marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Dermatologii olteni se reunesc la Craiova

În ziua de 4 noiembrie 2017 va avea loc, la Craiova, Conferinţa de toamnă a Asociaţiei Dermatologilor din Oltenia (ADO), cu tema:

  1. Importanța examenelor complementare în Dermatologie
  2. Exemplificarea dificultăților de diagnostic prin cazuri clinice

Această manifestare reprezentă un schimb de experiență fructuos între medicii dermatologi din județele Olteniei (Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea şi Mehedinți).

În practica medicală, recunoașterea unei boli și elaborarea diagnosticului se realizează prin anamneză, examen clinic și investigații paraclinice.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dacă pentru formele clasice ale unor dermatoze, abilitatea medicului, rod al experienței și pregătirii permanente, este suficientă pentru un diagnostic corect, pentru alte maladii, diagnosticul necesită investigații paraclinice, uneori deosebite, care sunt, din nefericire, la îndemâna numai anumitor centre medicale.

Unele investigații paraclinice sunt specifice profilului dermato-venerologic și sunt foarte importante pentru precizarea diagnosticului, a răsunetului bolii asupra organismului și, nu în ultimul rând, sunt necesare pentru conducerea tratamentului.

Vor fi prezentate în detaliu examenele complementare clasice precum examenul histopatologic, testele alergologice, imunofluorescența, dar și investigații de mare actualitate precum dermatoscopia, microscopia confocală, microscopia electronică și tehnicile de biologie moleculară utile în dermatologie.

La secțiunea “Exemplificarea dificultăților de diagnostic prin cazuri clinice”, vor fi prezentate cazurile deosebite, care au necesitat examene complementare pentru precizarea diagnosticului.

Un subiect de mare actualitate în domeniul cercetării dermatologice îl reprezintă microbiomul cutanat, definit prin ansamblul germenilor bacterieni, micobacterieni, parazitari și fungici cu care suntem într-un sistem simbiotic. Microbiomul cutanat este foarte bogat și complex. El conține în medie un milion de germeni/cm2 și în jur de 500 de specii. Acesta diferă în funcție de sexul persoanei și, de asemenea, există o variabilitate temporală la același individ. Factorii care influențează densitatea microbiomului cutanat sunt factorul genetic, mediul, tratamentul medicamentos prelungit, contactul interuman sau cu animalele. Cât privește microbiomul cutanat și afecțiunile dermatologice, în ultimii ani s-au deschis noi direcții de cercetare care se referă la acnee, rozacee, dermatita atopică etc. Deși rezultatele acestor cercetări nu sunt încă concludente, nu este exclus ca în viitor să ne ofere noi explicații privind fiziopatologia diverselor afecțiuni cutanate și chiar să ofere alte perspective terapeutice. Discuțiile pe baza acestui subiect vor fi incitante și sperăm că vor trezi interesul pentru cercetare în rândul tinerilor dermatologi din Oltenia.

Programul științific este foarte bogat, cuprinzând referate și lucrări științifice (studii și cazuri clinice deosebite), care sunt publicate în volumul conferinţei (174 de pagini).

Conferința este acreditată de Colegiul Medicilor din România.

 

Prof. univ. dr. Virgil Pătraşcu, președinte Asociaţia Dermatologilor din Oltenia

Politica