marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Anchetă după ce un bărbat a murit în ambulanță

Un dosar de cercetare penală pentru ucidere din culpă a fost deschis de polițiștii din Olt după ce un bărbat în vârstă de 43 din orașul Corabia a murit, sâmbătă seară, într-o ambulanță care îl transporta spre spitalul din Slatina după ce suferise un infarct; familia bărbatului acuză că la bolnav a ajuns o ambulanță fără medic și că asistenta medicală a executat manevrele de resuscitare cu mâinile goale.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Olt, agentul principal Alexandra Dicu, a declarat polițiștii au început cercetările în urma unei sesizări.

„Am fost sesizaţi că un bărbat de 43 de ani a decedat în timp ce era transportat la spital cu o ambulanță. Cadavrul nu prezenta urme vizibile de violență pe corp. A fost transportat la Morga Spitalului Corabia în vederea efectuării necropsiei. În cauză s-a întocmit dosar penal și se fac cercetări pentru ucidere din culpă”, a declarat reprezentantul IPJ Olt.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Marius Băiescu, în vârstă de 43 de ani, suferea de diabet şi, sâmbătă seară, s-a simţit foarte rău, iar familia a chemat ambulanţa. O ambulanță fără medic l-a transportat la spitalul din oraș. Ulterior, s-a decis transferul bolnavului la Spitalul Județean de Urgență Slatina, dar după câteva sute de metri starea lui s-a agravat, fiindu-i aplicate manevre de resuscitare de către o asistentă. Între timp, a fost chemat un alt echipaj cu medic de la Caracal pentru preluarea pacientului, dar nu s-a mai putut face nimic pentru el, acesta decedând în ambulanță.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Olt, medicul Alina Duminică, a spus că, în România, toate manevrele de resuscitare se fac cu mâinile și că serviciul de ambulanță se confruntă cu un deficit de medici de urgență.

“A fost solicitare iniţial pentru un echipaj cu asistenţă medicală, iar ulterior a plecat o altă maşină de la Caracal, de la staţia de acolo. În seara respectivă erau medici doar la staţiile de ambulanţă de la Caracal şi Slatina, iar cea de-a doua mașină a preluat bolnavul la câțiva kilometri distanță de CPU Corabia, deci solicitarea unui echipaj cu medic s-a făcut la câteva minute. Pe de altă parte, masajul cardiac extern se execută cu mâinile la noi. În alte state există, într-adevăr, aparate medicale speciale utilizate la manevrele de resuscitare, dar noi, în România, nu avem astfel de dotări”, a declarat medicul Alina Duminică.

Ea admite că în tot judeţul e deficit de personal medical. Rudele acuză faptul că la bolnav a ajuns un echipaj fără medic cu o ambulanță nedotată corespunzător și că, într-o astfel de situație, aistenta medicală a efectuat manevre de resuscitare cu mâinile goale până la sosirea celuilalt echipaj.

“L-a resuscitat cu mâinile. Cealaltă ambulanţă a venit după 40-50 de minute. El era în stare foarte gravă”, spune mama bărbatului decedat, Anica Ciocan, căreia și ei i s-a făcut rău când a aflat că fiul ei a murit.

Politica