Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Stație de ardere a deșeurilor și transformare a lor în energie, în Dolj

Publicat

pe

Doljul ar putea avea o stație de ardere a deșeurilor și de transformare a acestora în energie, Consiliul Județean (CJ) intenționând să acceseze fonduri europene în acest sens. Anunțul a fost făcut, joi, de președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Președintele CJ Dolj, alături de vicepreședinții Oana Bică și Cosmin Vasile și de administratorul public al județului, Cosmin Durle, a inspectat lucrările realizate la stațiile de sortare și de compostare construite în Craiova, în zona Mofleni, în cadrul proiectului privind Sistemul de management integrat al deșeurilor, derulat cu fonduri europene. Stația de sortare are o capacitate de procesare de 44.000 de tone pe an, iar cea de compostare, de 18.000 de tone pe an.
„Este una dintre cele mai importante investiții ale Consiliului Județean Dolj – stațiile de sortare și de compostare a deșeurilor din Craiova. Sunt două obiective realizate printr-un contract de peste 10 milioane de euro, reprezentând valoarea lucrărilor de proiectare și de construire, precum și dotarea lor cu echipamentele necesare, contract care face parte din inițiativa noastră mai amplă privind Sistemul de management integrat al deșeurilor, pentru care am obținut aproape 54 de milioane de euro din fonduri europene.
Suntem foarte aproape de momentul în care vom putea declara această investiție finalizată și, de altfel, pentru ca ea să fie dată în folosință mai trebuie doar să fie desemnat prin licitație un operator care să gestioneze aceste instalații. (…) Prin proiectul nostru privind Sistemul de management integrat, județul a fost împărțit în zone prevăzute cu stații de transfer, compostare sau sortare, construite în special în municipii și orașe, investiții care vor deservi însă toate cele 111 localități. Lucrările pe care le desfășurăm la Filiași, Băilești, Dobrești și Calafat se apropie și ele de finalizare, unele fiind în stadii de execuție de peste 90 la sută”, a declarat președintele CJ Dolj, amintind și că stația de la Goicea urmează a fi pusă în funcțiune.
El a mai declarat că problema gunoaielor aruncate în păduri și pe câmpuri, în zonele rurale, urmează a fi rezolvată de fiecare edil în parte, fiind necesară încheierea unor contracte pentru ridicarea deșeurilor.
În ceea ce privește containerele îngropate din Craiova, șeful administrației doljene a afirmat că în această iarnă ar urma să fie finalizată partea de proiectare, pentru ca din primăvară să înceapă lucrările efective.
“Avem în curs de implementare încă un demers semnificativ, cu valoarea de peste 7 milioane de euro, parte a aceluiași proiect cu finanțare europeană, care se referă la montarea containerelor îngropate în zonele cu blocuri din oraș. Acest contract a fost semnat în urmă cu o lună și ne bucurăm să putem spune că, în derularea lui, am găsit sprijin și deschidere pentru colaborare la Primăria Municipiului Craiova, alături de care am reușit să rezolvăm anumite dificultăți inerente unei investiții de o asemenea amploare, pentru că vorbim despre proiectarea și amenajarea unui număr de aproape 440 de platforme, pe care vor fi instalate aproximativ 760 de containere îngropate”, a spus Ion Prioteasa.
În plus, președintele Consiliului Județean Dolj a declarat că se pregătește accesarea unui proiect pe fonduri europene pentru realizarea unei stații de ardere a deșeurilor.
“Vestea bună este că deja se conturează o a doua etapă în Master planul pentru deșeuri, pentru că se discută tot mai intens, în aceste zile, ca prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare să fie asigurată finanțarea pentru construirea unei stații de tratare a deșeurilor în Dolj, stație care va genera și un combustibil alternativ, utilizabil în industrie“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, precizând că investiția ar putea fi de circa 35 milioane euro.
Proiectul „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Dolj“, cu o valoare totală de 53,6 milioane de euro, fonduri europene, a mai cuprins achiziționarea a 32 de autospeciale pentru colectarea și transportul deșeurilor menajere, a 3.906 containere de diferite capacități, a 102.985 de compostoare individuale pentru gospodării din mediul rural și din orașele Bechet și Dăbuleni, închiderea depozitelor neconforme de la Calafat, Filiași și Segarcea, precum și construirea a patru stații de transfer, la Calafat, Băilești, Dobrești și Filiași, și a unei stații de compostare la Calafat.

© 2022. Toate drepturile rezervate.