marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sute de tineri din Dolj se pregătesc intens pentru admiterea la școlile de poliție

Sute de tineri din județul Dolj se pregătesc intens în vederea susținerii examenului de admitere la școlile de poliție din Câmpina și Cluj-Napoca. Eliminarea pragului minim de înălțime pare a fi o măsură benefică pentru mulți tineri care visează la o carieră în acest domeniu dar care își luaseră gândul tocmai din cauza câtorva centimetri sub pragul de 165 de centimetri, în cazul fetelor, și 170 de centimetri în cazul băieților.

pregatire-politieMulți dintre doljenii care își vor încerca norocul în ianuarie 2018 se antrenează deja pentru probele sportive și fac meditații la gramatică și engleză. Examenul este programat pentru perioada 13-21 ianuarie 2018.

Faptul că au eliminat criteriul referitor la înălțime este un lucru foarte bun. Eu am mai vrut să aleg acest mediu de lucru, dar nu am putut din cauza înălțimii. Pentru a fi un polițist bun nu trebuie neapărat să fii înalt. Mi s-a spus, chiar zilele trecute, că noi aceștia mai scunzi cum vom reuși să facem arestări? Sunt convinsă că în cadrul școlii vom învăța tehnica de apărare, mergem și noi în echipă, avem și tehnică în dotare. Imediat cum am aflat de noua ofertă educațională am decis să încerc. Și probele sportive sunt mai ușoare, dar fiind o perioadă scurtă de pregătire nu este totul foarte simplu. Pe linie sportivă ne antrenăm cu o doamnă profesoară de la Universitate și cu soțul dumneai. Ne întâlnim de două sau trei ori pe săptămână și lucrăm efectiv ce se cere la probe, acel traseu. Mai alergăm și în Parcul Nicolae Romanescu și, personal, merg la sala de forțe în fiecare zi. Am demarat și pregătirea la engleză și gramatică și continui să mă antrenez în speranța că acolo unde mai am de lucru voi recupera până în momentul susținerii probelor examenului, stabilite a se desfășura în perioada 13-21 ianuarie 2018”, a spus Andrada Amza, tânără din Dolj care va candida la concurs.

Policlinica Buna Vestire Craiova

A început testarea psihologică

Cei care visează la o carieră în poliție au la dispoziție 1.600 de locuri, dintre care 1.300 la Câmpina și 300 la Cluj-Napoca. În prezent, viitorii candidați trec prin emoțiile testării psihologice.

Eu voi opta pentru locurile de la Câmpina. Sunt 1.300 de locuri la <<Vasile Lascăr>>. La Cluj-Napoca, Școala de Agenți de Poliție <<Septimiu Mureșan>> vine cu o ofertă de 300 de locuri. Aceste locuri sunt comune pentru femei și bărbați. În prezent sunt și studentă la Drept, dar am luat în calcul o carieră în acest domeniu, al poliției, pentru stabilitate și, de ce să nu recunosc, pentru partea salarială. Eu am trecut deja de o primă probă, testarea psihologică. Am fost înscrise 650 de persoane, unii au scăpat, alții sunt încă programați. Pe lângă acestea mai sunt care au încercat în toamnă să intre la Câmpina și ei au rezultatul valabil de la testarea psihologică de atunci. Deci, din județul Dolj am auzit că sunt în jur de 800 de candidați”, a mai spus Andrada.

Cheltuieli cu fișa medicală, transportul, cazarea și bani de buzunar

Pentru a deveni polițiști, tinerii din Dolj fac și o serie de cheltuieli. Înscrierea la examen și testarea psihologică sunt gratuite, dar fișa medicală și eventualele analize recomandate înseamnă suma de aproximativ 800 de lei. La aceste costuri inițiale se adaugă cheltuielile cu șederea în Câmpina sau Cluj-Napoca, doljenii urmând să plătească vreo 10 zile de cazare, drumul până în localitățile respective, banii de buzunar fiind o altă cheltuială.

Cu fișa medicală a fost o adevărată nebunie. La deschiderea ei am mers de la ora 5 să fiu sigură că prind un loc. Am intrat la ora 9 în cabinet. Dacă înscrierea și examenul psihologic nu implică niciun cost, fișa medicală este în jur de 400 de lei. Dacă după consultul inițial ți se recomandă efectuarea anumitor analize, cheltuiala crește. Cu alte analize ajungi la 600-700 de lei. Vor mai fi cheltuieli cu drumul plus ce mai cheltui cât stai acolo, dar merită să încerci. Este o carieră frumosă, ai un anumit statut și dacă ești un polițist bun ai șanse mari de promovare. Vom vedea ce va fi în ianuarie”, a conchis tânăra doljeancă.

Modificări și la probele sportive

Reamintim faptul că în luna noiembrie a anului curent s-a luat măsura eliminării pragului de înălțime. De asemenea, începând cu sesiunea din ianuarie 2018, probele de alergare (viteză și rezistență) și cea de aruncare a mingii medicale, vor fi înlocuite cu un traseu aplicativ care să testeze atât forța și rezistența, cât și agilitatea și calitățile motrice. Traseul aplicativ este valabil pentru examenele organizate pentru admitere în școli de subofițeri și agenți ale MAI.

Politica