Foto/Video: Scene din „Moromeţii 2” se filmează în Centrul Istoric al Slatinei

Date:

Centrul istoric al Slatinei s-a transformat, miercuri dimineaţă, într-un imens platou de filmare. O scenă din filmul „Moromeţii 2” este filmată aici, echipa de producţie pregătind decorul de peste o săptămână.

Motor! Acţiune!” s-a auzit, în repetate rânduri, miercuri dimineaţa, pe strada Lipscani din Centrul Istoric al Slatinei, unde s-a filmat o scenă din filmul „Moromeţii 2”, în regia lui Stere Gulea.

Echipa de producţie a pregătit decorul mai bine de o săptămână, toată munca transpunându-se în mai puţin de trei minute din tot filmul.

img_6720

Oana Giurgiu, unul dintre producători, s-a declarat încântată că echipa de filmare a putut profita de un spaţiu „conservat”, aşa cum este Centrul Istoric al Slatinei.

Adevărul e că ne întrebau vecinii de aici cât se filmează, dacă se filmează mult. Ne-au văzut că lucrăm de câteva zile bune pe stradă şi am zis nu, o să filmăm aproape jumătate de zi pentru trei minute sau mai puţin din film. Lucrăm de mai bine de o săptămână şi sper să iasă ceva cu un aer foarte special pentru că această zonă de oraş vechi din Slatina a fost o surpriză foarte mare pentru colegii mei. Eu i-am adus aici, acum mai bine de câteva luni, prin vară, le-am arătat şi au fost foarte surprinşi, mai ales scenograful, operatorii. E şi păcat că drumurile te poartă departe de această zonă de centru vechi din Slatina şi n-ai de unde să-l vezi, n-ai de unde să-l descoperi. Eu ştiam de el, îl descoperisem în urmă cu câţiva ani, având rude în judeţ. Trecusem pe aici, îl văzusem şi mi se păruse foarte frumos şi era păcat. Sperăm să nu vină, acum, toate echipele de filmare la Slatina dar, pentru noi, este foarte bine pentru că nu este foarte circulat”, a declarat ea.

Miercuri, la Slatina, au fost prezenţi câţiva dintre actorii tineri din film, alături de zeci de figuranţi selectaţi dintre slătineni.

Filmul are o distribuţie foarte numeroasă, sunt foarte mulţi actori tineri. E foarte frumos că domnul Stere Gulea a ales pentru distribuţia filmului actori din toate generaţiile şi cred că pentru ei este o mare bucurie să se întâlnească pe platourile de filmare de la «Moromeţii»”, a mai declarat Oana Giurgiu.

img_6712

Actorul Iosif Paştina, care îl interpretează pe Nicolae Moromete, s-a declarat încântat de decorul oferit Centrului Istoric din Slatina.

Mă simt foarte entuziasmat şi fericit că pot să interpretez acest rol. Am avut foarte mari emoţii la început, şi acum mai am emoţii, doar că am reuşit să trec oarecum peste ele datorită echipei. Decorul făcut aici la Slatina mi se pare foarte interesant, cum au realizat toate aceste detalii, să aducă locul cât mai aproape de timpul respectiv, în anul 1945. Până acum, secvenţele filmate aici merg foarte bine. Încercăm diverse cadre din diferite unghiuri, să punctăm cât mai multe lucruri importante din secvenţă. Am o tangenţă cu viaţa artistică, acum am intrat la Facultatea de Actorie, sunt anul I, când eram la liceu eram într-o trupă de teatru, numită «Brain Storming», şi am decis să urmez această carieră. Oarecum, pot spune, sunt un cunoscător al fenomenului. Filmările se vor încheia pe 29 noiembrie, iar premiera filmului are loc în 2018, în luna noiembrie“, a afirmat Iosif Paştina.

Actriţa Florentina Ţilea a dezvăluit puţin din acţiunea filmului şi din scena filmată la Slatina.

Eu sunt «Săftiţa». Astăzi ne-am pregătit învăţând textul, în primul rând, după aceea am avut o discuţie cu regizorul, destul de aplicată, pe text, pe situaţii pentru că nu am primit tot scenariul şi încă dumnealui mai lucrează, este într-o continuă muncă. «Săftiţa», la Slatina, vine să-şi caute soţul, care este unul care colindă ţara întreagă, iar ea este pe urmele lui puţin revoltată şi încearcă să rezolve o situaţie de familie”, a declarat actriţa.

De asemenea, scene din cel de al doilea film „Moromeţii” vor fi filmate în clădirea de patrimoniu de pe strada Lipscani din Slatina, unde este sediul Ansamblului Profesionist „Doina Oltului”. Clădirea în care vor fi filmate scene din „Moromeţii 2” este situată tot în Centrul Istoric al Slatinei, unul dintre puţinele din ţară unde au fost conservate zeci de clădiri de patrimoniu.

Una dintre cele mai iubite şi cunoscute ecranizări din istoria cinematografiei româneşti, „Moromeţii”, va avea parte de o continuare, la 30 de ani de la lansarea filmului regizat de Stere Gulea. Personajele lui Marin Preda se întorc pe marele ecran sub regia aceluiaşi cineast şi surprinse de camera directorului de imagine Vivi Drăgan Vasile.

Filmările la „Moromeţii 2” au început în a doua jumătate a lunii septembrie, în aceeaşi casă şi în acelaşi sat în care a fost turnat şi primul film, în vara lui 1985 – Talpa, din judeţul Teleorman. Satul se află la 45 de kilometri de Alexandria şi la doar câţiva kilometri de Siliştea-Gumeşti, satul natal al scriitorului Marin Preda. Partea de producţie va fi una complexă, echipa filmului fiind în pregătiri de mai mult de un an: casa Moromeţilor a fost refăcută de scenograful Cristian Niculescu după schiţele şi imaginile celei vechi, iar centrul satului va fi recreat de la zero. Scene importante vor fi turnate la Bucureşti, în noiembrie, iar alte câteva la Slatina.

Distribuţia este una de excepţie şi reuneşte câţiva dintre cei mai apreciaţi şi iubiţi actori români. În rolurile principale îi vom vedea pe Horaţiu Mălăele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete) şi, la debutul într-un rol principal în cinema, Iosif Paştina (Niculae), alături de Răzvan Vasilescu, George Mihăiţă, Andi Vasluianu, Oana Pellea, Ion Caramitru, Gheorghe Visu, Florin Zamfirescu, Marian Râlea, Paul Ipate, Cuzin Toma, Liviu Pintileasa, Dorina Chiriac.

Share post:

ULTIMA ORĂ
Recente

Rolul iodurii de potasiu și cum poate fi obținută în cabinetele medicilor craioveni

Odată cu recomandările făcute de ministrul Rafila în privința...

A început reabilitarea termică din Craiova

A început reabilitarea termică a primelor 400 de apartamente...

Penitenciarul Craiova. Expoziție de obiecte artizanale și decorative

Șase femei private de libertate s-au implicat în confecționarea...