sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Fostul primar din Calafat, condamnat la 5 ani și 4 luni de pușcărie, audiat la Curtea de Apel

Magistrații Curții de Apel Craiova au anunțat că, la următorul termen, fostul primar al Calafatului, Mircea Guță, și complicele său, Constantin Coman, urmează să fie audiați. Hotărârea a fost luată vineri, la ultimul termen al apelului. Fostul primar a fost trimis în judecată în iulie 2014 de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova pentru infracţiunile concurente de luare de mită şi abuz în serviciu, în formă continuată, anchetatorii reţinând că a primit şpagă o maşină de lux, marca Chrysler. Pe fond, Tribunalul Dolj l-a condamnat, în luna martie, la o pedeapsă de 5 ani și 4 luni închisoare cu executare. În acelaşi dosar, Constantin Coman, administrator al unor societăţi comerciale, acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată a primit 3 ani de închisoare cu executare. Hotărârea care va fi luată la Curtea de Apel Craiova în ceea ce-i privește pe cei doi inculpați va fi definitivă.
Reamintim că, pe 18 iulie 2014, Mircea Marinel Guţă (la momentul respectiv primar al municipiului Calafat) şi Constantin Coman, administrator al unei societăţi comerciale, au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada 2008-2011, Guţă Mircea Marinel, în calitate de primar al municipiului Calafat şi ordonator principal de credite, „în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a dispus achiziţionarea mai multor bunuri şi materiale din fondurile autorităţii locale, prin procedura achiziţiei directe, de la firmele administrate de inculpatul Coman Constantin. Cu aceste ocazii, s-au încălcat dispoziţiile OUG nr. 34/2006 (privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii), deoarece livrarea s-a făcut pe produse finite, iar facturarea s-a realizat pe materiale brute sau componente. În realizarea acestor acţiuni, Guţă Mircea Marinel a fost sprijinit de Coman Constantin, care i-a pus la dispoziţie facturi fiscale, pe elemente componente, în situaţia în care s-au livrat bunuri finite. Prin aceasta, s-a urmărit atât obţinerea unui prag valoric mai mic decât cel prevăzut de lege în materia achiziţiilor publice, ca limită pentru achiziţiile directe, cât şi un preţ supraevaluat, raportat la preţurile de piaţă şi cele menţionate în SEAP, pentru bunuri similare. Astfel, s-a cauzat bugetului local al Calafatului un prejudiciu evaluat la 403.041,93 euro. La finele anului 2008, inculpatul Guţă Mircea Marinel a pretins şi primit de la inculpatul Coman Constantin un autoturism Chrysler, pentru a-şi exercita puterea de decizie în interiorul Primăriei municipiului Calafat, în scopul derulării, cu încălcarea legislaţiei privind achiziţiile publice, a unor relaţii comerciale între instituţia publică şi societăţile comerciale administrate de inculpatul Coman Constantin”, se menţionează în rechizitoriu.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile, aparţinând lui Mircea Guţă şi Constantin Coman. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Dolj, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Măsurile au fost menţinute de magistraţi, iar în septembrie dosarul a ieşit din camera preliminară de la Tribunalul Dolj: „Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 48/P/2011 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Direcţia NaţionalăAnticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova, privind pe inculpaţii: – Guţă Mircea Marinel, trimis în judecată în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu în formă continuată şi respectiv luare de mită; şi – Coman Constantin trimis în judecată în stare de libertate pentru săvârşireainfracţiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii Guţă Mircea Marinel şi Coman Constantin după rămânerea definitivă a prezentei încheieri. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 16.09.2014”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.
Pe 14 martie a.c., judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunțat sentința. Ambii inculpați au fost găsiți vinovați de infracțiunile reținute în sarcina lor, astfel că Mircea Guță a fost condamnat la o pedeapsă totală de 5 ani și 4 luni închisoare cu executare, iar Constantin Coman a primit 3 ani de închisoare cu executare. Instanța a menținut sechestrul instituit de procurorii DNA și i-a obligat pe inculpați la câte 2.500 lei cheltuieli judiciare.
Nemulțumiți de sentință, atât cei doi inculpați, cât și procurorii DNA Craiova au declarat apel, înregistrat pe 25 mai la Curtea de Apel Craiova. La ultimul termen, de vineri, 20 octombrie a.c., instanța a amânat cauza pentru luna viitoare, când vor fi audiați cei doi inculpați: „Amână judecarea cauzei la data de 09.11.2017 ora 12:30 pentru când se pune în vedere inculpaţilor să se prezinte la instanţă în vederea audierii”, se arată în încheierea de ședință a instanței.

Politica