vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Universitatea din Craiova a deschis cel de-al 71-lea an academic

Universitatea din Craiova și-a deschis porțile, luni, pentru noul an universitar, cel de-al 71-lea din istoria sa. La eveniment au participat autoritățile locale și județene, dar și ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, vicepreședintele Senatului, Claudiu Manda, precum și președintele Ford România, John Oldham.

Cel de-al 71-lea an universitar al Universității din Craiova a fost deschis, luni, în Sala Albastră, în compania studenților, a cadrelor didactice, a conducerii Universității, a autorităților locale și județene, la eveniment participând și Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Claudiu Manda, vicepreședintele Senatului, și John Oldham, președintele Ford România.

„Ne bucurăm și suntem onorați că suntem, astăzi, aici, împreună, în acest moment solemn de sărbătoare al cunoașterii, dar și al speranței. Privim cu așteptări mari anul care începe, în primul rând cu așteptări de la noi înșine, pentru că statutul nostru de lider regional ca furnizor de cunoaștere ne obligă nu doar să ne menținem alături de cei mai buni, ci să fim din ce în ce mai buni. Avem multe de îndeplinit, avem multe de spus, avem multe de oferit!”, a spus rectorul Universității din Craiova, Cezar Spânu, în deschiderea evenimentului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Vasilescu: „Sperăm să avem și în Craiova un hub, așa cum este și la Cluj”

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că Universitatea din Craiova reglează oferta educațională cu piața muncii și că speră ca și la Craiova să se înființeze un hub, așa cum este la Cluj.

„Cred că am reușit să facem împreună foarte multe lucruri, având în vedere faptul că, prin centrul de afaceri pe care îl avem deschis în Marea Britanie am reușit să stabilim mai multe parteneriate cu firme de acolo și nu numai. Vreau să constat că, în continuare, aceste relații funcționează, în sensul că deja sunt firme din domeniul IT-ului care doresc să se așeze la Craiova și noi sperăm să avem și în Craiova un hub, așa cum este și la Cluj, cu atât mai mult cu cât – vreau să vă felicit cu această ocazie – Universitatea din Craiova reglează oferta educațională cu piața muncii, ceea ce, din păcate, în ultimii ani nu prea s-a întâmplat nicăieri în România. Anul acesta știu că aveți mai multe locuri pentru inginerii constructori, ceea ce este foarte bine, pentru că piața muncii duce lipsă de ingineri constructori și, de asemenea, că ați crescut numărul de locuri la informatică. Cred că, dacă mâine am avea 10.000 de informaticieni în piața din România, ei ar fi absorbiți imediat”, a declarat Lia Olguța Vasilescu.

Vicepreședintele Senatului, Claudiu Manda, a transmis și el un mesaj sutudenților și profesorilor Universității din Craiova.

„Sunt mândru că sunt absolvent al unei instituții care nu s-a abătut niciodată de la misiunea asumată. În toți acești ani, Universitatea din Craiova și-a câștigat recunoașterea și prestigiul în peisajul învățământului superior românesc. Îi felicit pe studenții care au ales Universitatea din Craiova și le spun să profite de libertatea pe care o dobândesc odată cu vârsta de 18 ani, dar să nu uite pentru niciun moment motivul pentru care se află aici. De modul cum ei se vor pregăti depinde viitorul României. Domnilor profesori, vă doresc succes în activitatea de cadre didactice și sunt convins că prin munca dumneavoastră veți forma o nouă generație, parte a României de mâine”, a spus Claudiu Manda.

Prefectul județului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, i-a felicitat pe studenți pentru alegerea făcută.

„Cunosc faptul că cele două sesiuni de admitere au fost un real succes și în acest an, iar bobocilor din anul I doresc să le adresez felicitări pentru că au ales să se formeze în cadrul universității din Craiova. De asemenea, domnilor studenți le spun că Universitatea din Craiova este locul unde se formează specialiști și se conturează caractere și sunt absolut convins că după absolvire vor pleca de aici cu o pregătire excelentă pentru meseria pe care și-o vor alege”, a spus prefectul de Dolj.

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a transmis Universității din Craiova, cu acest prilej, susținerea și sprijinul necontenit în susținerea diverselor activități.

„Merită deplina apreciere faptul că implicarea în extinderea și modernizarea infrastructurii de studiu și de cercetare este dublată de atenția acordată stabilirii unor parteneriate viabile cu instituții de învățământ și entități publice, dar și cu exponenți ai mediului privat, facilitând tranziția de la educație la carieră și realizare profesională. Administrația doljeană este permanent conectată la așteptările și necesitățile sistemului educațional și ne onorează să putem oferi susținerea noastră în acțiuni și inițiative benefice acestui domeniu, așa cum o atestă și numeroasele colaborări pentru organizarea unor manifestări de înaltă ținută științifică”, a declarat Ion Prioteasa.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, s-a referit la Universitatea din Craiova ca la o „pepinieră de profesioniști”.

„Astăzi se deschide o nouă filă în istoria învățământului superior, cu semnificații aparte pentru comunitatea academică din Craiova. Este anul în care prestigioasa instituție a universității împlinește 70 de ani de la înființarea sa. Este o aniversare care ne oferă prilejul nouă, tuturor craiovenilor și autorităților locale, să omagiem marile personalități care au pus umărul la constituirea unei veritabile pepiniere de profesioniști ce au făcut cinste orașului nostru și au contribuit, de-a lungul timpului, la emanciparea și dezvoltarea sa. Diversificarea permanentă a ofertelor educaționale prezentate tinerilor de Universitatea din Craiova, profesionalismul comunității academice, importanța acordată cercetării și adaptarea la cele mai moderne metode de învățământ superior au creionat din instituția Universității cea mai importantă resursă de cunoaştere și de inovare din regiune”, a declarat Mihail Genoiu.

Oldham, Ford România: „Universitatea joacă un rol intrinsec în modul în care operăm”

Prezent la eveniment a fost și președintele Ford România, John Oldham, care a subliniat importanța relației dintre Universitatea din Craiova și uzina Ford din Bănie.

„Oamenii pe care i-am luat alături de noi, din Craiova, sunt cel mai important bun pe care îl avem. Legat de aceasta este și relația cu Universitatea din Craiova, pentru că Universitatea joacă un rol intrinsec în modul în care operăm. Sprijinul și ajutorul de la Universitate au fost excelente în ultimii ani. Avem internshipuri, mai exact în jur de o sută de oameni care vin să facă internship și este o plăcere, o onoare să vedem acești oameni lucrând împreună și îmbinând cunoștințele cu experiența practică. În plus, avem burse, zece bursieri au trecut prin acest program anul trecut și vom face exact acest lucru și în acest an universitar”, a spus Oldham.

Politica