Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Slătinenii, puşi să voteze dacă vor desfiinţarea sensurilor unice pe două străzi

Publicat

pe

Slătinenii pot vota pe site-ul primăriei dacă sunt de acord cu desfiinţarea sensurilor unice pe străzile Cornişei şi Libertăţii. Până acum, 51% dintre respondenţi s-au declarat pentru aceste propuneri.

Pe site-ul municipalităţii, este supusă spre analiză şi dezbatere publică inițiativa Primăriei municipiului Slatina de a modifica sensurile unice de circulație de pe relațiile: fostul magazin „Oltul” – bulevardul A. I. Cuza – strada Primăverii – strada Cornișei (ieșirea spre municipiul Pitești) şi strada Cornișei – strada Libertății – bulevardul A. I. Cuza (intrarea dinspre municipiul Pitești).

Potrivit primăriei, în ultimii ani a crescut vertiginos numărul autovehiculelor care circulă către municipiul Slatina pe relațiile menționate mai sus. Din această cauză, circulația rutieră s-a desfășurat și se desfășoară în condiții tot mai grele în defavoarea slătinenilor: bani mai mulți pentru carburanți, nervi, stres și oboseală pentru conducătorii auto care sunt obligați să petreacă mai mult timp la volan în condiții de circulație bară la bară, pericolul implicării iminente într-un accident rutier, poluarea mediului prin gazele de eșapament, care, pe lângă alte substanțe nocive, conțin monoxid de carbon și dioxid de carbon, substanțe letale pentru om.

Dacă iniţiativa va fi implementată, dintre străzile angajate în cele două sensuri, doar Strada Primăverii, care între timp a deveni și stradă cu caracter economic, va mai rămâne stradă cu sens unic. Ieșirea spre municipiul Pitești se va desfășura pe două trasee: fostul magazin „Oltul” – bulevardul A. I. Cuza – strada Libertății – strada Cornișei şi fostul magazin „Oltul” – bulevardul A. I. Cuza – strada Primăverii – strada Cornișei, practic, traseul actual.

Reactivând acest traseu, practic, se revine după 11 ani, la vechiul traseu. Caracteristicile tehnice ale celor două străzi permit circulația autovehiculelor sub 3,5 t pe două sensuri. Pe fiecare sens vor funcționa 3 benzi din care: banda nr. 1 pentru parcări oblic dreapta, benzile 2 și 3 pentru rulare. Nu se va pierde niciun loc de parcare. Va lipsi posibilitatea amenajării parcărilor pe Strada Libertății până în apropiere de Strada Unirii, deoarece lățimea acesteia variază între 15 m și 19 m”, se arată în iniţiativă.

Intrarea dinspre municipiul Pitești se va desfășura pe traseul actual: strada Cornișei – strada Libertății – bulevardul A. I. Cuza.

În intersecțiile străzilor Bulevardul A. I. Cuza – Libertății și Strada Cireașov – Strada Cornișei se va amenaja câte o insulă care va asigura staționarea pietonilor până la apariția culorii verde a semaforului electric și începutul separării celor două sensuri.

Timpii semafoarelor electrice vor fi reglați conform caracteristicilor fiecărei intersecții.

Pe Strada Cornișei, în intersecția cu Strada Primăverii, se va degaja zona verde pentru a permite virajul la stânga de pe Strada Primăveri, prin acordarea priorității în două etape.

Pe Strada Unirii se va reveni la circulația în două sensuri. În zona blocului FA12A pe relația Strada Primăverii – Strada Libertății se vor reamenaja vechile parcări oblig dreapta, în adâncime, spre trotuar.

Prin aceste modificări, cea mai mare parte din conducătorii auto care ies spre municipiul Pitești vor folosi traseul nr. 1.

Astfel, se va reduce timpul tranzitării orașului cu 6 minute pentru fiecare autovehicul și cu el emisia gazelor de eșapament și a poluării fonice. Slătinenii vor plăti mai puțini bani pentru combustibil, vor fi expuși mai puțin pericolului angajării într-un accident de circulație și vor scădea semnificativ celelalte neajunsuri cauzate de actuala circulație”, se mai arată în iniţiativă.

În raport de rezultatul dezbaterii publice, se va organiza un studiu de fezabilitate pe baza căruia se va iniția sau nu hotărârea Consiliului Local de modificare a celor două sensuri unice. Iniţiativa municipalităţii de renunţare la sensurile unice vine la propunerea consilierului local Ştefan Văduva, fost şef al Poliţiei Rutiere Olt.