joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

KAIAC – CANOE / Orșova, în dopaj

După ce, în urmă cu 3 ani, fosta conducere a clubului nautic de la Dunăre a decis să nu mai acorde hrană sportivilor, CSS Orșova e zguduită de un scandal și mai mare.

 

Unul dintre sportivii de la Orșova, Sorinel Negru (18 ani), a fost recent depistat pozitiv cu Danabol, un steroid cu efecte în materie de creștere rapidă în masă și forță. Agenția Națională Anti Doping (ANAD) anchetează deja cazul și, în urmă cu o săptămână, a făcut o descindere la Orșova, de unde a colectat alt set de probe. „Sunt sportivi între 14 și 18 ani!”, spun surse din ANAD.

Contactat de gsp.ro, kaiacistul Negru (foto) a explicat cum de a ajuns să ia Danabol și spune că se teme ca directorul clubului să nu se răzbune pe el, pentru dezvăluirile făcute.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Știam că e un produs interzis, dar, nefiind un sportiv important și neavând pretenții de performanță, n-am crezut că voi ajunge să fiu controlat. Doar eu am ieșit pozitiv la probele de la Bascov, dintre toți cei testați, dar știu că și ceilalți colegi au luat! Eu am consumat vreo 49 de pastile, dintr-un recipient cu 60 de pastile, adus de la Chișinău. Le-am aruncat pe ultimele, fiindcă numai rău mi-au făcut! N-am luat însă după un program anume, ci când îmi mai aduceam aminte. Vreau doar să-mi continui studiile, să devin marinar. Mi-au zis însă colegii că fostul director, Ilie Bănăduc, vrea să mă mute de la Colegiul Tehnic „Dierna”, unde sunt în ultimul an, la profesională. Să se răzbune! Mi-e cam teamă, sunt speriat! Nu știu de ce ar face asta, fiindcă sunt foarte cuminte la școală, învăț, stau în internat, plătesc din bursă. De ce să-mi distrugă viața? Antrenorii vor însă să arunce vina pe mine, de frică să nu fie suspendat clubul!”

Sportivul originar din satul Arginești, comuna Butoiești (Mehedinți), a făcut și alte dezvăluiri, la fel de șocante: „Eu am început să-mi pun niște întrebări când am văzut niște copii de la club, de 13-14 ani, mici și slabi, mă depășesc pe mine în înălțime, în doar 1 an! Explodează, cred că li se dă metabolismul peste cap și se dezvoltă aiurea. Mulți iau la vârsta asta mai mult pentru aspectul fizic, dar nu se gândesc la consecințe! Astă-vară, la pregătiri, antrenorii mai spuneau: „Băi, ăștia care luați prostii! Nu mai luați!”. Dar totul a fost verbal. Eu, ca antrenor, să știu că sportivul meu se dopează, l-aș da afară imediat, fiindcă ar putea crea mari probleme! Păi, eu munceam pe rupte la antrenamente, iar alții alergau, foarte surprinzător, cam peste puterea lor firească! Mai discutam între noi: „Băi, tu te dopezi?!” A fost ținut ascuns până acum. Eu am fost doar viespea care a ieșit din cuib și a fost prinsă! Când am fost selectat pentru kaiac, în clasa a opta, nici nu știam că există sportul ăsta! Regret acum că am pierdut trei ani din viață. Dacă și cei de la lotul olimpic de kaiac s-au dopat pentru a avea rezultate, ceilalți ce șanse mai au să facă performanță?!”

Bădăduc dă vina pe presă

Contactat de gsp.ro, președintele FRKC, Ion Bârlădeanu, spune, cel puțin la nivel declarativ, că va tăia în carne vie, dacă se dovedește că antrenorii au fost implicați în administrarea pastilelor: „Da, am vorbit cu directorul Alexandru Ghițoaica și sunt și ei în așteptarea datelor de la ANAD. Vă garantez însă că dispare oricine greșește pe acest domeniu! E și o situație mai delicată, fiindcă e vorba despre minori, pe care nu putem nici să-i certăm fără să fie de față părinții.

E o substanță foarte periculoasă pentru organism! Pe vremea mea, se numea Naposim. Habar n-aveam că mai există produsul ăsta! N-am folosit niciodată, dar auzeam pe la alții. E o prostie să iei așa ceva! Nu sunt sănătoși la cap dacă au luat Danabol!”

În replică, Ilie „Puiu” Bănăduc, fostul director de la CSS Orșova, club la care activează și în prezent ca antrenor, dă vina pe mass-media pentru acest scandal: „Vreți să loviți în cel mai mare club nautic din Europa? Cine v-a comandat materialul ăsta?! Sunteți șmecheri dacă aveți mușchi pe frunte? Da, am vorbit cu Negru și mi-a spus că a luat pastilele în timpul liber ca să mai facă mușchi”.

Politica