vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Fost director al CFR Craiova, actual secretar de stat, acuzat de șantaj

UPDATE/ Instanța a dispus cercetarea lui Ninel Cercel sub control judiciar.


Ninel Cercel, fost director al Regionalei Craiova a CFR Călători, în prezent secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a fost reținut, pentru 24 de ore, de procurorii DNA Brașov, pentru șantaj. Procurorii îl acuză pe Cercel că l-a șantajat pe șeful Centrului Zonal de Marfă (CZM) Brașov să demisioneze în urma unui incendiu izbucnit la un tren încărcat cu azotat de amoniu.

Incidentul s-a produs pe 31 octombrie în stația Comarnic, din județul Prahova, aflată în raza teritorială a sucursalei București din cadrul CFR Marfă SA. Trenul transporta îngrășământ – azotat de amoniu de la societatea AZO MUREȘ SA.
Conducerea C.F.R. a luat măsurile necesare astfel ca trenul să fie fost scos în afara gării, populația și infrastructura feroviară nefiind puse în pericol, arată DNA. Trenul și-a continuat apoi deplasarea spre Ploiești Triaj. Conform DNA, conducerea Ministerului Transporturilor și cea a companiei CFR Marfă SA nu au tratat incidentul ca pe un eveniment grav.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Procurorii susțin că pe 1 noiembrie, Ninel Cercel, profitând de funcția de secretar de stat, i-a solicitat direct sau prin intermediari, managerului CZM Brașov, ”în mod imperativ să-și dea demisia, căci în caz contrar va fi demis, chiar dacă incidentul nu s-a produs pe raza sa teritorială de responsabilitate”.

Cercel i-ar fi spus acestuia că dacă va demisiona nu va fi tras la raspundere pentru incidentul din 31 octombrie și că „va avea în continuare un post de consilier pe care inculpatul îl va înființa special și la Brașov, promițându-i totodată că ulterior, în cadrul reorganizării CFR Marfă, îl va susține în fața ministrului pentru a fi numit șef de regională”, mai arată DNA.

Anchetatorii menționează că șeful CZM nu a acceptat să demisioneze, iar Cercel ar fi început să îl amenințe cu ,,controale”.
“Aceste mijloace de constrângere au fost puse în practică, deoarece chiar din data de 03.11.2017, inculpatul a trimis la Brașov două echipe de control, iar în aceeași zi persoana vătămată a fost notificată că la data de 06.11.2017 este convocată la București, întrucât face obiectul unei cercetări disciplinare.
Scopul urmărit de inculpat prin acțiunile îndreptate împotriva părții vătămate pentru a-l îndepărta din funcția de manager al CZM Brașov l-a constituit obținerea unui folos patrimonial de către societăți private de transport care să beneficieze, în detrimentul CFR Marfă, de contractul avut de această societate cu AZO MUREȘ SA. Aceasta, deoarece persoana vătămată s-a opus constant ca alte societăți private să preia activități din contractul CFR Marfă, în detrimentul acestei societăți”, mai arată DNA.

Procurorii au anunțat că îl vor prezenta instanței cu propunerea de arestare preventivă.

În 2016, Ninel Cercel a candidat pentru un post de parlamentar din partea PER Dolj.

Politica