marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Medicii de familie doljeni, solidari cu colegii din întreaga țară. Doctorii au pichetat prefectura, la CAS Dolj au avut interzis

Aproximativ 30 de medicii de familie din Dolj au pichetat, joi, sediul Prefecturii Dolj, nemulțumirile lor fiind de ordin financiar și birocratic. Finanțarea și faptul că au de întocmit multe acte în cadrul cabinetelor, acestea sunt două dintre cele mai mari probleme ale cadrelor medicale. Prin demersurile lor, derulate la nivel național, medicii cer să li se acorde 10% din fondul Sănătății, în prezent procentul fiind de 5,5 și o debirocratizare a sistemului.

 

Președintele Societății Medicilor de Familie Dolj, Dana Dogaru, trage un semnal de alarmă cu privire la viitorul medicinei de familie. Aceasta a mai spus că s-a dorit și pichetarea Casei de Asigurări de Sănătate Dolj, lucru neaprobat. Municipiul Craiova a fost singurul oraș din țară în care medicii de familie nu au avut acordul să protesteze și în fața CAS Dolj.

Toată țara este nemulțumită”

Policlinica Buna Vestire Craiova

La ora actuală, în județul Dolj își desfășoară activitatea nu mai puțin de 423 de medici de familie, dintre care 176 în municipiul Craiova.

„Pichetăm Prefectura Dolj, în primul rând, pentru că nu putem să oferim condiții pacienților pentru a le asigura starea de sănătate așa cum scrie în curricula noastră de pregătire și cum practicam mai demult, din cauza, în primul rând, încărcării sitemului, a birocratizării și a lipsei de timp, în concluzie, dar și a lipsei finanțării. Guvernanții ar trebui trebui să aibă grijă de medicina de familie, așa cum este și indicația Uniunii Europene, pentru că medicina de familie este de bază în sistemul de sănătate. Cam în cinci ani, unul din patru medici se va pensiona, deci va rămâne o populație de circa cinci milioane de asigurați neacoperiți din punct de vedere al medicului de familie. La oraș, poate pacienții se mai pot descurca, dar la țară este singurul care stă în calea bolilor și ajută pacienții. Proteste au loc în toată țara, vrem să tragem un semnal de alarmă și o facem în fața Prefecturii Dolj și nu a CAS Dolj pentru că orașul Craiova este singurul în care nu ni s-a aprobat pichetarea în fața Casei de Asigurări, motivând că e o hotărâre de consiliu care nu ne permite. Scopul acestei pichetări este de a depune un memoriu oficialităților ca să se vadă că toată țara este nemulțumită, nu numai Bucureștiul”, a declarat Dogaru.

Este nevoie să avem 10% din totalul fondului Sănătății”

La acțiunea derulată în centrul Craiovei au fost prezenți aproximativ 30 de medici de familie, unii cu vechime și experiență în domeniu, alții aflați la început de carieră și descurajați de viitorul drumului pe care au pornit.

„Noi nu existăm pentru acest Guvern. La concluzia asta am ajuns. Orice dialog pe care am încercat să îl avem a eșuat. Noi ne dorim, practic, creșterea finanțării sectorului nostru și debirocratizarea. Este absolut necesară o finanțare echilibrată. Concret, considerăm că este nevoie să avem 10% din totalul fondului Sănătății aferent anului 2018. Acum avem 5,5%. Dacă va crește această finanțare ne vom permite și noi să creștem calitatea serviciilor oferite pacienților”, a spus Cristian Săndulescu, medic de familie din Craiova.

Consultația efectivă, mai la urmă… dacă mai e timp

Legat de birocrație, doctorii susțin că au cam devenit funcționari. Mai exact, cea mai mare parte a timpului petrecut cu pacientul este alocată întocmirii documentelor, totul în defavoarea actului medical, a consultației efective. La rândul lor, pacienții se declară nemulțumiți de faptul că pierd foarte mult timp pentru a-și rezolva o problemă la medicul de familie, mai ales dacă au ghinionul să se mai și blocheze programul informatic. Astfel de acțiuni de protest sunt programate și în data de 15 noiembrie, anul curent, totul fiind organizat la București, în fața Guvernului României.

Politica