând sume imense de bani, pentru servicii care în realitate nu au fost prestate. Astfel, în perioada 2007 – 2011, această societate a încasat peste 1.000.000 de euro din servicii care nu au fost executate, după cum au reţinut anchetatorii.

Pasionaţi de «maşinuţe»

În perioada 2008 – 2011, cei doi ofiţeri au început să asigure protecţie, pe raza judeţului Olt, în domeniul organizării şi desfăşurării de activităţi comerciale ilicite din sfera jocurilor de noroc pentru mai multe persoane, între care şi inculpatul Leonard Ionuţ Poteraş, zis Leo, asociat unic la SC VIPEXIM COM SRL Craiova, firmă în prezent radiată. Afacerea pusă la punct consta în introducerea ilegală pe teritoriul României a unor aparate de joc de tipul slot-machines, la care este înlocuită placa de bază cu una contrafăcută. Mai departe, aceste maşini erau amplasate şi utilizate la agenţi economici în majoritate din mediul rural, mizându-se pe lipsa controalelor specifice în aceste zone îndepărtate de localităţile reşedinţă de judeţ.

Oamenii legii au mai stabilit că cei doi poliţişti au intervenit pentru acordarea nelegală a unei rambursări ilegale de TVA, în cuantum de 2.931.300 lei, în anul 2010, către SC MARCONF SRL Piatra-Olt, unde director era asociatul lor, Gheorghe Bădiţă. Rambursarea de TVA a fost solicitată ca urmare a unor tranzacţii fictive şi a fost acordată cu sprijinul organelor fiscale, în speţă Florin Bâlteanu, director executiv adjunct, Ion Encescu, director al Administraţiei Finanţelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii (AFPCM) Olt, şi consilierii superiori Anastasia Lioveanu şi Gheorghiţa Prunişoară, din cadrul DGFP Olt. Potrivit anchetatorilor, între cei care au plătit sume şi de 70 de ori mai mari decât preţul pieţei pentru servicii de pază contractate cu SC ROEDIL au fost şi cei doi băieţi ai lui Florian Buzatu, fost preşedinte al SIF Oltenia, Mihai Răzvan Buzatu şi Bogdan Alexandru Buzatu, directori generali la SC UNIVERS SA Râmnicu Vâlcea, respectiv SC VIDRARU SA Curtea de Argeş. Totul s-a sfârşit în decembrie 2012, când procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, împreună cu ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, cu suportul tehnic şi informativ al DGA, SRI şi DGIPI, au descins la 19 locaţii din judeţele Olt şi Dolj, stricând afacerile grupării.

Șase inculpați, achitați

Miercuri, 6 decembrie a.c., judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunțat sentința pentru 11 dintre inculpați, comisarul șef Lazăr și soția sa fiind între aceștia. Toți cei 11 au fost achitați pentru constituire de grup infracțional organizat, iar 6 dintre ei au fost achitați pentru toate infracțiunile. Este vorba despre Gheorghiceanu Bogdan Ciprian, Voiculescu Liviu Dumitru, Poteraş Leonard Ionuţ, Ghiţă Costinel Silviu, Boangiu Iliuţă Adrian şi Morusi Radu.

Ceilalți cinci au primit pedepse cu suspendare: Lazăr Laurenţiu Ilie 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani; Lazăr Valeria 2 ani închisoare cu suspendare pe durata termenului de încercare de 4 ani; Buzatu Mihai Răzvan şi Buzatu Bogdan Alexandru câte 3 ani închisoare cu suspendare pe perioada unui termen de supraveghere de 5 ani, iar Bădiţă Gheorghe a primit 6 luni închisoare cu suspendare pe durata termenului de încercare de 3 ani.

Lazăr și soția sa trebuie să achite aprope 500.000 lei: „Admite în parte acţiunea civilă promovată în cauză de partea civilă Statul Român prin ANAF – DGRFP Craiova. Obligă inculpata Lazăr Valeria la plata către partea civilă Statul Român prin ANAF – DGRFP Craiova a sumei de 26.218 lei (11.985 lei impozit pe profit şi 14.233 lei TVA de plată) precum şi la dobânzile legale şi penalităţile de întârziere aferente. (…) Admite în parte acţiunea civilă promovată în cauză de SC Univers SA. Obligă pe inculpaţii Buzatu Mihai Răzvan şi Lazăr Laurenţiu Ilie la plata sumei de 456.000 lei despăgubiri civile către partea civilă SC Univers SA, la care se adaugă dobânda legală până la data plăţii debitului”, se arată în hotărârea Tribunalului. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Liderul interimar al PNL Olt, printre cei scăpați

Aflat printre cei achitați, președintele interimar al PNL Olt, Liviu Voiculescu, și-a exprimat bucuria privind decizia instanței care nu este, însă, definitivă.

Nu vreau să vorbesc prea multe decât că am crezut întotdeauna într-o justiție corectă și mă bucur că a făcut dreptate. Așa cum am spus, eu întotdeauna m-am considerat nevinovat”, a declarat actualul primar al comunei Cungrea, fost inspector principal de poliţie, Liviu Voiculescu.

Politica