Angajații șpăgari de la Centrul de Transfuzie Sanguină Craiova nu scapă de arestul la domiciliu

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au menținut, miercuri, măsura arestului la domiciliu față de Mihaela Georgineta Oprişan, de 33 de ani, registrator la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova și partenerul ei, Cosmin Cristian Magaon, de 24 de ani. În plus, instanța a respins și două cereri ale Georginetei Oprișan, una de înlocuire a arestării preventive cu măsura controlului judiciar și cea de-a doua vizând permisiunea părăsirii domiciliului. Cei doi sunt acuzați de luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită, iar pe fond, instanța a amânat cauza pentru 6 decembrie a.c..

Reamintim că, pe 5 mai a.c., s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpaţilor Mihaela Georgineta Oprişan, de 33 de ani, din Craiova, registrator medical în cadrul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Craiova, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată (8 acte materiale) și Cosmin Cristian Magaon, de 24 de ani, din Craiova, asistent medical generalist la aceeași unitate medicală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la luare de mită în formă continuată (4 acte materiale).

În fapt, la data de 15.03.2017, ofițeri de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție (D.G.A.) – Structura Centrală și Serviciul Județean Anticorupție Dolj, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în urma activităților complexe de cercetare penală, au realizat prinderea în flagrant a lui M.C.C. (n.r. – Cosmin Cristian Magaon) în timp ce primea suma de 200 lei de la un investigator sub acoperire, pentru a furniza două unități de sânge necesare unui pacient în vederea efectuării unei intervenții chirurgicale. În fapt, în perioada noiembrie 2016 – martie 2017, M.C.C. în colaborare cu O.M.G. (n.r. – Mihaela Georgineta Oprişan), pe fondul lipsei de sânge necesar intervențiilor chirurgicale, a primit în repetate rânduri, de la aparținători ai unor pacienți internaţi la un spital din Craiova, precum şi de la investigatori sub acoperire ai D.G.A., diferite sume de bani pentru a facilita obținerea respectivelor unități de sânge. Cei doi inculpaţi au fost arestaţi preventiv de către Tribunalul Dolj, măsură menţinută şi de Curtea de Apel Craiova pe o perioadă de 30 zile, iar ulterior faţă de aceştia a fost luată măsura arestului la domiciliu”, după cum au comunicat reprezentanții Direcției Generale Anticorupție.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cercetările în acest caz au început însă la jumătatea anului trecut. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au explicat în rechizitoriu faptul că, în primul rând, aparţinătorilor pacienţilor internaţi în spitalele din judeţ care aveau nevoie de transfuzii de sânge, li se solicita un număr de donatori, de regulă aferenţi numărului flacoanelor de sânge necesar transfuziei. De cele mai multe ori, prima solicitare pentru un pacient care nu avea cunoştinţe în cadrul Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova şi nu era în măsură să aducă donatori, era respinsă, invocându-se lipsa donatorilor pentru acel pacient şi, implicit, lipsa stocului de sânge, motivând astfel imposibilitatea livrării cantităţii cerute. Ulterior, aparţinătorii, puşi în faţa refuzului de a se elibera sânge pentru pacient, erau nevoiţi să meargă personal la Centrul de transfuzie, acest lucru fiind urmărit de unii angajaţi, aşa cum este cazul inculpaţilor Oprişan Mihaela-Georgineta şi Magaon Cristian Cosmin. Deşi potrivit art. 4 lit ,,a” din Legea nr. 282/2005 privind activitatea de transfuzie sanguină ,,sângele este o resursă naţională”, iar conf. art. 4 lit. „b” din acelaşi act normativ ,,activitatea de transfuzie sanguină este de tip nonprofit, donarea de sânge și componente sanguine realizându-se doar în acest cadru”, inculpaţii Oprişan Mihaela-Georgineta şi Magaon Cristian Cosmin nu au înţeles importanţa vitală a activităţii transfuzionale, transformând-o într-un simplu act de comerţ, au mai reținut procurorii în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a celor doi.

Anchetatorii au fost nevoiți să introducă investigatori sub acoperire pentru a proba activitatea infracțională a inculpaților întrucât oamenii care i-au denunțat era nemulțumiți de cele petrecute, însă pentru ei conta faptul că au reușit să-și salveze rudele, chiar și cu șpagă. Astfel, pe parcursul lunii martie s-au făcut mai multe cumpărări de sânge, oamenii legii stabilind fără niciun echivoc că inculpatul Magaon Cristian Cosmin avea o înţelegere cu inculpata Oprişan Mihaela-Georgineta, singura care întocmea „lista pacientului” şi fişa donatorului, şi care avea acces la baza de date computerizată a CRTS Craiova în calitate de registrator medical, aşa cum rezultă şi din fişa postului acesteia.

Miercuri, 15 noiembrie a.c., Tribunalul Dolj a amânat cauza pentru 6 decembrie a.c., pentru audierea martorilor care au lipsit la acest termen. În plus, judecătorii craioveni i-au menținut pe cei doi inculpați în arest la domiciliu: „Menţine măsura preventivă a arestului la domiciliu a inculpatului Magaon Cosmin Cristian. Menţine măsura preventivă a arestului la domiciliu a inculpatei Oprişan Mihaela Georgineta. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 15.11.2017”, se arată în încheierea de ședință a instanței. În plus, instanța a respins și cererile Georginetei Oprișan de a scăpa de arestul la domiciliu și de părăsire a domiciliului: „Respinge cererea de înlocuire a măsurii preventive a arestului la domiciliu cu măsura preventivă a controlului judiciar formulată de inculpata Oprişan Mihaela Georgineta.(…) Respinge cererea de a permite părăsirea domiciliului formulată de inculpata Oprişan Mihaela Georgineta. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică din data de 15.11.2017”.

Populare

Recomandări

Tensiuni între Sorin Cârțu și Mihai Rotaru: „Mi se pare exagerat!”

Mihai Rotaru l-a taxat în mod public pe Sorin...

OLT. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 05.06 – 11.06.2023

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...

Şeful ANAF a demisionat

Lucian Heiuș și-a anunțat luni seara demisia din funcția...

Iohannis le-a promis sindicaliștilor că girează un acord politic în Coaliție

Întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu liderii sindicatelor din Educație...