marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Daea, „vizită” la APIA Olt: „Nu protestele m-au adus aici”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a făcut o „vizită” joi la sediul Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură Olt, după protestele care au avut loc, aici, dar și în alte județe, dimineață. Daea a verificat activitatea angajaților, inclusiv condica de prezență. Cu toate acestea, ministrul a susținut că nu protestele l-au adus la sediul APIA Olt.

„Am venit cu ocazia…fişei postului. Eu umblu prin ţară, de aici merg în altă parte. Acesta este traseul meu, de a vedea la faţa locului cum se desfăşoară activitatea. Am venit joi, în jurul orei 15.00, am vrut să văd dacă colegii sunt în dispozitivul de lucru. Nu protestele m-au adus pe mine aici, ci interesul pentru a merge treaba în ţară. Ştim că în această perioadă se acordă subvenţiile pentru fermieri. Miercuri, am dat drumul la subvenţiile pentru zootehnie, şi aşa fac de fiecare dată, am vrut să văd cum se desfăşoară activitatea. Am stat de vorbă cu colegii aici, cu fiecare în parte, am vrut să-i cunosc, să-i ascult, pentru că la fiecare procedeu nou, eu merg să-l verific în ţară. Am aflat o serie de probleme tehnice, pe care trebuie să le rezolvăm. La această oră, sistemul nu răspunde la comenzi şi am căutat să discut cu ei care sunt cauzele. Este o problemă tehnică pe care operatorii de la APIA central sunt în dispozitiv de remediere”, a declarat Petre Daea, la Slatina.

Sindicaliștii cred însă că vizita lui Daea ar putea fi interpretată ca o intimidare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Întrebat care a fost scopul vizitei ministrului, Octavian Mateescu, liderul sindical al angajaților APIA Olt a afirmat: „Să ne intimideze probabil, nu știu de ce. A făcut prezența”.

Acesta a mai spus că protestele vor continua: Vom protesta cu orice risc. Dânsul a văzut că toți colegii mei au fost vehemenți. De salarii nu ni s-a spus nimic concret, decât să stăm liniștiți”.

„Le-am spus foarte clar, pentru că suntem în dispozitiv de lucru, că au un salariu normal, care este onorant şi este unul meritat de către lucrătorii din APIA, pentru că muncesc mult. Am o mulţumire deplină faţă de modul cum ei au lucrat. Eu spun că salariile nu vor scădea, iar acest lucru trebuie să-l vedem nu pe simulări, ci o dată cu începtul anului viitor. Să fie liniştiţi, pentru că au salarii, astăzi muncesc pe bani şi au o misiuni de îndeplinit de a da la timp subvenţiile”, a afirmat ministrul Agriculturii, cu referire la salarizare.

Directorul adjunct al APIA Olt, Doru Neacșu spune și el că protestele vor continua până ce salariile angajaților din teritoriu vor fi la același nivel cu ale celor din structura centrală.

Domnul ministru a vrut să se asigure că funcționarii APIA, chiar dacă astăzi au avut un protest spontan, așa cum a fost în toată țara că nu am boicotat în niciun fel activitatea de primire a cererilor. S-a convins că nu noi suntem vinovați și în altă parte sunt problemele , iar problema cea mai importantă este aceea a salarizării. Atât timp cât salarizarea nu va fi aliniată la grila de salarizare a aparatului central protestele, sunt convins, că vor continua. Așa cum i-am explicat și domnului ministru, și eu sunt unul dintre cei care fac parte dintre cei care protestează. Nu este normal și nici constituțional să existe o discrepanță așa mare între salarii. Munca este aceeași”, a spus Neacșu.

Politica