vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Înfruntând hazardul”

Doctorul Firmilian Calotă, profesor doctor și consilier în Consiliul Local Municipal Craiova, a lansat, sâmbătă, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, volumul „Înfruntând hazardul”. Cartea este una predominant medicală, dar în care autorul încearcă să descifreze omul, nu numai din punct de vedere fiziologic, ci și al „spiritului”.

Lansarea volumului a avut loc în prezența a câtorva zeci de persoane, între care profesori și oameni de cultură, dar și colegi de partid ai autorului, respectiv membri ALDE și liderii organizațiilor Craiova și Dolj, Anișoara Stăculescu și Ion Cupă. Evenimentul a fost moderat de Nicolae Coande, poet și eseist, reprezentant al gazdei.

23757941_1726342477376531_754184213_o

În general este cunoscută apetența medicilor pentru enciclopedii. Avem nenumărate cazuri de astfel de medici eminenți în România și în străinătate, unde această știință a studierii omului, nu numai în ansamblul său fizic, este devenită artă. În incursiunile sale eseistice, așa cum le numește, domnul Firmilian Calotă caută întotdeauna un soi de esență ultimă a ceea ce ar putea fi ființa umană, neuitând pielea sa, ca să spunem așa, cel mai întins organ anatomic al omului. Mergând de la ceea ce pare a fi o orizontală a ființei umane, epiderma, până la acele intersitiții, adâncimi nebănuite ale corpului fiziologic, însă în strânsă legătură cu ceea ce am putea numi spiritul său. Cred că eseurile reunite în această carte, care folosește un gerunziu și asta o face să devină specială din însăși startul de pornire înfruntând hazardul, este cartea unui explorator care păstrând proporțiile, ca altă dată diogene, căuta un om cu lampa amiaza mare. Domnul doctor caută, în urma unor studii aprofundate pe care le face, a unor lecturi extraordinar de întinse și în același timp foarte strâns combinate în niște noduri care semnifică propria sa pasiune, adâncime a cercetării, și rezultă o carte, cred eu, mai mult decât incitantă, pe care vă invit să o descoperiți”, a declarat Nicolae Coande.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Profesor universitar doctor, eseist și publicist, Dumitru Otovescu a afirmat că lucrarea este un elogiu adus omului și cunoașterii și vorbit despre dedicația autorului făcută cititorilor: „Prietenilor mei care încă mai știu să citească” – dedicația autorului.

Știți că vorbim, în zilele noastre, de un alfabetism clasic și de unul funcțional – că ai diplomă, dar nu-ți cunoști profesia pentru care ai fost pregătit. Și trebuie să recunosc că apucându-mă de citit am descoperit o lucrare interdisciplinară în care informația din domeniul medical se îmbină reușit și creator cu cea din domeniul științelor, fizică, chimie, biologie, matematică, astronomie, într-o interpretare care pornește de la ceea ce este esențial în mediu, în lumea noastră – omul. Este interesat de descifrarea omului într-o triplă ipostază, cum le spuneam și eu studenților, omul nu este doar trup și suflet, mai este și spirit”, a precizat Otovescu.

Autorul volumului „Înfruntând hazardul” a menționat că și-a dorit să demonstreze că în om este „nemărginire”.

Este într-adevăr o carte medicală, care vrea să focalizeze știința medicală ca un centru ca un hub, în mijlocul celorlalte științe. Știința medicală este un vad în care drenează toate celelalte științe având un singur scop, acela ca omul să fie mai sănătos, să aibă o calitate a vieții mai bună, să fie mai fericit în măreția aceasta a infinitudinii lui sufletești, a nemărginirii lui sufletești, a capacității lui de a gândi, a acestui fapt care este aparent paradoxal, pe care îl semnala Eminescu, că ființa noastră finită, creierul nostru care este cel mai complex sistem din Univers este bântuit și el de incertitudine. A fost scopul acestei cărți să demonstrez că în om este nemărginire și că omul are această capacitate de a cunoaște. Fragmentar, adiacent, dar efortul de a gândi mi se pare cea mai măreață întreprindere a omului. Această carte a fost scrisă, de fapt, într-o viață de activitate medicală. Am fost și sunt o personalitate care încearcă să pună laolaltă și percepția lumii exterioare, dar și introspecția. Este un lucru foarte interesant că, în evoluția ei, ființa umană întâi a privit cerul, s-a minunat de măreția stelelor și abia mult mai târziu a privit în fântâna din sine și continuă să se minuneze de scânteierea diamantelor minții sale”, a declarat Firmilian Calotă.

Politica