vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Biserica „Sfânta Treime” din Centrul Istoric al Slatinei, restaurată cu fonduri europene

Biserica „Sfânta Treime” din Centrul Istoric al Slatinei va fi consolidată şi restaurată în cadrul unui proiect cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional (POR), anunţul fiind făcut marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Proiectul se implementează prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară “5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții “5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”.

Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni, de la data semnării contractului de finanțare şi are o valoare totală de 5.991.710,27 lei, din care finanțarea nerambursabilă FEDR 4.998.249,01 lei, finanțare nerambursabilă de la bugetul național 764.438,08 lei şi cofinanțarea beneficiarului 117.605,86 lei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Prin implementarea proiectului se urmărește crearea unor avantaje competitive la nivel regional prin conservarea și promovarea patrimoniului cultural existent contribuind astfel și la dezvoltarea turismului cultural zonal, precum și la creșterea numărului de vizite la acest obiectiv de patrimoniu. Preotul paroh Iulian Martin a declarat că, la finalizarea acestui proiect, biserica va arăta ca atunci când a fost construită, la 1645, în timpul domniei lui Matei Basarab.

Imobilul este încă într-o stare bună. Pictura actuală este de la 1865, fiind realizată de un ucenic al pictorului Gheorghe Tătărăscu, Constantin Petrescu. Biserica a avut, în decursul timpului, mai multe intervenţii asupra picturii şi asupra consolidării. Cea mai recentă intervenţie asupra picturii a fost în 2004, când s-a spălat pictura şi s-a intervenit asupra câmpului în imitaţie de marmură. Prin acest proiect se urmăreşte aducerea bisericii la forma iniţială de la anul 1645, din timpul domnitorului Matei Basarab”, a declarat părintele Martin.

Politica