vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Din averea familiei Vâlcov: Lingouri pentru nepoți și tablouri dar de nuntă

Un nou termen al procesului în care fostul ministru de Finanțe și fost primar al Slatinei, Darius Vâlcov, este judecat pentru trafic de influență și spălare de bani a avut loc, marți, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

La acest termen, au fost audiați Dumitru Vâlcov, tatăl fostului edil, și Lavinia Șandru, fost sa soție. Aceștia au încercat să aducă justificări cu privire la unele bunuri găsite de anchetatori la Vâlcov.

Tatăl său a declarat în instanță că o parte din banii găsiţi de anchetatori în seif sunt ai săi şi că el a cumpărat cele trei lingouri de aur găsite la percheziţii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Darius avea un prieten, deputatul Bărbulescu, care avea un seif într-unul din apartamentele sale. Prin 2009, am fost cu soţia în Elveţia, la fata mea care este medic, însă acolo soţia a fost diagnosticată cu o boala gravă şi eu am stat să o îngrijesc. A venit şi fiul meu acolo şi i-am spus că am undeva 20.000 lei şi 80.000 dolari şi l-am rugat să îi pună într-un loc sigur. Prin 2011, am fost din nou în Elveţia şi am fost diagnosticat cu cancer la plămâni. Am fost operat în Elveţia şi, de Crăciun 2011, am simţit că mi se apropie sfârşitul şi le-am spus celor din familie că vreau să le fac nepoţilor un cadou. Aveam nişte bani şi i-am zis lui Darius dacă poate să facă rost de nişte lingouri de aur pentru ca nepoţii să aibă o amintire de la mine. La discuţii a participat şi un nepot de-al meu care a zis că poate să facă el rost de lingouri. M-au costat 156.000 euro. Mi le-a adus şi i-am spus fiului meu să le pună în acelaşi seif”, a declarat Dumitru Vâlcov, în faţa instanţei, conform Mediafax.

Dumitru Vâlcov a mai relatat că el a plătit nunta fiului său organizată la Slatina, care l-a costat în jur de 80.000 de euro, notează Agerpres.

Lavinia Șandru a vorbit despre banii proveniți din nunta sa cu Darius Vâlcov, care a avut loc în trei locații diferite: Slatina, Neptun şi Târgu Mureş.

„La Slatina, ştiu că au fost peste 400 de invitaţi, 200 la Târgu Mureş şi 250 la Neptun. Şi în jur de 300 la botezul din Bucureşti. Am primit sprijin financiar din partea părinţilor lui Darius, care au plătit nunta de la Slatina. La Târgu Mureş au plătit părinţii mei, iar la Neptun, a fost un cadou din partea naşului nostru. Cheltuielile de la botez le-am susţinut noi. (…) Au fost sume mari. Media a fost de 200.000 euro. Cea mai mare sumă obţinută a fost la Neptun, cam 300.000 de euro. La botez, am obţinut 200.000 de euro”, a spus Lavinia Şandru, conform sursei citate, în faţa judecătorilor instanţei supreme.

În plus, ea a mai afirmat că la nuntă au primit și tablouri de la invitați.

La evenimentele respective am primit și tablouri. Dar nu sute, în jur de 8 — 10 tablouri la evenimentul de la Slatina. Am primit și la Neptun. Nu știu ce valoare aveau. Erau tablouri frumoase cu flori. Le-am pus pe pereți. Nu știu ce sa întâmplat cu ele după ce am divorțat. (…) În jurul meu lumea cumpăra câte un tablou. Dar acum am ajuns să ne temem să mai cumpărăm. Arta a devenit ingrată. Și Darius a mai cumpărat, eu știu de trei tablouri. Și sora lui mi-a arătat două tablouri. (…) Socrul meu a spus că vrea să lase ceva nepoților și a zis că va cumpăra câte un lingou celor trei nepoți”, a răspuns Șandru, informează Agerpres.

Următorul termen în acest proces a fost stabilit pe 9 ianuarie. Atunci ar urma să aibă loc dezbaterile finale.

Rechizitoriul a fost trimis instanței în 2009, procurorii susținând că Darius Vâlcov, atunci când era primar al Slatinei, ar fi luat șpagă de la Theodor Berna, administratorul societăţii Tehnologica Radion, pentru ca firma acestuia să câștige lucrări scoase la licitație de Compania de Apă Olt, pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti. Tehnologica Radion a câștigat lucrările, iar Vâlcov ar fi primit de la Berna, în 2011, 1,2 milioane lei.

În plus, susțin anchetatorii, în perioada aprilie-decembrie 2011, Darius Vâlcov a primit de la omul de afaceri, prin intermediul fostului primar Minel Florin Prina, suma totală de 2,5 milioane de lei, în cinci tranşe a câte 500.000 de lei, banii fiind daţi lui Prina, în municipiul Slatina. Vâlcov ar mai fi primit, în perioada 2012- 2013, de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 de lei.

Procurorii îl mai acuză pe Darius Vâlcov şi că, începând din 2011, a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu şapte firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi, obţinând astfel foloase de 2.272.200 de lei.

Anchetatorii au mai arătat că Darius Vâlcov ar fi obţinut mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei, precum şi sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei.

Politica