marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

“Avocaţii în E-voluţie“

Cu ocazia Zilei Europene a Avocaţilor, sărbătorită anul acesta la data de 25 octombrie odată cu Ziua Europeană a Justiţiei, Baroul Dolj a organizat o Masă rotundă cu tema “Avocaţii în E-voluţie“, în cadrul căreia au fost analizate efectele relaţiei dintre cetăţean şi avocat în contextul digitalizării domeniului justiţiei. La eveniment au fost invitaţi şi Ionel Turculeanu şi Mihail Neagoe, foşti decani ai Baroului Dolj, vicepreşedinţi ai Uniunii Avocaţilor din România.

Este clar că internetul ne-a schimbat. Impactul este unul enorm. Iar noi, o spun ca avocat, trebuie să avem o abordare pragmatică. Noi, avocaţii, trebuie să fim receptivi la acest fenomen. Baroul Dolj, nu de acum, ci de 5-10 ani, desfăşoară activităţi şi datorită efortului de echipă a celor din barou care au dezvoltat un site foarte cunoscut, cu cele mai multe accesări. Sunt elemente cu care trebuie să ne mândrim până la urmă. Primul care a reuşit să pună pe roate o astfel de formulă digitală a fost domnul decan Turculeanu, formulă continuată de noi, zic eu, în chip fericit. Dar toate acestea nu s-ar fi reuşit fără domnul Neagoe, cel care a cumpărat acest sediu.

Digitalizarea justiţiei este un fenomen şi sunt ţări care au promovat justiţia on-line şi unde cetăţenii au acces facilitat la informaţiile necesare protejării intereselor lor. Putem îmbunătăţi relaţia client-avocat, pentru că această transparenţă în mediul online ne responsabilizează, ne obligă ceva mai mult”, a declarat av. Lucian Bernd Săuleanu, decanul Baroului Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Invitaţi să vorbească despre digitalizare în justiţie şi provocările informatizării în acest domeniu au fost Adrian Dogaru, un craiovean specialist în IT, partener în firma Bulboacă şi asociaţii, dar şi avocaţi din Baroul Bucureşti. Între provocările digitalizării în justiţie, semnalate de invitaţi, se numără reticenţa avocaţilor faţă de încărcarea datelor în mediul online, precum şi multitudinea de forumuri cu sfaturi gratuite în domeniu, provocări ce pot fi depăşite. Aceasta dacă avocaţii înţeleg că pot lucra mai rapid prin intermediul internetului şi pot colabora cu parteneri din diferite colţuri ale ţării fără a fi nevoie de deplasare. Totodată clienţii pot beneficia de asistenţă juridică facilă.

Decanul Lucian Săuleanu a precizat că Baroul Dolj militează pentru consolidarea relaţiei dintre cetăţeni şi avocaţi, ca premisă a respectării dreptului la apărare şi accesului la justiţie.

Transformarea şi evoluţia permanentă care au avut loc în mediul online au condus la o transparenţă a activităţii justiţiei în general şi a calităţii serviciilor avocaţilor în special, cu consecinţa consolidării încrederii între cei care contribuie la realizarea actului de justiţie, magistraţi şi avocaţi şi, mai ales, în beneficiul justiţiabililor ca principali beneficiari, iar folosirea mediului online reprezintă un potenţial enorm care uşurează în mare măsură activitatea avocaţilor, sub aspectul comunicării între aceştia şi justiţiabili, a accesului la informaţie juridică şi a relaţiei cu instanţele de judecată, arată Baroul Dolj.

Cu ocazia Zilei Europene a Avocaţilor şi Zilei Europene a Justiţiei Civile, Baroul Dolj transmite tuturor avocaţilor, magistraţilor, precum şi personalului auxiliar, felicitări, gânduri bune şi cât mai multe realizări în plan profesional”, a încheiat avocatul Lucian Bernd Săuleanu, decanul Baroului Dolj.

Politica