miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Biblioteca lui Cicerone Poghirc va ajunge la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Luni, 2 octombrie, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a intrat în posesia unui nou fond excepțional de cărți și documente. Înscrisurile și toate cărțile, aproximativ 50 de cutii reprezentând câteva mii de volume și documente, vor ajunge la Craiova în cursul acestei săptămâni, urmând să se constituie într-o colecție de sine stătătoare în cadrul Muzeului Cărții și Exilului Românesc.

Prezent la Paris la începutul acestei săptămâni, Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, a semnat un nou contract de donație prin care fondurile dedicate Exilului Românesc s-au îmbogățit considerabil. Întâlnirea managerului bibliotecii cu membrii familiei Poghirc, Elisabeta și Nicholas Poghirc, soția și fiul profesorului Cicerone Poghirc, s-a concretizat cât se poate de favorabil pentru proiectul consacrat memoriei exilului românesc de la Craiova. Mii de cărți, reviste, corespondență, extrase, manuscrise, studii și fotografii din perioada exilului în Vestul Europei vor ajunge în scurt timp la Craiova.

De această dată a venit rândul bibliotecii personale aparținându-i lui Cicerone Poghirc, reprezentant marcant al Exilului Românesc din Franța și Germania, cel mai notoriu orientalist și indoeuropenist român, personalitate cu o activitate rodnică în spate și cu o bibiotecă consistentă lăsată posterității, să fie obținută pentru colecțiile Muzeului Cărții și Exilului Românesc.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Ultimele luni au fost martorele unor rezultate formidabile pentru colecțiile Muzeului Cărții și Exilului Românesc. Am reușit să obținem pentru bibliotecă și pentru cititorii noștri fonduri de cărți și documente cu adevărat spectaculoase. După ce în urmă cu doar un an inauguram cu mult fast și cu mari ambiții Biblioteca Exilului Românesc din Paris – Basarab Nicolescu, au intrat în colecțiile noastre fonduri de o valoare neprețuită provenite de la personalități precum Mircea Eliade, Vintilă Horia, Leonid Mămăligă și Paul Barbăneagră. Am înregistrat succese la tot pasul și pe toate fronturile, iar o parte însemnată din aceste evoluții favorabile i se datorează și academicianului Basarab Nicolescu. Domnia sa ne-a înlesnit accesul la toate aceste biblioteci personale, contribuind, practic, la îmbogățirea permanentă a colecțiilor noastre. Ne bucură extrem de mult atașamentul pe care domnia sa la manifestat încă de la începuturi pentru proiectul vizionar pe care îl implementăm la Craiova. Doresc să îi mulțumesc în egală măsură și doamnei Mariana Iova pentru diligențele făcute și pentru amabilitatea arătată în chestiunea colecției lui Cicerone Poghirc”.

°

CICERONE POGHIRC s-a nascut la 20 martie 1928 în Măscurei, astăzi comuna Pogana, județul Vaslui, intr-o familie de învățători. A urmat cursurile școlii primare în comuna Iana, iar ulterior cursurile Liceului militar din Chișinău. Latina a studiat-o la Craiova, cu profesorul Dogaru, primul director al bibliotecii Universității din Craiova. A studiat la secția de Filologie Clasică a Facultății de Filologie din Iași și apoi la București. A fost asistent (1951), apoi lector (1954), la catedra de Filologie Clasică și Lingvistică generală a Facultății de Limbi Străine a Universității din București, perioadă în care a colaborat și la Dicționarul Academiei. Începând cu anul 1963 a fost conferențiar la aceeași catedră și ulterior profesor (din 1968).

A fost trimis cu bursă la Leningrad, astăzi Sankt Petersburg, (1955) pentru studii în Gramatica (Comparată) Limbilor Indo-Europene, pregătindu-și teza de doctorat (în domeniul indo-germanisticii). A întreprins cercetări asupra limbilor sanscrită, hitită, gotică, irlandeză veche, lituaniană și slavă veche și a continuat studiile limbilor balcanice, basco-umbrică, bretonă și norvegiană.

După doctorat a deținut, pe rând, funcțiile: secretar al Societății de studii clasice și secretar al Cercului Lingvistic al cadrelor didactice din filologie (1959-1962), șef al Catedrei de limbi orientale (1963-1972) și al Catedrei de filologie clasică (1974-1976) la facultatea de Limbi Străine din București. Prodecan al Facultății de Limbi Romanice, Clasice și Orientale (1963-1970) a Universității din București, Secretar (1961-1974) și vicepreședinte (1974-1979) al Societății de studii clasice din R.S.R. Președinte al Societății de studii orientale (1969-1979), respectiv Director general al secției pentru învățământ universitar din cadrul Ministerului Învățământului (1970-1972).

Visiting professor la Universitățile Indiana, Michigan și Berkely-California, S.U.A. (1973-1974) și la Universitatea din Padova, Italia (1976-1979). Stabilit din 1979 în Franța, la Paris și naturalist 9 ani mai târziu (1988), CIcerone Poghirc a mai îndeplinit rolurile de lector de limbă și literatură română (din 1980) și profesor onorific (1985-1993) la Universitatea RUhr din Bochum.

A fost secretar general al Centrului Român de Cercetări din Paris (din 1982) și a colaborat cu note, articole, recenzii și eseuri la reviste precum Lupta, Cuvântul românesc, Journal of the American Romanian Academy of Arts and Sciences, Dacoromania ș.a. De asemenea, activitatea sa științifică a înglobat și publicarea de studii și materiale științifice publicate în reviste de specialitate. Cea mai mare parte a materialelor realizate de Cicerone Poghirc abordează teme și subiecte precum filologia, lingvistica, în mod deosebit de extracție indoeuropeană și orientală.

Membru al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe și membru de onoare al Societății Române de Studii Indo-Europene, Cicerone Poghirc a fost distins cu Ordinul Național pentru Merit în grad de comandor în decembrie 2000. A murit în data de 15 aprilie 2009, fiind înmormântat la Paris.

Birou Presă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

Politica