Bankwatch: Fantânile unui sat din Gorj, secate din cauza unei mine de cărbune

Fântânile din Lupoaia, județul Gorj, au secat pe măsură ce cariera s-a apropiat de sat, iar locuitorii primesc apă pompată din mină de două ori pe zi, avertizează Asociația Bankwatch România. Complexul Energetic Oltenia intenționează să extindă cariera, însă acordul de mediu a fost suspendat în urma unei acțiuni în instanță, avertizează reprezentanții Asociației. Aceștia au lansat, ieri, un scurtmetraj despre “Viața cu apă la program”.

După ce ultima fântână din sat a secat, localnicii au început să primească apă cu program: dimineața de la 9 la 11 și după-amiaza de la 16 la 18. Un orar de distribuție a apei foarte restrictiv, care nici măcar nu este respectat întotdeauna. Locuitorii sunt astfel puși în situația în care trebuie să-și facă din timp provizii cu necesarul consumului zilnic. În ciuda nenumăratelor solicitări adresate autorităților de a modifica programul, astfel încât să poată beneficia și cei care nu sunt acasă în intervalul de timp stabilit, nimic nu s-a schimbat. Mai mult, în urma unei avarii, alimentarea a fost oprită complet anul trecut timp de trei săptămâni în perioada sărbătorilor de iarnă”, arată reprezentanții Asociației.

Cariera Lupoaia este una din cele opt pe care Complexul Energetic Oltenia plănuiește să le extindă, menționează aceștia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Procedura legală prevede realizarea unei analize temeinice a impactului asupra mediului și sănătății populației, dar Acordul emis de Agenția pentru Protecția Mediului Gorj realizează doar o evaluare superficială și este bazat pe studii învechite. Acest fapt a fost semnalat în instanță de Asociația Bankwatch, iar Tribunalul București a suspendat acordul de mediu care permitea extinderea carierei. Până la o decizie definitivă a instanței cu privire la anularea acordului de mediu, CEO nu poate efectua nici un fel de lucrări în perimetrul aferent extinderii”, continuă reprezentanții Bankwatch.

În ultimii ani, carierele imense de lignit din județul Gorj s-au extins din ce în ce mai aproape de satele care le mărginesc. Astăzi, excavatoarele au ajuns la câteva sute de metri de case și au adus cu ele praf, vibrații și zgomot, iar pânza freatică a fost contaminată sau distrusă. Localnicii deplâng această situație autorităților, însă acestea nu iau măsuri”, a declarat Alexandru Mustață, coordonator de campanii Bankwatch România.

Reprezentanții Asociației mai avertizează faptul că ceea ce se întâmplă în Lupoaia nu este caz singular: “Mineritul de suprafață, ca orice activitate extractivă, are un impact semnificativ asupra mediului. Pe lânga poluarea fonică, a aerului, a solului, prin excavarea sedimentelor la zeci de metri adâncime se ajunge adesea la distrugerea pânzei freatice și la înlăturarea surselor de apă potabilă pentru comunitățile din jur. Cazul comunității din Lupoaia nu este unul singular. Și localnicii din satul Roșia de Jiu, Gorj, se confruntă cu aceleași condiții precare de trai lipsa apei, poluarea fonică și aerul irespirabil așa cum au fost prezentate în scurtmetrajul lansat în luna august a acestui an”.

Populare

Recomandări

Consultare publică pe tema numărului de parcări pentru noile blocuri din Craiova

Direcţia Urbanism şi Amenajarea Teritoriului a întocmit un raport...

Transport ilegal de lemne depistat de polițiști

Polițiști din cadrul Secției 9 Poliție Rurală Novaci au...

Proiect pentru copiii de la DGASPC Gorj

În intervalul 29 septembrie - 1 octombrie 2023, 90...

Accident cu un microbuz la Deveselu. Planul roșu, activat

UPDATE/ ISU Olt: Ora 14.47 - încetează aplicabilitatea planul...