joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ziua Națională a României, marcată în toate cele cinci municipii din Oltenia

Autoritățile locale din cele cinci municipii ale Olteniei au pregătit o serie de manifestări pentru a marca Ziua Națională a României. După posibilitățile materiale și priceperea fiecăruia, reprezentanții primăriilor din Craiova, Târgu Jiu, Drobeta Turnu Severin, Slatina și Râmnicu Vâlcea îi invită pe cetățeni să participe la acțiunile prinse în programul Zilei de 1 Decembrie.

Primăria Municipiului Craiova va demara acțiunile dedicate Zilei Naționale a României, la ora 10.00, cu ceremonia militar-religioasă, în fața statuii lui Alexandru Ioan Cuza, vizavi de sediul central al Primăriei Craiova. Acțiunile vor continua, în Craiova, cu un spectacol al Ansamblului Folcloric „Hora Desnățuiului” al Casei de Cultură „Adrian Păunescu” din Bârca și cu recitalul îndrăgiților soliști ai Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, Manuela Motocu și Cristian Bănățeanu. Seara de vineri, după ora 18.00, este rezervată folkiștilor invitați în cadrul Festivalului Internațional „Adrian Păunescu”. Pe scena amenajată în Piața „Mihai Viteazul” vor concerta Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Ducu Bertzi, Victor Socaciu, Vasile Șeicaru, George Nicolescu, Emeric Imre, Cristian Buică, Magda Pușkaș și Rareș Suciu, Vasile Mardare, Valentin Moldovan, Cristian Buică, Mădălina Amon, Generația Folk, Andrei Păunescu și trupa Totuși iubirea.

Program variat la Târgu Jiu

În municipiul Târgu Jiu, autoritățile au pregătit două mari momente, unul în prima parte a zilei, şi cel de-al doilea după amiaza. Pentru dimineaţa zilei de 1 Decembrie, a fost pregătit un ceremonial militar-religios dedicat Zilei Naţionale a României, acesta urmând a se derula în Piața Prefecturii. Cu acest prilej vor fi cunoscutele alocuţiuni evocatoare, se va intona Imnul de Stat şi va avea loc festivitatea depunerii de coroane, toate urmate de acțiuni cultural-artistice.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Avem un mini-spectacol susţinut de Palatul Copiilor din Târgu Jiu, un moment al artiştilor Ansamblului Folcloric „Doina Gorjului” şi un invitat special: Robert Târnăveanu, solistul de muzică populară. Totul se va încheia de dimineaţă cu defilarea Gărzii de Onoare. După-amiază, avem un spectacol de la ora 17.00, susţinut de Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu, şi concertul susţinut de trupele Korsar şi Direcţia 5, între care se va interpune momentul aprinderii iluminatului festiv cu ocazia Sărbătorilor de iarnă. Îi rog pe locuitorii Târgu Jiului şi ai judeţului Gorj, deoarece vor fi manifestări şi în celelalte localităţi importante ale judeţului, să participe la aceste acţiuni de suflet ale noastre, ale tuturor românilor, mai ales că acestea pot fi considerate un preambul a ceea ce se va întâmpla la anul. Va fi amplasat şi un banner cu însemnele Centenarului”, a precizat Gheorghe Nichifor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

De asemenea, la Târgu Jiu, de Ziua Naţională a României, municipalitatea va organiza aceeaşi masă tradiţională cu fasole şi cârnaţi, murături şi vin fiert, la un restaurant din Târgu Jiu. Tot pentru a marca această sărbătoare, autoritățile au alocat suma de 9.000 de lei pentru deplasarea la manifestările de la Alba Iulia a două autocare cu studenţi ai Universităţii „Constantin Brâncuşi” şi a altor două autocare cu pensionari ce sunt înscrişi la cluburile vârstei a treia din municipiu.

Fasole, vin fiert și aprinderea luminițelor, la Severin

Și pentru mehedințeni, 1 Decembrie se anunță a fi o zi bogată în acțiuni specifice. Astfel, în Drobeta Turnu Severin, în zona de promenadă Crișan, mesele îmbelșugate îi așteaptă pe iubitorii de fasole cu ciolan, țuică fiartă și vin fiert. Tot cu acest prilej, municipalitatea a prins în program și depunerea de coroane, urmată de parada militară la care vor participa toate forțele armate ale instituțiilor M.A.I. și M.Ap.N din județ. După amiază, severinenii sunt invitați în zona de promenadă Crișan pentru a participa la ceremonia de retragere cu torțe organizată de jandarmii mehedințeni și pentru a participa la aprinderea iluminatului festiv de sărăbători.

,,Am aprobat, în ședința Consiliului Local, programul dedicat zilei de 1 decembrie. Vă aștept să ne bucurăm împreună de Ziua Națională a României, în zona de promenadă Crișan, începând cu ora 16:00. Tot vineri, de la ora 18:00, vom da startul sărbătorilor de iarnă, odată cu aprinderea luminilor de sărbătoare și a bradului de Crăciun”, a precizat primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu.

Muzică populară, fasole cu cârnați, steaguri și fulare tricolore, la Slatina

În municipiul Slatina, reprezentanții primăriei au pregătit o serie de manifestări speciale pentru ziua de 1 Decembrie, o parte dintre acțiuni urmând a se derula la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Pe durata evenimentului militar, municialitatea va împărți nu mai puțin de 2.000 de steguleţe tricolore, tot atâtea cocarde şi alte 400 de fulare tricolore. Acest moment este urmat de masa tradițională constând în aproximativ 2.000 de porții de fasole cu cârnaţi. Potrivit autorităților locare, artiştii Ansamblului Profesionist „Doina Oltului”, care vor urca pe scena amplasată pe Esplanadă, vor asigura buna dispoziție a celor prezenți la evenimente.
Seara,
în jurul orei 17.30, edilul Slatinei, Emil Moţ, va inaugura Târgul de Crăciun şi va aprinde iluminatul festiv al oraşului. La deschiderea târgului va concerta Ducu Bertzi, alături de band-ul său.

Ceremonii militare, deschidere târg de Crăciun și pationoar la Râmnicu Vâlcea

Și la Râmnicu Vâlcea, Ziua de 1 Decembrie se anunță a fi bogată în evenimente. Aici, pe 1 Decembrie se va deschide Târgul de Crăciun „Decembrie Magic”, în cadrul căruia în 29 de căsuţe de lemn vor fi comercializate produse specifice sărbătorilor – dulciuri, cadouri, ornamente. Tot pe 1 Decembrie va fi aprins iluminatul festiv și va fi deschis şi patinoarul amplasat în zona centrală. Patinoarul este închiriat de Primăria Râmnicu Vâlcea pentru suma de 416.000 lei, acesta urmând să funcționeze până pe 6 ianuarie 2018. Din program nu va lipsi ceremonia militar-religioasă din prima parte a zilei.

Politica